GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

DZS: Podaci Popisa 2021. nisu kompromitirani

DZS: Podaci Popisa 2021. nisu kompromitirani
POPIS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.09.2022 / 16:47
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Državni zavod za statistiku (DZS) odbacio je u petak medijske navode o kompromitiranosti podataka Popisa stanovništva 2021., te pozvao javnost da se pri tumačenju i analizi podataka koristi isključivo službenim rezultatima objavljenim na internetskoj stranici DZS-a.

Odgovarajući na medijske napise koji dovode u pitanje vjerodostojnost podataka Popisa stanovništva RH 2021., a koji se tiču vjerske pripadnosti, iz DZS-a ističu kako je - u skladu sa člankom 10. stavkom 3. Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021., kojim je propisano da se osobe mogu slobodno izjasniti o vjerskoj pripadnosti - pitanje o vjeri prilikom provođenja Popisa, bilo potpuno otvoreno pitanje, na koje se osoba mogla slobodno izjasniti u skladu s odredbama Ustava RH.

U fazi samostalnog popisivanja, osobe su slobodno upisivale odgovor na pitanje o vjerskoj pripadnosti.

U fazi terenskog popisivanja, popisivač ni u kojem slučaju nije smio sugerirati odgovor na ovo pitanje niti komentirati odgovor, nego upisati točno onako kako je osoba odgovorila na pitanje, navodi se u priopćenju.

Podaci o broju katolika koje je objavio Državni zavod za statistiku, odnose se na osobe koje su se slobodno izjasnile kao katolici. Podaci o broju ostalih kršćana, između ostalih odgovora, uključuju i osobe koje su na pitanje o vjeri dale odgovor "kršćanin/kršćanka", dodaje se .

"Budući da se na ovo pitanje osoba mogla slobodno izjasniti, odgovori su se bilježili upravo onako kako se osoba slobodno izjasnila. Podaci o vjeri se ne validiraju s drugim podacima ili s podacima iz administrativnih izvora jer bi se na taj način utjecalo na odgovor osobe koja se slobodno izjasnila", stoji u priopćenju DZS-a.

Vezano za napise u medijima o postojanju dvije različite tablice o vjerskoj strukturi stanovništva, iz DSZ-a nadalje naglašavaju kako je Zavod službene rezultate Popisa 2021. objavio 22. rujna 2022. u 11 sati na svojoj internetskoj stranici.

"Dakle, odgovorno tvrdimo da niti u jednom trenutku na internetskim stranicama Zavoda, uključujući i internetsku stranicu Popisa 2021., nisu bile dostupne dvije različite tablice, kako se navodi u medijima", napominju.

Sporna tablica, objavljena u pojedinim medijima, kontrolno-analitička je tablica korištena za analizu modaliteta tijekom obrade popisnih podataka, odnosno pripreme konačnih rezultata Popisa 2021.

"Slijedom navedenog odbacujemo navode o 'kompromitiranosti' podataka Popisa 2021. te pozivamo cjelokupnu javnost da se pri tumačenju i analizi podataka koriste isključivo službenim rezultatima Popisa 2021. koji su objavljeni na internetskoj stranici Zavoda", priopćili su iz DZS-a.

Tagovi: popis stanovništva, Državni zavod za statistiku
PROČITAJ I OVO
GONG prozvao i Milanovića i Ustavni sud
REAKCIJE
GONG prozvao i Milanovića i Ustavni sud
ZAGREB - Gong je u subotu ocijenio kako se predsjednik Republike Zoran Milanović ne ponaša kao odgovoran državnik, ali niti Ustavni sud ne djeluje kao čuvar Ustava jer se svojim loše obrazloženim upozorenjem Milanoviću stavio iznad Ustava.
Sergej Trifunović pušten na slobodu dva dana nakon hapšenja
NA SLOBODI
Sergej Trifunović pušten na slobodu dva dana nakon hapšenja
BEOGRAD - Glumcu Sergeju Trifunoviću poslije saslušanja u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu ukinuto je zadržavanje.
Jankovics: Nisu me zvali ni Orban ni Milanović
REAKCIJE
Jankovics: Nisu me zvali ni Orban ni Milanović
ZAGREB - Zastupnika mađarske nacionalne manjine Roberta Jankovicsa zateklo je novinarsko pitanje predsjedniku Zoranu Milanoviću je li zbog njega on kontaktirao premijera Mađarske Viktora Orbana.
Posavec: I Grbin i Milanović mogu doći do parlamentarne većine jednako kao i Plenković
JASNA PORUKA
Posavec: I Grbin i Milanović mogu doći do parlamentarne većine jednako kao i Plenković
ČAKOVEC - Međimurski župan Matija Posavec osvojio je dva mandata sa svojom Nezavisnom platformom Sjever te je za N1 televiziju komentirao rezultate izbor, s kim bi mogao koalirati, ali i upozorenje Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar Vlade.
Tomašević priznao: Žao nam je što nismo išli u točkastu koaliciju sa SDP-om
PRIZNANJE
Tomašević priznao: Žao nam je što nismo išli u točkastu koaliciju sa SDP-om
ZAGREB - Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević danas je izjavio da je protuustavna odluka Ustavnog suda o Zoranu Milanoviću da ne može biti mandatar ni premijer, te da će Možemo! podržati koga god SDP predloži za mandatara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE