GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

DZS objasnio zbog čega su u upitniku izostavljeni invalidnost i Internet

DZS objasnio zbog čega su u upitniku izostavljeni invalidnost i Internet
OBJAŠNJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.09.2021 / 20:00
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Državni zavod za statistiku (DZS) objasnio je zbog čega su u popisnom upitniku izostavljena pitanja o uzroku invalidnosti i korištenju Interneta, navodeći da u registru osoba s invaliditetom postoji puno šira baza podataka dok se raširenost upotrebe računala utvrđuje istraživanjem.

Zavod je to priopćio slijedom interesa medija koji su postavili pitanje zbog čega su u popisnom upitniku izostavljena pitanja vezana invaliditet i Internet.

Objašnjavaju da unutar Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo postoji Hrvatski registar o osobama s invaliditetom s više od pola milijuna osoba koji je temelj za provjeru statusa invaliditeta i puno šira baza podataka temeljena na medicinskoj dokumentaciji od prikupljene popisima 2001. i 2011.

Registar, uz ostalo posjeduje podatke o životnoj dobi kada je uočen invaliditet, uzroku koji je doveo do invaliditeta i vremenu nastanka invaliditeta pa u Zavodu kažu da bi pitanjima o invalidnosti bespotrebno opteretili popisni upitnik i izvještajne jedinice.

Zavod vezano za korištenje Interneta napominje da provodi godišnje istraživanje o primjeni informacijskih i komunikacijskih tehnologija u kućanstvima i kod pojedinaca (IKT-DOM) čija je svrha mjerenje raširenosti upotrebe računala i ostalih informacijsko-komunikacijskih tehnologija u kućanstvima, broj osoba koje su korisnici interneta te svrhe upotrebljavanja interneta.

Prikupljanje podataka provodi se u drugom kvartalu tekuće godine, a to je ujedno i referentni period na koji se odnose pitanja iz upitnika. Istraživanjem su obuhvaćena samo ona kućanstva u kojima postoji bar jedna osoba u dobi od 16-74 godine.

Podatke iz istraživanja koristi Europska Komisija za izradu kompozitnog Indeksa digitalne ekonomije i društva (DESI) koji sumira relevantne pokazatelje.

Tagovi: Državni zavod za statistiku, popis stanovništva
PROČITAJ I OVO
Utaja poreza: 180 policajaca na terenu, pala zločinačka grupa
UHIĆENJA
Utaja poreza: 180 policajaca na terenu, pala zločinačka grupa
ZAGREB - Policija je u srijedu ujutro pokrenula akciju protiv četrdesetak osoba koje Uskok sumnjiči za organiziranu utaju gotovo pedeset milijuna kuna poreza, neslužbeno se doznaje iz izvora bliskih istrazi.
Grad mjesecima ne plaća režije za škole
REŽIJE
Grad mjesecima ne plaća režije za škole
ZAGREB - Zagrebačke škole u ozbiljnim su financijskim problemima zbog višemjesečnog kašnjenja isplate sredstava koje im je dužan osnivač Grad Zagreb, piše u srijedu Jutarnji list.
Neslužbeno: Danas više od 4.400 novih slučajeva zaraze
SVE GORE
Neslužbeno: Danas više od 4.400 novih slučajeva zaraze
ZAGREB - U Hrvatskoj je u utorak zabilježeno 3.360 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva ukupno 17.944.
Australci uskoro ponovno mogu putovati u inozemstvo
PUTOVANJA
Australci uskoro ponovno mogu putovati u inozemstvo
ZAGREB - Australija je potvrdila da će sljedeći tjedan ukinuti zabranu koja je onemogućavala njezinim građanima putovanja u inozemstvo bez posebnog dopuštenja, piše u srijedu BBC.
SAD razmatra ukidanje viza za Izrael, Rumunjsku, Bugarsku i Cipar
VIZE
SAD razmatra ukidanje viza za Izrael, Rumunjsku, Bugarsku i Cipar

WASHINGTON - Američki ministar domovinske sigurnosti Alejandro Mayorkas kazao je u utorak da SAD razmatra dodavanje četiri zemlje u program izuzeća od viza, što omogućuje boravak u SAD-u do 90 dana bez vize.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE