GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dvojica hrvatskih branitelja uspjeli prijeći Atlantik u čamcu na vesla

Dvojica hrvatskih branitelja uspjeli prijeći Atlantik u čamcu na vesla
POTHVAT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.04.2022 / 19:58
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Nakon gotovo tri mjeseca, dvojica hrvatskih branitelja Martin Cruickshank i Werner Ilić uspjeli su u povijesnom pothvatu prelaska Atlantskog oceana u čamcu na vesla.

U 83 dana provedena na oceanu, Werner i Cruckshank su preveslali Atlantik od Kanarskih otoka do Bridgetowna na Barbadosu.

Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar hrvatskih branitelja Medved čestitao je dvojici ponosnih hrvatskih branitelja na tom povijesnom uspjehu, izrazivši zadovoljstvo što hrvatski branitelji i umirovljeni časnici Hrvatske vojske i na takav način pridonose promociji Hrvatske u svijetu.

Projektom „Veslom preko Atlantskog oceana“, pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, Werner i Cruckshank su Hrvatsku uvrstili u ligu zemalja prekooceanskih veslača, u kojoj je uz Hrvatsku, još samo 31 zemlja.

Svojom su plovidbom u ekološki potpuno prihvatljivom čamcu "Fenix", dodatno opremljenog desalinizatorom koji se napaja isključivo solarnom energijom, dvojica dragovoljaca Domovinskog rata odali su počast domovini, ali i osvijestili javnost o važnosti zaštite prirodnih resursa, a posebice oceana i mora.

Martin i Werner su umirovljeni časnici Domovinskog rata koji su se zbog obrane hrvatske domovine 90-ih vratili iz inozemstva. Sada su u čamcu za prekooceansku plovidbu i koristeći samo vesla, ta dvojica branitelja uspjela preveslati 5.500 kilometara nemilosrdnog Atlantskog oceana.

Svoj su pothvat u čast i slavu domovine prigodno počeli 15. siječnja 2022., na dan kada je prije 30 godina međunarodna zajednica priznala Republiku Hrvatsku, a završili su ga upravo na Dan planeta Zemlje, više od tri mjeseca kasnije.

"Znali smo da neće biti lako, očekivali smo teške uvjete i izniman fizički napor prilikom veslanja, ali u slavu domovine i s vjerom u Boga, ništa nam nije bilo teško. Jedino nismo očekivali da će nam tako snažna oluja potpuno promijeniti rutu putovanja pa smo ponosni i zahvalni što smo uspjeli živi i s neoštećenim čamcem doveslati do Barbadosa", naglasio je branitelj Werner Ilić.

Martin Cruickshank je po dolasku na Barbados rekao kako su na neobičnoj plovidbi "imali jedan drugoga, poniznost prema moćnoj prirodi oko njih i želju da proslave voljenu domovinu".

"Sretni smo što će od sada i Hrvatska u svijetu biti poznata po uspješnom prelasku Atlantskog oceana samo u čamcu na vesla", zaključili su.

Tagovi: Werner Ilić, Martin Cruickshank, Atlantik
PROČITAJ I OVO
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE