GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dvije trećine Španjolaca neće putovati ovo ljeto

Dvije trećine Španjolaca neće putovati ovo ljeto
KRIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.06.2020 / 16:29
Autor: SEEbiz / H
MADRID - Na godišnji odmor ovo ljeto neće otputovati 65,7 posto Španjolaca, zbog zdravstvene i gospodarske krize povezane s koronavirusom, pokazalo je istraživanje Centra za sociološka istraživanja (CIS) objavljeno u srijedu.

Španjolska, jedna od najpogođenijih zemalja epidemijom bolesti covid-19 u Europi, u ponedjeljak će otvoriti granice te dopustiti turistička putovanja.

Granice su se zatvorile 13. ožujka kako bi se suzbilo širenje infekcije.

CIS, sa sjedištem u Madridu, izvijestio je temeljem provedene ankete kako je 40,8 posto Španjolaca zabrinuto zdravstvenom situacijom vezanom uz koronavirus, a njih 34 posto financijskom kao posljedicom pandemije.

„Ovo ljeto neću nigdje putovati kako bih nadoknadio pad prodaje u ožujku, travnju i svibnju“, kaže prodavač na kiosku u središnjem Madridu.

U utorak su direktori turističkih i prijevozničkih kompanija pozvali vladu na donošenje „hrabrih“ mjera kojima bi im pomogla u nadilaženju posljedica krize.

„Ako nam ne pomognu, izdržat ćemo samo još koji dan“, rekao je Juan José Hidalgo, predsjednik turističke grupacije Globalia.

„Mi sami ne možemo izaći iz ove krize. Zato tražim od vlade da misli na nas jer svima nam je jako potreban turizam i transport. Puno doprinosimo zemlji“, dodao je tijekom konferencije koju je u utorak održala udruga poduzetnika CEOE.

Turizam sudjeluje s 12 posto u BDP-u Španjolske.

Zemlju je lani posjetilo više od 80 milijuna turista, što je bila rekordna godina, no sada su plaže prazne, hoteli tek otključavaju vrata, a tisuće radnika se nadaju povratku na posao.

Ministrica turizma María Reyes Maroto rekla je kako je upravo turizam među najvećim dobitnicima financijskog paketa pomoći.

Navela je kako je odobrena kreditna linija od 400 milijuna eura kompaniji Thomas Cook te malim samostalnim ugostiteljima i iznajmljivačima soba, dok 1 milijun privremeno otpuštenih radnika u turizmu dobiva novčanu naknadu sa zavoda za zapošljavanje.

Španjolske aviokompanije Iberia i Vueling od 1. srpnja će opet letjeti prema europskim destinacijama, uključujući Split i Dubrovnik.

„Suočavamo se s najtežom krizom u povijesti“, izjavio je Luis Gallego, predsjednik uprave Iberije. „Bit će potrebne minimalno tri ili četiri godine za izlazak iz nje“, dodao je.

Tagovi: Španjolska, koronakriza, María Reyes Maroto, Iberia, Vueling, španjolski turizam, koronavirus u Španjolskoj
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE