GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dva kaznena postupka protiv bivšeg šefa VW-a Winterkorna spojena u jedan

Dva kaznena postupka protiv bivšeg šefa VW-a Winterkorna spojena u jedan
SUĐENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2024 / 08:54
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Martin Winterkorn, bivši izvršni direktor Volkswagen AG, vraća se u sudnicu u gradskoj vijećnici u Braunschweigu nakon pauze u suđenju. Dva kaznena postupka protiv bivšeg predsjednika uprave Volkswagena Martina Winterkorna u vezi s dizelskom aferom spojena su u jedno suđenje.

Kazneni proces protiv bivšeg šefa Volkswagena Martina Winterkorna zbog njegove navodne uloge u skandalu s emisijama dizelskih goriva trebao bi započeti u rujnu.

U dugotrajnom postupku, koji bi mogao potrajati više od godinu dana, bit će objedinjeno više kaznenih prijava protiv bivšeg direktora Volkswagena.

Winterkorn se suočava s optužbama za prijevaru, lažne izjave i manipulaciju tržištem u skandalu koji je postao javan nakon što su regulatori u Sjedinjenim Državama 2015. otkrili da je softver na Volkswagenovim vozilima s dizelskim motorima namjerno manipulirao njihovim performansama tijekom testiranja emisija.

Winterkorn je odbacio bilo kakvu odgovornost za manipulaciju u svjedočenju prošlog mjeseca u građanskoj tužbi koju su pokrenuli VW investitori.

"Smatram te optužbe neutemeljenima", rekao je Winterkorn građanskom sudu u veljači.

Softver na dizelskim motorima VW-a navodno je izbjegao korištenje skuplje tehnologije emisija tako što je omogućio da motori rade čišće tijekom vladinog testiranja.

Tijekom stvarnog korištenja ceste, softver bi motore učinio s većom učinkom - ali bi pumpao daleko više razine emisija štetnih za okoliš.

"Da sam dobio potpunu sliku internih procesa u odgovornim specijalističkim odjelima, ne bih oklijevao izravno se pozabaviti i razjasniti procese", rekao je Winterkorn u veljači.

Otkriće softvera za varanje emisija koštalo je Winterkorna posla u VW-u i gurnulo njemačkog automobilskog diva u veliku krizu.

Winterkorn će imati 77 godina kada mu 3. rujna počinje suđenje u gradu Braunschweigu, nedaleko od VW-ovog sjedišta u Wolfsburgu.

Sud je zakazao 89 dana postupka koji se proteže do rujna 2025.

Fotografija: Julian Stratenschulte/dpa

Tagovi: Winterkorn, Volkswagen
PROČITAJ I OVO
Hoće li DP-ovac instalirati svoj kadar u Podravku?
SPEKULACIJE
Hoće li DP-ovac instalirati svoj kadar u Podravku?
KOPRIVNICA - Građani Koprivnice pribojavaju se da bi nezavisni Željko Lacković, koji je u sabor ušao s liste Domovinskog pokreta, mogao kao i 2018. godine opet iskoristiti svoj politički utjecaj kako bi u Nadzorni odbor Podravke instalirao svog čovjeka, a on zasad ne odbacuje tu mogućnost.
SAD: Moguće je da je Izrael kršio međunarodno pravo našim oružjem
ORUŽJE
SAD: Moguće je da je Izrael kršio međunarodno pravo našim oružjem
WASHINGTON - Administracija američkog predsjednika Joea Bidena objavila je jučer kako je moguće da je Izrael koristio oružje dobijeno od SAD-a u kršenju međunarodnog humanitarnog prava tijekom svoje vojne operacije u pojasu Gaze.
Ruske snage osvojile teritorij na sjeveru Ukrajine
RAT U UKRAJINI
Ruske snage osvojile teritorij na sjeveru Ukrajine
KIJEV - Ruske snage pokrenule su iznenadni napad na sjevernu Ukrajinu, čineći prodore u najozbiljnijoj prekograničnoj kopnenoj ofanzivi u posljednje gotovo dvije godine.
Jurčević: Dobili smo jedno i pol ministarstvo. Skandalozno
PORUKE
Jurčević: Dobili smo jedno i pol ministarstvo. Skandalozno
ZAGREB - Josip Jurčević iz Domovinskog pokreta nije dao svoj potpis Andreju Plenkoviću za novog mandatara. Jurčević je i ranije najavio da neće dati podršku Plenkoviću, a iz DP-a su najavili da će Časni sud te stranke odlučiti o njegovu izbacivanju.
Frka Petešić kandidat za ministra vanjskih poslova
VLADA
Frka Petešić kandidat za ministra vanjskih poslova
ZAGREB - Zvonimir Frka Petešić, dosadašnji predstojnik Ureda predsjednika vlade, mogao bi preuzeti dužnost ministra vanjskih poslova koju je dosad obavljao Gordan Grlić Radman.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE