GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Duspara: Još nekoliko dana koristiti se vodom iz cisterni

Duspara: Još nekoliko dana koristiti se vodom iz cisterni
VODA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.04.2018 / 20:14
Autor: SEEbiz / H
SLAVONSKI BROD - Stanovnici Slavonskoga Broda i šest susjednih općina sigurno će se još nekoliko dana koristiti vodom iz cisterni i spremnika, potvrdio je u četvrtak gradonačelnik Mirko Duspara nakon zajedničke sjednice gradskoga i županijskog Stožera civilne zaštite.

"Građani su opskrbljeni dovoljnim količinama pitke vode i tu nema problema. Bilježi se nagli pad ugljikovodika u vodi, i to je za nas dobro. Sada su u granicama normale. To ne znači da vodu možemo koristiti za piće", rekao je Duspara.

Po njegovu mišljenju, ova će situacija trajati još nekoliko dana, dok se uzimaju uzorci vode.

"Kad dobijemo sve te nalaze da su u granicama normale, vjerujem da će ministarstvo i povjerenstvo dati odobrenje da se voda može koristiti", rekao je slavonskobrodski gradonačelnik.

Nezavisna analiza - voda u granicama normale

Na upit novinara Duspara je potvrdio da je gotova i nezavisna analiza uzoraka vode koju je naručio Grad Slavonski Brod.

"Nalazi su u granicama normale. Radili smo i analizu tla, to ćemo ostaviti za neka druga vremena. Nama je analiza bila bitna zbog velike količine nafte ili benzina koji su iscurili", rekao je Duspara i dodao da je bilo čudno što rezultati analize u Slavonski Brod nisu dolazili na vrijeme.

Trasa produktovoda iz kojeg su tijekom tlačne probe u srijedu počeli curiti naftni derivati duga je pet kilometara. Slavonskobrodski gradonačelnik nekoliko je puta izrazio sumnju u moguće curenje produktovoda na nekoliko mjesta.

Na novinarsko pitanje je li netko u međuvremenu obišao cijelu trasu gradonačelnik Duspara je odgovorio: "Ne znam. Vezano uz produktovod, danas je bio zahtjev da se zatvori prometnica uz viseći most i nasip, ali Hrvatske vode to nisu dopustile jer je visok vodostaj Save pa bi bilo kakvo kopanje u tom području moglo izazvati probijanje nasipa. Mislim da bi ekipe svakako trebale proći trasu jer ovo se moglo dogoditi na više mjesta."

Dodao je kako se tek sada odvija prava sanacija mjesta ekološkog incidenta koji se dogodio 28. ožujka, o čemu je on prošlog petka obavijestio Vladu i mjerodavna ministarstva.

"Kroz kaznenu prijavu smo zatražili da se utvrdi uzrok i zašto su se ugljikovodici pojavili u bunarima. Je li s mjesta incidenta, nekog drugog mjesta ili je nekom iscurilo iz cisterene, to je na policiji i državnom odvjetništvu da utvrde", rekao je Duspara.

Mjesto ekološkog incidenta sada je pod nadzorom policije, a u četvrtak su ondje bili i stručnjaci iz Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" iz Zagreba, koji su uzimali uzorke tla. To je za Hinu potvrdila i glasnogovornica brodsko-posavske Policijske uprave Kata Nujić, koja je rekla da policija obavlja obavijesne razgovore i prikuplja druge podatke vezane uz curenje naftnih derivata i onečišćenje vodocrpilišta.

Produktovod, koji je izgrađen 1967., nije u uporabi od 1990. godine, kad ga je Ina ispraznila i nije bio pod tlakom. Godine 2001. pripao je Plinacrou, koji ga nikad nije upotrebljavao, no, kako se doznaje iz tvrtke, redovito su obilazili njegovu trasu i nikada nisu uočili probleme. Desetogodišnji ugovor za dostavljanje plina bosanskobrodskoj rafineriji dobila je tvrtka Crodux plin. Po potpisanom ugovoru, ta je tvrtka procjenjivala stanje neaktivnog produktovoda i mogućnost za njegovu prenamjenu u izravni plinovod, kojim bi se Rafinerija nafte u Bosanskome Brodu povezala s plinskim transportnim sustavom Republike Hrvatske.

Tagovi: Mirko Duspara, Slavonski Brod, zagađena voda, Hrvatske vode
PROČITAJ I OVO
Capak: Britanski soj je raširen u cijeloj Hrvatskoj
VIRUS
Capak: Britanski soj je raširen u cijeloj Hrvatskoj
ZAGREB - Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak za Dnevnik Nove TV objasnio je trenutačno stanje s cjepivom.
HND o Indexu i HDZ-u: Nije riječ o govoru mržnje
SLOBODA GOVORA
HND o Indexu i HDZ-u: Nije riječ o govoru mržnje
ZAGREB - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) ustvrdilo je u srijedu da pop-up na naslovnici Indexa, koji je od čitatelja prije ulaska na portal zatražio da se "izjasne jesu li ljudi ili članovi HDZ-a", ne predstavlja govor mržnje nego "oblik slobode govora u vidu satirične kritike vlasti".
Istraživanje: Korona negativno utjecala na psihičko i mentalno stanje građana
VOX POPULI
Istraživanje: Korona negativno utjecala na psihičko i mentalno stanje građana
ZAGREB - Drugi dio istraživanja koji je u suradnji s agencijom IPSOS, na uzorku od 600 istpitanika, objavila Nova TV govori da se građani sve manje drže mjera za suzbijanje koronavirusa, a u isto vrijeme većina ispitanih vjeruje da dolaze – bolja vremena.
Kandidat za čelnika CIA-e William Burns proglasio Kinu najvećom prijetnjom za SAD
PRIJETNJE
Kandidat za čelnika CIA-e William Burns proglasio Kinu najvećom prijetnjom za SAD
PEKING - Kina predstavlja najveću prijetnju za Sjedinjene Države, rekao je u srijedu kandidat Joea Bidena za direktora CIA-e William Burns, koji je obećao da će američka obavještajna agencija biti neovisna o politici.
Milanović neće odustati od predlaganja kandidata za predsjednika Vrhovnog suda
PREDSJEDNIK
Milanović neće odustati od predlaganja kandidata za predsjednika Vrhovnog suda
ZAGREB - Predsjednik republike Zoran Milanović neće odustati od svog ustavnog prava da Saboru predloži kandidata za predsjednika Vrhovnog suda, a to će biti osoba koja je spremna uvesti promjene u sudstvo čijim je trenutnim stanjem nezadovoljan velik dio građana, doznaje se na Pantovčaku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE