GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Đuroković: U Hrvatskoj Kostajnici se situacija stabilizira

Đuroković: U Hrvatskoj Kostajnici se situacija stabilizira
SMIRIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.12.2022 / 21:04
Autor: SEEbiz
HRVATSKA KOSTAJNICA - Iz Hrvatske Kostajnice, gdje je na snazi izvanredno stanje obrane od poplave uz Unu, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je u nedjelju navečer da je gotovo dosegnut vrhunac vodnog vala, a iako se očekuje porast od još nekoliko centimetara, to ne bi trebalo ugroziti grad.

Vodostaj je takav da koji centimetar imamo porast pa sniženje, moramo pratiti ovisno o još eventualnim oborinama u uzvodnom području, ali situacija se stabilizira, rekao je za Dnevnik HRT-a.

Đuroković je istaknuo da je puno toga i poduzeto, više od 250 ljudi u ovom trenutku radi u Kostajnici i drži situaciju pod kontrolom, ugroženo je 10-tak kuća, ali je to manji dio onoga što se moglo dogoditi da se nisu poduzele mjere, ocijenio je direktor Hrvatskih voda.

Zbog brzog porasta vodostaja rijeke Une sinoć i danas je došlo je do izlijevanja vode na prometnice uz rijeku Unu na više mjesta od Dvora do Hrvatske Kostajnice i nizvodno od Hrvatske Kostajnice te je angažirana i Hrvatska vojska.


Uspjeli smo osigurati potporu Hrvatske vojske tako da je u ovom trenutku 150 vojnika i ovdje u Kostajnici, ali i na području Petrinje, dodao je.
Neumorno se radi, crpi se voda, nanose se vreće s pijeskom, grade se box barijere. Pokazalo se učinkovitim, rade i pripadnici vatrogastva tako i civilne zaštite, mi prebacujemo dio procjednih voda, rekao je direktor Hrvatskih voda.
Grad Kostajnica je stari grad koji ima puno ispusta, kanalizacija, oborinske odvodnje prema rijeci Uni tako da dio voda rijeke Une iz tih cijevi prodire u gradske ulice. Ovdje crpimo tu vodu i vraćamo je natrag u Unu, dodao je.

Đuroković je najavio da će do kraja iduće godine Hrvatska Kostajnica u potpunosti biti sigurna od poplava.
Imamo građevinsku dozvolu i već smo počeli graditi kilometar i pol dodatne linije obrane i to u vrijednost od 28 milijuna kuna, 14 milijuna kuna je odrađeno, ali je naišao visoki vodostaj rijeke Une i na pola posla zaustavio radove. Do kraja iduće godine taj će sustav biti uspostavljen, istaknuo je.

Inače, zaštita u obliku gradnje nasipa izostala je u Hrvatskoj Kostajnici zbog mišljenja konzervatora koji su htjeli zaštiti vizuru grada prema Uni, no kao rješenje se nametnula izgradnja montažnog nasipa odnosno montažnih pokretnih brana.

Obilne oborine i porast vodostaja na području više županija

Situacija na ostalim područjima koja su ugrožena vodom, Kupe, Korane, Sunja, Save kod Jasenovca, nije najbolja.
Na velikom području i Nova Gradiška i Požega, Kutina, područje Bjelovara i prije svega karlovačko područje su pale ogromne količine oborina na slivu rijeke Kupe i Karlovac je bio u ugrozi gotovo 800 centimetara je dosegnuo vodostaj koji je bio vrlo blizu onoga od prije mjesec ili dva kada smo imali velikih problema na području Karlovca, rekao je Đuroković.
Stradali su i nasipi u potresu koji se dogodio u Petrinji tako da smo iznimno oprezni i dodatno nadograđujemo nasipe i učvršćujemo pozicije, istaknuo je.
Hrvatska na raspolaganju ima dosta europskog novca kako bi modernizirali sustave obrana od poplave. Naravno da koristimo, negdje na razini od 80 do 85 posto ukupnih ulaganja što je ogromna pomoć i da ćemo te sustave dovršiti, rekao je na pitanje novinara direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

U iduća dva dana očekuje se postupno razvedravanje i smirivanje vremenskih prilika.

Fotografija: HRT

Tagovi: Zoran Đuroković, Hrvatska kostajnica, Hrvatske vode, rijeka Una
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE