GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Đuroković: U Hrvatskoj Kostajnici se situacija stabilizira

Đuroković: U Hrvatskoj Kostajnici se situacija stabilizira
SMIRIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.12.2022 / 21:04
Autor: SEEbiz
HRVATSKA KOSTAJNICA - Iz Hrvatske Kostajnice, gdje je na snazi izvanredno stanje obrane od poplave uz Unu, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je u nedjelju navečer da je gotovo dosegnut vrhunac vodnog vala, a iako se očekuje porast od još nekoliko centimetara, to ne bi trebalo ugroziti grad.

Vodostaj je takav da koji centimetar imamo porast pa sniženje, moramo pratiti ovisno o još eventualnim oborinama u uzvodnom području, ali situacija se stabilizira, rekao je za Dnevnik HRT-a.

Đuroković je istaknuo da je puno toga i poduzeto, više od 250 ljudi u ovom trenutku radi u Kostajnici i drži situaciju pod kontrolom, ugroženo je 10-tak kuća, ali je to manji dio onoga što se moglo dogoditi da se nisu poduzele mjere, ocijenio je direktor Hrvatskih voda.

Zbog brzog porasta vodostaja rijeke Une sinoć i danas je došlo je do izlijevanja vode na prometnice uz rijeku Unu na više mjesta od Dvora do Hrvatske Kostajnice i nizvodno od Hrvatske Kostajnice te je angažirana i Hrvatska vojska.


Uspjeli smo osigurati potporu Hrvatske vojske tako da je u ovom trenutku 150 vojnika i ovdje u Kostajnici, ali i na području Petrinje, dodao je.
Neumorno se radi, crpi se voda, nanose se vreće s pijeskom, grade se box barijere. Pokazalo se učinkovitim, rade i pripadnici vatrogastva tako i civilne zaštite, mi prebacujemo dio procjednih voda, rekao je direktor Hrvatskih voda.
Grad Kostajnica je stari grad koji ima puno ispusta, kanalizacija, oborinske odvodnje prema rijeci Uni tako da dio voda rijeke Une iz tih cijevi prodire u gradske ulice. Ovdje crpimo tu vodu i vraćamo je natrag u Unu, dodao je.

Đuroković je najavio da će do kraja iduće godine Hrvatska Kostajnica u potpunosti biti sigurna od poplava.
Imamo građevinsku dozvolu i već smo počeli graditi kilometar i pol dodatne linije obrane i to u vrijednost od 28 milijuna kuna, 14 milijuna kuna je odrađeno, ali je naišao visoki vodostaj rijeke Une i na pola posla zaustavio radove. Do kraja iduće godine taj će sustav biti uspostavljen, istaknuo je.

Inače, zaštita u obliku gradnje nasipa izostala je u Hrvatskoj Kostajnici zbog mišljenja konzervatora koji su htjeli zaštiti vizuru grada prema Uni, no kao rješenje se nametnula izgradnja montažnog nasipa odnosno montažnih pokretnih brana.

Obilne oborine i porast vodostaja na području više županija

Situacija na ostalim područjima koja su ugrožena vodom, Kupe, Korane, Sunja, Save kod Jasenovca, nije najbolja.
Na velikom području i Nova Gradiška i Požega, Kutina, područje Bjelovara i prije svega karlovačko područje su pale ogromne količine oborina na slivu rijeke Kupe i Karlovac je bio u ugrozi gotovo 800 centimetara je dosegnuo vodostaj koji je bio vrlo blizu onoga od prije mjesec ili dva kada smo imali velikih problema na području Karlovca, rekao je Đuroković.
Stradali su i nasipi u potresu koji se dogodio u Petrinji tako da smo iznimno oprezni i dodatno nadograđujemo nasipe i učvršćujemo pozicije, istaknuo je.
Hrvatska na raspolaganju ima dosta europskog novca kako bi modernizirali sustave obrana od poplave. Naravno da koristimo, negdje na razini od 80 do 85 posto ukupnih ulaganja što je ogromna pomoć i da ćemo te sustave dovršiti, rekao je na pitanje novinara direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

U iduća dva dana očekuje se postupno razvedravanje i smirivanje vremenskih prilika.

Fotografija: HRT

Tagovi: Zoran Đuroković, Hrvatska kostajnica, Hrvatske vode, rijeka Una
PROČITAJ I OVO
Hrvatska vodeća u Europi po zalihama pitke vode
VODE
Hrvatska vodeća u Europi po zalihama pitke vode
ZAGREB - Svjetski je dan voda, globalne kampanje kojoj je cilj podizanje svijesti o važnosti vode te promicanja održivog korištenja vodnih resursa.
Kokain se u Zagrebu najviše šmrče petkom
ISTRAŽIVANJE
Kokain se u Zagrebu najviše šmrče petkom
ZAGREB - Konzumacija kokaina porasla je u cijeloj Europi, pokazala je danas studija otpadnih voda diljem EU. Najviše razine ostataka kokaina pronađene su u Belgiji, Španjolskoj, Portugalu i Nizozemskoj, prenosi Reuters.
Njemački tenkovi stižu u Ukrajinu
PREOKRET NA BOJIŠTU?
Njemački tenkovi stižu u Ukrajinu
KIJEV - Čelnik posebnog stožera za Ukrajinu saveznog Ministarstva obrane je jasan: Njemačka drži svoju riječ i već u ožujku Ukrajini stižu tenkovi. A to oružje će promijeniti stanje na bojištu.
MORH: Tijekom vježbe kod Velike Gorice pala bespilotna letjelica
NESREĆA
MORH: Tijekom vježbe kod Velike Gorice pala bespilotna letjelica
ZAGREB - Ministarstvo obrane Republike Hrvatske izvijestilo je o današnjem izvanrednom događaju s dronom tijekom redovite obuke.
Streljivo i iz Hrvatske za Ukrajinu
NAORUŽAVANJE
Streljivo i iz Hrvatske za Ukrajinu
ZAGREB - Thiery Breton, povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište, uskoro će doći u Hrvatsku kako bi razgovarao s predstavnicima vojne industrije o njihovim mogućnostima proizvodnje streljiva za potrebe država članica EU i Ukrajinu, potvrđeno je Jutarnjem listu iz Europske komisije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE