GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dumić Čule: Nogalo i ekipa prijavljeni DORH-u za pronevjeru pola milijuna kuna

Dumić Čule: Nogalo i ekipa prijavljeni DORH-u za pronevjeru pola milijuna kuna
PRONEVJERA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.07.2021 / 07:26
Autor: SEEbiz / RTL Televizija
ZAGREB - Slučaj bolnice Srebrnjak bliži se svome raspletu. Danas se sastalo novo Upravno vijeće bolnice koje nakon brojnih afera, smjena i hapšenja treba odlučiti s kim će i kako bolnica početi realizaciju najvrjednijeg znanstvenog projekta u Hrvatskoj- izgradnju Translacijskog centra za koji je EU odobrila 60 milijuna eura.

Trenutni ravnatelj bolnice 32-ogodišnji Ivo Dumić Čule za kojega je navodno svojedobno bio raspisan natječaj koji pogoduje njegovoj kandidaturi, iznenadio je Upravno vijeće i stavio svoj mandat na raspolaganje. Vijeće sad do idućeg ponedjeljka mora odlučiti tko će privremeno voditi bolnicu dok se ne raspiše novi javni natječaj i ne izabere novi ravnatelj.

Boro Nogalo danas nije htio davati izjave i komentirati zbivanja na Srebrnjaku, ali gost RTL Direkta je trenutni ravnatelja Srebrnjaka koji je Upravnom vijeću danas stavio mandat na raspolaganje, dr. Ivo Dumić Čule.

Zašto ste stavili mandat na raspolaganje, čini mi se da ste malo iznenadili Upravno vijeće?

Prije svega mislim da je pristojno tako postupiti obzirom da to nije Upravno vijeće koje je meni dalo povjerenje. Danas sam stavio mandat na raspolaganje koji nije ni prihvaćen ni odbijen. Međutim, to ne mijenja moju odluku o odlasku jer smatram da je moja glavna zadaća ispunjena. Ovaj veliki EU projekt koji je deset godina najavljivan kako će početi, prošle godine kad sam preuzeo bolnicu bio je poprilično ugrožen i ponosan sam što smo u samo 10 mjeseci uspjeli potpisati sve ugovore. Prije mjesec dana je gradnja centra krenula i po provedbenim tijelima više nije ugrožen.

Zašto je bio ugrožen? Gospodin Nogalo upravo govori da je bio ugrožen s vašim dolaskom.

Držim se samo službenih podataka. Prema njima trebali smo prilično ubrzati procese kako projekt ne bi došao u pitanje.

Nećete se javiti na novi natječaj?

Neću.

Nakon uhićenja Ane Stavljenić Rukavina vas prati glas da ste postali ravnatelj na namještenom natječaju zbog čijeg je namještanja ona i uhićena?

Ono što ja čitam iz medija, vidim da se radilo o nekakva dva natječaja, za prvi nisam ni znao što se događa u bolnici Srebrnjak, ja sam se javio na drugi natječaj prvenstveno zbog svojih referenci, što se vidi iz životopisa, a što se tko s kime dogovarao nije moja stvar.

Kakve su vaše reference? Dr. Nogalo kaže da je neviđeno da tako mlad specijalizant sa 32 godine postane ravnatelj bolnice, to za naše prilike doista i jest neobično?

Kao što vidite, ja već godinu dana radim i pokušavam se ne ostvrtati na divljačke napade u medijima koji uglavnom paušalno karakteriziraju situaciju. Ako pričamo o godinama mislim da je to deklasirano jer samo danas imamo u Europi dva premijera mojih godina, a ako pričamo o znanstvenim referencama javio sam se jer zadnjih deset godina radim sve u području translacijske medicine, imam više od 30 radova koji su citirani više od 600 puta, sve je to dostupno u bazama podataka. Da nema svih ovih silnih upita ne bih uopće pričao o sebi jer mislim da to nije način.

Kakvo je stanje ovog projekta translacijske medicine, što je zapravo translacijska medicina?

Translacija je proces otkrića lijekova. Jedini put je to Hrvatska napravila kad je bio Sumamed i trenutno je ajmo reći dio mog doktorata u kliničkoj studiji koja je u fazi tri u Beču. Osim toga nemam saznanja da je neki lijek u procesu otkrivanja u Hrvatskoj.

Nogalo kaže da je to baš projekt njega i njegovog tima. Je li to točno?

Dakle, što se tiče vlasništva trudim se ne obazirati na ništa jer bi se u pristojnom, intelektualnom, znanstvenom okružju svi trebalis vjesni bit da je to vlasništvo bolnice Srebrnjak koja omogućuje svima nama rad. Tri godine je profesor MErčep radio u bolnici i postoji bezbroj dokaza da je on autor projekta. MEđutim on o tome ne govori i viče jer je jedino bitno da projekt uspije.

Kakvo ste vi stanje zatekli, jeste li vi poslali ovu kaznenu prijavu koja Nogala i njegove suradnike dr. Mirjanu Turkalj i dr. Marijana Plaveca tereti za ovu nepripadajuću korist od pola milijuna kuna?

Kaznena se primarno tiče nekih pripravnosti, poprilično velik iznos o pola milijarde kuna na koji se nikad nije dolazilo. Vjerujem da će institucije odraditi svoj posao. Ovdje je najbitniji nalaz državne revizije i Ministarstva financija o isplati preko milijun kuna iz kliničkih studija koja bolnica pošto je bila u gubitku nije smjela nikada isplatiti, upravo ljudima koje ste naveli.

Tagovi: Ivo Dumić Čule: Nogalo, Boro Nogalo, Dječja bolnica Srebrnjak
PROČITAJ I OVO
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ODGOVOR
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ZAGREB - "Danas u 17 sati reći ću vam što mislim o onome što je u ime Ustavnog suda danas rekao HDZ-ovac Miroslav Šeparović. A do tada pogledajte kako HDZ donosi odluke tzv. Ustavnog suda", napisao je predsjednik Milanović.
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
OŠTRO
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare s početkom u 15:30 u središnjici stranke na Iblerovom trgu.
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
STAVOVI
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
ZAGREB - Ustavni sud u petak je donio odluku prema kojoj predsjednik Republike Zoran Milanović zbog svojih istupa tijekom prdizborne kampanje, a bez prethodnog podnošenja ostavke, ne može biti mandatar za sastav buduće vlade, a ni premijer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE