GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dumbović: Svi koji trebaju topli obrok, dobit će ga, a Aladrović može govoriti što hoće

Dumbović: Svi koji trebaju topli obrok, dobit će ga, a Aladrović može govoriti što hoće
HRANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.01.2021 / 22:00
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - "Državni Krizni stožer sutra preuzima pripremu hrane za stradale u potresu na području Banovine. Hranu će kuhati djelatnici državne tvrtke Pleter, a distribuciju po okolnim selima će, kao i dosad, obavljati Crveni križ. Kuhat će se na istim lokacijama kao i dosad", potvrdio nam je glasnogovornik Kriznog stožera Mladen Pavić.

Zasad će svi na Banovini imati pravo na besplatan topli obrok.

"Apsolutno nema smisla to uređivati nekim administrativnim normama", kazao je Pavić Jutarnjem listu.

Ipak, predstavnici lokalne uprave i samouprave na području Banovine dobili su zadatak sastaviti popise osoba koje imaju pravo na besplatan obrok po kriteriju oštećenja njihovih stambenih objekata.

"Pravo na besplatan obrok imali bi svi oni kojima su kuće i stanovi označeni crvenom naljepnicom i oni koji ne mogu biti u svojim kućama jer su ugrožene zbog opasnosti od urušavanja susjednih objekata na njihove domove", tvrdi gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.

No, taj kriterij neće se primjenjivati još neko vrijeme, kažu u Kriznom stožeru.

"Za mene to nije tema. Tko ima, a tko nema pravo na besplatnu hranu. Za mene svi imaju pravo na topli obrok barem sljedeća tri mjeseca, a onda ćemo vidjeti dalje. Svi koji trebaju topli obrok, dobit će ga, a ministar Aladrović može govoriti što hoće i tvrditi da ne mogu svi dobivati hranu. Ja to razumijem. Oni na državnoj razini imaju svoja pravila, ali ja kao gradonačelnik najbolje znam odrediti prioritete", rekao nam je Dumbović samo nekoliko metara od najveće kuhinje na otvorenom u Petrinji i okolici.

Na platou pokraj robne kuće već deset dana privatni ugostitelji kuhaju hranu za stradale u potresu. Tu su dvije pokretne kuhinje, dovozi se hrana iz Zagreba.

Danas je postavljen i roštilj na kojem se pekla svinjetina i piletina. Redovi za hranu bili su podugački, ali korisnici su iznimno zadovoljni.

"Hrana je odlična. Najljepša hvala svim ovim ljudima koji nas hrane. Ja u svojoj kući ništa ne mogu skuhati", suznih nam očiju kaže jedna Petrinjka nakon što je danas preuzela porciju toplog gulaša. Osim tople hrane, dijele se i kolači, čaj, kava.

"Dnevno ovdje podijelimo oko 7000 porcija hrane. Na ovoj lokaciji u Petrinji skuhamo oko 4000 obroka, a oko 4000 se doveze iz Zagreba. Usto, u Glini se dnevno skuha oko 2500 porcija. Kuha se i u Sisku i Topuskom", pojašnjava Marin Medak, vlasnik restorana Rougemarin, koji u Petrinji ima pokretnu kuhinju.

Kaže da su dosad, ugrubo, potrošili između 70 i 80 tona namirnica koje dnevno priprema, kuha i dostavlja oko 600 volontera.

"Prvih pet-šest dana ugostitelji su sami nabavljali namirnice, a onda su uskočile brojne mesne tvrtke koje ih doniraju. Jedno vrijeme smo ih dobivali i od Crvenog križa, ali oni ih nemaju dovoljno da zadovolje naše potrebe", naglašava Medak.

Tagovi: Darinko Dumbović, Josip Aladrović, Marin Medak, potres u Petrinji
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE