GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Đukanović: Srbija sve više sliči na Iran

Đukanović: Srbija sve više sliči na Iran
CRNA GORA-SRBIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.07.2020 / 13:36
Autor: SEEbiz / Beta
PODGORICA - Crnogorski predsjednik Milo Đukanović ocijenio je da odnosi Crne Gore i Srbije "nisu dobri" i izrazio nadu da u Beogradu "ima zdravog razuma i spremnosti" da se radi na popravljanju tih odnosa u obostranom interesu.

Đukanović je u intervjuu za današnju podgoričku "Pobjedu" kazao da Crna Gora "ničim ne doprinosi" takvim odnosima sa zvaničnim Beogradom koji "još od vremena Miloševića nije više bio umiješan u unutrašnja pitanja Crne Gore nego što je danas".

"Crna Gora ničim tome ne doprinosi. Osim što istrajava na odbrani svojih nacionalnih i državnih interesa. Još od vremena Miloševića, zvanični Beograd nije više bio umešan u unutrašnja pitanja Crne Gore nego što je danas…Ključni srpski ministri gotovo svakodnevno, a često i neprimjerenim jezikom, komentarišu procese kod nas, s namerom da na njih direktno utiču, dokazujući valjda tako koliko je Srbija jaka. A to ustvari svjedoči o nečem drugom. Želim da verujem da i u Beogradu ima zdravog razuma. I spremnosti da radimo na popravljanju odnosa u obostranom interesu", kazao je on.

Govoreći o litijama koje organizuju eparhije Srpske pravoslavne crkve (SPC), a protiv Zakona o slobodi veroispovijesti, Đukanović je ocijenio da je njihov cilj promena vlasti u Crnoj Gori, a ne zakona.

"Možda je najtačnije reći da su na početku litije bile vid pritiska na vlast zbog Zakona o slobodi veroispovesti. Ali sve što mu je prethodilo, i u što su se kasnije pretvorile, svedoči da je to oblik političke borbe u nameri da se promeni vlast u Crnoj Gori, a ne zakon", rekao je on.

Mjesec i po dana uoči izbora zakazanih za 30. avgust, Đukanović za predvodnika opozicionog bloka označio SPC u Crnoj Gori, ocijenivši da je to "politički nonsens".

"Rijetka su društva danas u svijetu gdje vjerske organizacije i njihovi lideri imaju tako vidljivu političku ulogu. Možda bi se to na neki način moglo porediti sa Iranom. Predizborni ambijent je danas bitno drugačiji, to jest značajno nepovoljniji u odnosu na 2016. Crkva nije tada bila prešla političku crtu, bez obzira na to što se znalo ko su njeni favoriti, i u čijem interesu radi. Nije ni zvanična Srbija tada bila tako otvoreno umešana u unutrašnje stvari Crne Gore. Moskva je sada tiša, ali verovatno nema ni potrebe da bude glasnija kod tolike galame njenih srpskih eksponenata, i u Srbiji i ovde" kazao je on.

Govoreći o ulozi Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori (SPC) crnogorski predsjednik je ocijenio da se SPC "sa svojm eparhijama decenijama unazad pozicionira protiv Crne Gore".

"Izgleda se jedino SPC, i jedino u Crnoj Gori, ne pridržava drevne maksime da je "glas naroda – glas Boga"... Niti poštuje normu kanonskog prava "koji se suproti vlasti, suproti se naredbi božijoj".

Zakon je usvojen zimus, a SPC je ustvari oduvek podržavala anticrnogorske snage, kao i one nju, rekao je Đukanović dodajući da to da crkva ne haje za zakon potvrđuje i činjenica da je Sinod SPC bio podneo inicijativu Ustavnom sudu Crne Gore za ocjenu njegove ustavnosti, pa je ubrzo povukao.

To samo svjedoči da u vrhu SPC nema uvjerenosti u pravnu osnovanost onoga što bi protestima koje nazivaju litijama hteli "da odbrane", ocijenio je Đukanović.

Tagovi: Milo Đukanović, Srpska pravoslavna crkva, Zakon o slobodi vjeroispovijesti
PROČITAJ I OVO
Varaždinska bolnica zapošljava medicinske sestre i njegovatelje na 60 dana
ZAPOŠLJAVANJE
Varaždinska bolnica zapošljava medicinske sestre i njegovatelje na 60 dana
VARAŽDIN - U Općoj bolnici Varaždin nastavlja se trend sve većeg broja hospitaliziranih pacijenata zbog Covida-19 i sve manjeg broja dostupnih djelatnika za rad, pa se hitno zapošljavaju medicinske sestre i njegovatelji na 60 dana, priopćili su u petak iz bolnice.
Najmanje dvanaest poginulih i preko 400 ranjenih u potresu u Izmiru (VIDEO)
POTRES
Najmanje dvanaest poginulih i preko 400 ranjenih u potresu u Izmiru (VIDEO)
Najmanje dvanaest poginulih i preko 400 ranjenih u potresu u Izmiru (VIDEO)
IZMIR - Tursku su nakon silovitog potresa magnitude 7 pogodila još 84 potresa.
Osmero mrtvih u potresu na grčkom otoku Samosu
TRAGEDIJA
Osmero mrtvih u potresu na grčkom otoku Samosu
ATENA - Osmero ljudi, uključujući dvoje mladih na grčkom otoku Samosu, poginulo je u snažnom potresu koji je u petak pogodio Tursku i Grčku. a prema dostupnim podacima među stradalima nema Hrvata.
Prosvjed zaposlenih jer KB Dubrava postaje u potpunosti covid bolnica
NEZADOVOLJSTVO
Prosvjed zaposlenih jer KB Dubrava postaje u potpunosti covid bolnica
ZAGREB - Ispred KB Dubrava u petak je održan prosvjed zaposlenika - liječnika i medicinskih sestara - nezadovoljnih što se ta bolnica u cijelosti pretvara u ustanovu za liječenje covid pozitivnih pacijenata.
HLK: U traganje za kontaktima uključiti i 1200 zdravstvenih radnika s burze
INICIJATIVE
HLK: U traganje za kontaktima uključiti i 1200 zdravstvenih radnika s burze
ZAGREB - Hrvatska liječnička komora (HLK) pozdravila je u petak inicijativu Ministarstva zdravstva za osnivanjem pozivnih centara za praćenje kontakata oboljelih od covida-19 i predložila da se u traganje za kontaktima uključi i 1200 zdravstvenih radnika sa Zavoda za zapošljavanje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE