GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Đukanović: Srbija sve više sliči na Iran

Đukanović: Srbija sve više sliči na Iran
CRNA GORA-SRBIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.07.2020 / 13:36
Autor: SEEbiz / Beta
PODGORICA - Crnogorski predsjednik Milo Đukanović ocijenio je da odnosi Crne Gore i Srbije "nisu dobri" i izrazio nadu da u Beogradu "ima zdravog razuma i spremnosti" da se radi na popravljanju tih odnosa u obostranom interesu.

Đukanović je u intervjuu za današnju podgoričku "Pobjedu" kazao da Crna Gora "ničim ne doprinosi" takvim odnosima sa zvaničnim Beogradom koji "još od vremena Miloševića nije više bio umiješan u unutrašnja pitanja Crne Gore nego što je danas".

"Crna Gora ničim tome ne doprinosi. Osim što istrajava na odbrani svojih nacionalnih i državnih interesa. Još od vremena Miloševića, zvanični Beograd nije više bio umešan u unutrašnja pitanja Crne Gore nego što je danas…Ključni srpski ministri gotovo svakodnevno, a često i neprimjerenim jezikom, komentarišu procese kod nas, s namerom da na njih direktno utiču, dokazujući valjda tako koliko je Srbija jaka. A to ustvari svjedoči o nečem drugom. Želim da verujem da i u Beogradu ima zdravog razuma. I spremnosti da radimo na popravljanju odnosa u obostranom interesu", kazao je on.

Govoreći o litijama koje organizuju eparhije Srpske pravoslavne crkve (SPC), a protiv Zakona o slobodi veroispovijesti, Đukanović je ocijenio da je njihov cilj promena vlasti u Crnoj Gori, a ne zakona.

"Možda je najtačnije reći da su na početku litije bile vid pritiska na vlast zbog Zakona o slobodi veroispovesti. Ali sve što mu je prethodilo, i u što su se kasnije pretvorile, svedoči da je to oblik političke borbe u nameri da se promeni vlast u Crnoj Gori, a ne zakon", rekao je on.

Mjesec i po dana uoči izbora zakazanih za 30. avgust, Đukanović za predvodnika opozicionog bloka označio SPC u Crnoj Gori, ocijenivši da je to "politički nonsens".

"Rijetka su društva danas u svijetu gdje vjerske organizacije i njihovi lideri imaju tako vidljivu političku ulogu. Možda bi se to na neki način moglo porediti sa Iranom. Predizborni ambijent je danas bitno drugačiji, to jest značajno nepovoljniji u odnosu na 2016. Crkva nije tada bila prešla političku crtu, bez obzira na to što se znalo ko su njeni favoriti, i u čijem interesu radi. Nije ni zvanična Srbija tada bila tako otvoreno umešana u unutrašnje stvari Crne Gore. Moskva je sada tiša, ali verovatno nema ni potrebe da bude glasnija kod tolike galame njenih srpskih eksponenata, i u Srbiji i ovde" kazao je on.

Govoreći o ulozi Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori (SPC) crnogorski predsjednik je ocijenio da se SPC "sa svojm eparhijama decenijama unazad pozicionira protiv Crne Gore".

"Izgleda se jedino SPC, i jedino u Crnoj Gori, ne pridržava drevne maksime da je "glas naroda – glas Boga"... Niti poštuje normu kanonskog prava "koji se suproti vlasti, suproti se naredbi božijoj".

Zakon je usvojen zimus, a SPC je ustvari oduvek podržavala anticrnogorske snage, kao i one nju, rekao je Đukanović dodajući da to da crkva ne haje za zakon potvrđuje i činjenica da je Sinod SPC bio podneo inicijativu Ustavnom sudu Crne Gore za ocjenu njegove ustavnosti, pa je ubrzo povukao.

To samo svjedoči da u vrhu SPC nema uvjerenosti u pravnu osnovanost onoga što bi protestima koje nazivaju litijama hteli "da odbrane", ocijenio je Đukanović.

Tagovi: Milo Đukanović, Srpska pravoslavna crkva, Zakon o slobodi vjeroispovijesti
PROČITAJ I OVO
Umirovljenici razočarani: Dobili manji dodatak od očekivanog
RAZOČARANI
Umirovljenici razočarani: Dobili manji dodatak od očekivanog
ZAGREB - Umirovljenici su u srijedu dobili još jedan Vladin dodatak, ali umjesto veselja, neugodno ih je iznenadio manji iznos od onoga koji su očekivali.
Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj
PODRHTAVANJE TLA
Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj
ZAGREB - Prema prvim podacima, potres se dogodio 13 kilometara od grada Tolmezza, a osjetio se i u susjednim zemljama, uključujući Sloveniju i dio Hrvatske.
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu su potpuna besmislica
REAKCIJE
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu su potpuna besmislica
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je optužbe Zapada da se Rusija planira boriti protiv Europe. Nazvao ih je "potpunom besmislicom".
Mamić: Cijenim Milanovića, ali i Turudića
PORUKE
Mamić: Cijenim Milanovića, ali i Turudića
MEĐUGORJE - Nekadašnji “gazda” GNK Dinamo i bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić prekinuo je nakon godinu dana medijsku šutnju i dao veliki dvosatni intervju za Avaz TV.
Anušić: Hrvatska u potpunosti stoji uz Kosovo
SUSRETI
Anušić: Hrvatska u potpunosti stoji uz Kosovo
PRIŠTINA - Ministar obrane Ivan Anušić razgovarao je u srijedu u Prištini s kosovskim kolegom Ejupom Maqedoncijem o bilateralnoj obrambenoj suradnji i prenio mu poruku da Hrvatska "u potpunosti stoji uz Kosovo i pravo te zemlje na neovisnost", priopćilo je ministarstvo obrane (MORH).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE