GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Đukanović: Srbija sve više sliči na Iran

Đukanović: Srbija sve više sliči na Iran
CRNA GORA-SRBIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.07.2020 / 13:36
Autor: SEEbiz / Beta
PODGORICA - Crnogorski predsjednik Milo Đukanović ocijenio je da odnosi Crne Gore i Srbije "nisu dobri" i izrazio nadu da u Beogradu "ima zdravog razuma i spremnosti" da se radi na popravljanju tih odnosa u obostranom interesu.

Đukanović je u intervjuu za današnju podgoričku "Pobjedu" kazao da Crna Gora "ničim ne doprinosi" takvim odnosima sa zvaničnim Beogradom koji "još od vremena Miloševića nije više bio umiješan u unutrašnja pitanja Crne Gore nego što je danas".

"Crna Gora ničim tome ne doprinosi. Osim što istrajava na odbrani svojih nacionalnih i državnih interesa. Još od vremena Miloševića, zvanični Beograd nije više bio umešan u unutrašnja pitanja Crne Gore nego što je danas…Ključni srpski ministri gotovo svakodnevno, a često i neprimjerenim jezikom, komentarišu procese kod nas, s namerom da na njih direktno utiču, dokazujući valjda tako koliko je Srbija jaka. A to ustvari svjedoči o nečem drugom. Želim da verujem da i u Beogradu ima zdravog razuma. I spremnosti da radimo na popravljanju odnosa u obostranom interesu", kazao je on.

Govoreći o litijama koje organizuju eparhije Srpske pravoslavne crkve (SPC), a protiv Zakona o slobodi veroispovijesti, Đukanović je ocijenio da je njihov cilj promena vlasti u Crnoj Gori, a ne zakona.

"Možda je najtačnije reći da su na početku litije bile vid pritiska na vlast zbog Zakona o slobodi veroispovesti. Ali sve što mu je prethodilo, i u što su se kasnije pretvorile, svedoči da je to oblik političke borbe u nameri da se promeni vlast u Crnoj Gori, a ne zakon", rekao je on.

Mjesec i po dana uoči izbora zakazanih za 30. avgust, Đukanović za predvodnika opozicionog bloka označio SPC u Crnoj Gori, ocijenivši da je to "politički nonsens".

"Rijetka su društva danas u svijetu gdje vjerske organizacije i njihovi lideri imaju tako vidljivu političku ulogu. Možda bi se to na neki način moglo porediti sa Iranom. Predizborni ambijent je danas bitno drugačiji, to jest značajno nepovoljniji u odnosu na 2016. Crkva nije tada bila prešla političku crtu, bez obzira na to što se znalo ko su njeni favoriti, i u čijem interesu radi. Nije ni zvanična Srbija tada bila tako otvoreno umešana u unutrašnje stvari Crne Gore. Moskva je sada tiša, ali verovatno nema ni potrebe da bude glasnija kod tolike galame njenih srpskih eksponenata, i u Srbiji i ovde" kazao je on.

Govoreći o ulozi Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori (SPC) crnogorski predsjednik je ocijenio da se SPC "sa svojm eparhijama decenijama unazad pozicionira protiv Crne Gore".

"Izgleda se jedino SPC, i jedino u Crnoj Gori, ne pridržava drevne maksime da je "glas naroda – glas Boga"... Niti poštuje normu kanonskog prava "koji se suproti vlasti, suproti se naredbi božijoj".

Zakon je usvojen zimus, a SPC je ustvari oduvek podržavala anticrnogorske snage, kao i one nju, rekao je Đukanović dodajući da to da crkva ne haje za zakon potvrđuje i činjenica da je Sinod SPC bio podneo inicijativu Ustavnom sudu Crne Gore za ocjenu njegove ustavnosti, pa je ubrzo povukao.

To samo svjedoči da u vrhu SPC nema uvjerenosti u pravnu osnovanost onoga što bi protestima koje nazivaju litijama hteli "da odbrane", ocijenio je Đukanović.

Tagovi: Milo Đukanović, Srpska pravoslavna crkva, Zakon o slobodi vjeroispovijesti
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE