GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Duda pobjednik prvog kruga predsjedničkih izbora u Poljskoj

Duda pobjednik prvog kruga predsjedničkih izbora u Poljskoj
POLJSKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.06.2020 / 22:02
Autor: SEEbiz / H
VARŠAVA - Aktualni poljski predsjednik Andrzej Duda osvojio je u nedjelju najviše glasova u prvom krugu predsjedničkih izbora no nedovoljno za izravnu pobjedu, pokazale su izlazne ankete, prenose agencije.

Ankete pokazuju da konzervativac Duda osvaja 41,8 posto glasova, nedovoljno za izravnu pobjedu u prvom krugu. Drugo mjesto na današnjem glasovanju osvojio je s 30,4 posto liberalni gradonačelnik Varšave Rafal Trzaskowski, koji bi se trebao suprotstaviti Dudi u drugom krugu 12. srpnja.

Duda, kojega podupire vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS), želi pobjedom na izborima osigurati drugi petogodišnji mandat i učvrstiti vlast konzervativaca.

Konačni rezultati prvog izbornog kruga očekuju se tijekom sljedećeg tjedna. Duda je dugo vremena bio veliki favorit, no posljednja ispitivanja javnog mnijenja ukazuju da bi ga u drugom krugu mogao pobijediti Trzaskowski.

Predsjednik ima pravo veta, a Trzaskowski, kandidat najveće oporbene stranke Građanske platforme (PO), najavio je da će u slučaju pobjede blokirati reforme za koje tvrdi da ugrožavaju demokraciju.

Trzaskowski bi u drugom krugu mogao privući veliku većinu glasova protukandidata koji će otpasti u prvom, ocjenjuju analitičari.

Analitičar Jaroslaw Flis predviđa tijesnu utrku bez jasnog favorita, ali tvrdi da bi Duda mogao imati problema. "Na nekoliko posljednjih izbora PiS je osvojio manje glasova od kumulativnog rezultata oporbe. Vladajući znaju da je gubitak izbora realna opcija", rekao je Flis.

U PiS-u su zato napetih živaca. Čelnik stranke Jaroslaw Kaczynski, najmoćniji političar u Poljskoj, pismom je pozvao članstvo na potpunu mobilizaciju u privlačenju glasova.

Duda je PiS-ov kandidat iz snova. U prvom mandatu je bio maksimalno kooperativan, čak i kada je u pitanju bila kontroverzna reforma pravosuđa, koju je Europska komisija doživjela kao pokušaj ukidanja neovisnosti sudstva.

Pobijedi li Trzaskowski mogao bi staviti veto na gotovo svaki PiS-ov zakon. Donji dom parlamenta predsjednikov veto može zaobići samo tropetinskom većinom, a PiS trenutačno nema toliko ruku u parlamentu.

Strahujući od toga, PiS žestoko napada Trzaskowskog, koristeći se pritom i državnim medijima. Na teret mu stavljaju navodno loše upravljanje Varšavom i zamjeraju mu podršku prema LGBT zajednici.

Duda je u kampanji homoseksualizam ocijenio "ideologijom gorom od komunizma" i postavio se kao zaštitnik obiteljskih vrijednosti.

Većinski katolička Poljska protivi se istospolnim brakovima i pravu da posvajaju djecu.

Trzaskowski je u kampanji nastupao mnogo pomirljivije, nastojeći pridobiti umjerene birače PiS-a. Pohvalio je tako njihovu socijalnu politiku, ključan faktor izbornog uspjeha stranke i obećao je da će s vladom surađivati u dobroj vjeri.

Takva strategija mogla bi donijeti umjerene birače, a neće naljutiti one progresivne kojima je PiS trn u oku, smatraju analitičari.

Izbori su se trebali održati 10. svibnja, ali su odgođeni zbog pandemije.

Tagovi: Adrzej Duda, Poljska, Rafal Trzaskowski, Jaroslaw Kaczynski, stranka Pravo i pravda, Građanska platforma
PROČITAJ I OVO
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
ODGOVOR
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
TEHERAN - Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je ABC News, pozivajući se na američkog dužnosnika, dok je iranska novinska agencija Fars, izvještavajući o eksploziji, navela da je aktiviran sustav protuzračne obrane u gradu Isfahanu.
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
JASNA PORUKA
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
ZAGREB - HDZ je osvojio previše mandata i sada sve ovisi o Domovinskom pokretu, a iz HDZ-a Most sigurno neće zvati i mi ne bismo podržali ni Zorana Milanovića za kandidata za premijera, kazao je, između ostalog, Mostov Nikola Grmoja gostujući večeras u Dnevniku Nove TV.
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
DP
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) na parlamentarnim izborima osvojio je 14 mandata. Iako je riječ o dva mandata manje nego 2020. godine kada su predvođeni Miroslavom Škorom osvojili 16, DP je i ovim rezultatom postao najpoželjnija politička udavača. No, pitanje je mogu li se dogovoriti s ostalim zainteresiranim stranama kako bi kreirali novu Vladu.
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
KOMBINACIJE
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
ZAGREB - Tijekom četvrtka telefoni su poprilično užarili, a posljednje informacije govore da će Andrej Plenković, prvo pokušati izbjeći Domovinski pokret.
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
ODLUKE
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
BEOGRAD - Vlasti u Srbiji prihvatile su u četvrtak zahtjeve oporbe da se uz beogradske izbore, zakazane za 2. lipnja, istodobno organiziraju i preostali lokalni izbori, a uz tu odluku predsjednica državnog parlamenta Ana Brnabić najavila je i izmjene Zakona o lokalnim izborima, dok su oporbene stranke odgovor najavile za petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE