GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

DSHV ulazi u gradsku vlast u Novom Sadu

DSHV ulazi u gradsku vlast u Novom Sadu
HRVATI U VOJVODINI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.12.2020 / 10:29
Autor: SEEbiz / H
NOVI SAD - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) ulazi u strukture gradske vlasti u Novome Sadu, priopćila je u utorak ta stranka navodeći kako će njihovih sedam predstavnika biti uključeno u radna tijela glavnog grada Vojvodine u kojemu je na vlasti Srpska napredna stranka (SNS).

Na mjesto posebnog savjetnika gradonačelnika Grada Novog Sada Miloša Vučevića za pitanja hrvatske zajednice predložena je diplomirana pravnica Ankica Jukić-Mandić, a za mjesto pomoćnika načelnika jedne od gradskih uprava Goran Krnčević, odvjetnik iz Novog Sada.

Još je pet predstavnika DSHV-a predloženo za mjesta u radnim tijelima Skupštine Grada Novog Sada.

Odluka o prihvaćanju sudjelovanja predstavnika stranke u institucijama gradskih vlasti Novoga Sada usvojena je na sastanku Mjesne organizacije DSHV-a.

Pregovori o uključivanju hrvatske manjine u gradska tijela glavnog grada Vojvodine počeli su u studenom 2019., a ubrzani su poslije nedavnog obećanja predsjednika Srbije o njihovu angažmanu u predstavničkim i državnim tijelima Vojvodine i Srbije.

U tome cilju održano je više sastanaka Radne skupine za rješavanje svih otvorenih pitanja i postizanje sporazuma o suradnji između Grada Novog Sada i predstavnika hrvatske zajednice u Srbiji.

Dužnosnik DSHV-a i upravitelj „Spomen doma bana Josipa Jelačića“ Goran Kaurić izjavio je da je Novi Sad spreman uposliti osobu koja će koordinirati uređenje i različite aktivnosti u rodnoj kući najpoznatijeg hrvatskog bana u Petrovaradinu. „Novi Sad je pokazao spremnost da pomogne uređenje kuće ali i obnovu pročelja crkve sv. Jurja i samostana u Petrovaradinu, koji bi kao spomenici kulture bili uvršteni u turističku ponudu glavnog grada Vojvodine“, naveo je Kaurić za hrvatske medije u Vojvodini.

S upravom Novoga Sada otvoreni su razgovori o obrazovanju na hrvatskom jeziku.

„Smatramo da je provođenje nastave predmeta Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture u Gradu Novom Sadu moguće, no potrebno je analizirati rezultate ovogodišnje ankete roditelja na temu učenja manjinskih jezika, koja je na početku školske godine obvezno morala biti provedena u svim školama. Sukladno tome, postoje zakonske obveze školskoga sustava da omogući ovu nastavu“, izjavila je tim povodom članica Hrvatskog nacionalnog vijeća zadužena za obrazovanje Margareta Uršal.

Razgovora je bilo i o mogućnosti formiranja jasličke skupine ili vrtića s odgojem na hrvatskom jeziku i u katoličkom duhu, napose u prostorijama u vlasništvu Katoličke Crkve, dodala je Uršal.

Također s upravom Novoga Sada pregovora se i o obnovi nadgrobnog spomenika skladatelju hrvatske himne Josipu Runjaninu, na Uspenskom groblju, te obnovi spomeničke baštine - Pilerovog križa u Starom Majuru u Petrovaradinu.

Prije nego što je dogovorena suradnja s Novim Sadom, hrvatskoj zajednici su osigurana dva mjesta u Autonomnoj pokrajini Vojvodine.

Čelnici DSHV-a godinama su ukazivali na isključenost predstavnika hrvatske manjine iz procesa donošenja odluka u Srbiji, napose u pitanjima koja se tiču njihova položaja.

Pozivali su vodstvo Srbije da primijeni međudržavnu obvezu o osiguravanju zajamčenih mjesta u izvršnim i državnim tijelima, po uzoru rješenja koja postoje za srpsku manjinu u Hrvatskoj.

Do pomaka je došlo, primjećuju hrvatski medini u Vojvodini, poslije najave srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića na nedavnom otvorenju obnovljene rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu, da će predstavnicima hrvatske manjine „izaći u susret i pokušati pronaći dobra mjesta na kojima će ovdašnji Hrvati moći pomoći daljnjem razvoju svoje domovine i boljem položaju za hrvatsku zajednicu“.

Tagovi: Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Ankica Jukić-Mandić, Goran Krnčević, Vlada Vojvodine, Vojvodina, Tomislav Žigmanov, Mladen Petreš
PROČITAJ I OVO
Spahn najavljuje oštrije mjere za njemačke turiste koji se vraćaju s odmora
MJERE
Spahn najavljuje oštrije mjere za njemačke turiste koji se vraćaju s odmora
BERLIN - Njemačka vlada zbog rasta incidencije želi pooštriti pravila testiranja za povratnike s godišnjih odmora. U zemlju ne bi mogao ući nitko tko nije cijepljen, preležao bolest ili predočio negativni test.
Toksični oblak nad Leverkusenom, četiri osobe nestale
ZAGAĐENJE
Toksični oblak nad Leverkusenom, četiri osobe nestale
LEVERKUSEN - Snažna eksplozija pogodila je područje njemačkog grada Leverkusena, u kojem se nalazi i kemijski koncern Bayer.
Plenković: U Knin neće svi članovi Vlade, a na otvaranje Pelješkog pozvat ćemo sve
PREMIJER
Plenković: U Knin neće svi članovi Vlade, a na otvaranje Pelješkog pozvat ćemo sve
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u utorak da na obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu ove godine neće biti prisutni svi članovi Vlade, a za svečanost otvaranja Pelješkog mosta najavio da će biti pozvani svi.
Pupovac u Srbu: Učinit ću sve da se ZDS zabrani
PORUKE
Pupovac u Srbu: Učinit ću sve da se ZDS zabrani
SRB - Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac obećao je u utorak da će učiniti sve što im stoji na raspolaganju da se ustaški pozdrav 'za dom spremni' i ustaško znakovlje zabrani te da u društvu stvore moralni osjećaj da taj pozdrav prestane imati pravo građanstva i javnosti u Hrvatskoj.
U Hrvatskoj 193 novih slučajeva zaraze, nema umrlih
ZARAZA
U Hrvatskoj 193 novih slučajeva zaraze, nema umrlih
ZAGREB - U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 193 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a nema evidentiranih umrlih osoba od posljedica zaraze, izvijestio je u ponedjeljak Nacionalni stožer Civilne zaštite RH.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE