GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Država poziva na samoobnovu, a isplatili 0 kuna

Država poziva na samoobnovu, a isplatili 0 kuna
SRAMOTNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.01.2022 / 09:59
Autor: SEEbiz / jutarnji.hr
ZAGREB - Skoro dvije godine od zagrebačkog potresa država poziva na samoobnovu, a još nije platila niti za jednu zgradu, piše u subotu Jutarnji list.

Iz Fonda za obnovu do sada nije isplaćena niti jedna novčana naknada za konstrukcijsku samoobnovu u Zagrebu", stoji u odgovoru iz Fonda za obnovu u jeku afere ekspresnog preuređenja državnog stana stradalog u potresu u kojem živi šef Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka Petešić.

Vladajući ističu da je ta obnova bila tako brza zbog toga što su se suvlasnici sami organizirali, pa bi ih Državne nekretnine kočile ako u njoj ne bi sudjelovale te pozivaju i druge da se organiziraju u "samoobnovi".

Međutim, realne brojke pokazuju sasvim drugu sliku, naime ni skoro dvije godine nakon potresa država stanarima niti jedne stambene zgrade na kojoj su okončani radovi na konstrukcijskom ojačanju još nije vratila novac koji su uložili u tzv. samoobnovu.

Isto tako, dnevnik doznaje je da je od 340 zahtjeva za novčanu pomoć u sklopu provođenja konstrukcijske samoobnove dosad "Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine za područje grada Zagreba temeljem Zakona o obnovi izdalo 98 odluka za konstruktivnu obnovu zgrada temeljem kojih su vlasnici ovlašteni sami provesti popravak konstrukcije zgrade".

"Nisu nam još isplatili povrat novca kojim smo platili konstrukcijsku obnovu", odgovorili su predstavnici stanara dviju zagrebačkih stambenih zgrada. Jedni su s izvođenjem radova bili gotovi početkom ljeta 2021., a drugi potkraj prošle godine.

Vladajući, pak, kako bi se obranili od afere, ističu da je obnova u Jurišićevoj 8 išla tako brzo jer su suvlasnici bili složni te pozivaju građane da se organiziraju i krenu u samoobnovu svojih stambenih zgrada. No, ne samo da se mjesecima čeka na isplate, nego i odluke Ministarstva ne prate tempo na terenu

Tagovi: potres u Zagrebu, obnova Zagreba
PROČITAJ I OVO
DIP: Otvorena sva biračka mjesta u inozemstvu, pa i ona u Dohi i Dubaiju
IZBORI
DIP: Otvorena sva biračka mjesta u inozemstvu, pa i ona u Dohi i Dubaiju
ZAGREB - U inozemstvu, gdje se izbori za Hrvatski sabor održavaju dva dana, u utorak i srijedu, u utorak su otvorena sva biračka mjesta određena za izbore, pa i ona u Dohi i Dubaiju, u kojima je vrijeme izrazito loše.
Poslijepodne stiže dramatična promjena vremena
PROMJENE
Poslijepodne stiže dramatična promjena vremena
ZAGREB - Danas će vrijeme biti umjereno do pretežno oblačno i razmjerno vjetrovito, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda.
Avdagić: Svijet se nalazi u vrlo dramatičnom trenutku
ANALITIČARI
Avdagić: Svijet se nalazi u vrlo dramatičnom trenutku
ZAGREB - U noći sa subote na nedjelju Iran je napao Izrael lansiravši više od 200 eksplozivom nakrcanih dronova te krstarećih i balističkih projektila izazvavši time novu eskalaciju napetosti na Bliskom istoku.
Izrael objavio: Odgovorit ćemo na napad
ODMAZDA
Izrael objavio: Odgovorit ćemo na napad
TEL AVIV - Načelnik stožera IDF-a upozorio je da će biti odgovora na iranski napad velikih razmjera.
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
PAD
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
ZAGREB - U Hrvatskoj je u veljači ove godine izdano 974 građevinskih dozvola što je 3,8 posto manje nego u istom mjesecu lani, podaci su Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE