GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Država nije sagradila nijednu zamjensku kuću u Zagrebu

Država nije sagradila nijednu zamjensku kuću u Zagrebu
TRI GODINE OD POTRESA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.12.2022 / 09:38
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Gotovo tri godine nakon potresa u Zagrebu u organizaciji države nije sagrađena niti jedna zamjenska obiteljska kuća, čak ih je više (šest) podignuto na Baniji gdje se potres dogodio devet mjeseci kasnije.

Također će za koji mjesec (u ožujku sljedeće godine) ministru Paladini biti godinu dana otkako je preuzeo Ministarstvo, a iako je najavljivao veliko ubrzanje obnove, cijeli postupak nije daleko odmakao, zapravo se ne može "pohvaliti" niti jednom jedinom, sa strane države, sagrađenom zamjenskom obiteljskom kućom u Zagrebu, i to zato što, objašnjavaju u Fondu za obnovu, "do danas nisu našli izvođača radova", piše Jutarnji list.

U medijima su još, naime, prije godinu dana najavljivali kako bi gradnja prve zamjenske kuće trebala uskoro početi u Jalševcu, u ulici Koritača, ali sve do danas Fond za obnovu nije dobio prihvatljivu ponudu.

- Za nabavu izvođača radova pojedinačno za Koritaču 21 proveli smo tri postupka, u veljači, travnju te kolovozu ove godine, na kojima nažalost nismo dobili niti jednu ponudu ili smo dobili neprihvatljivo visoke ponude.

S obzirom na to da provođenje pojedinačnih postupaka javne nabave nije rezultiralo ugovaranjem, za predmetnu lokaciju predviđeno je objediniti nabavu izvođenja radova s projektiranjima - odgovaraju iz Fonda za obnovu, ali do danas, ni pet mjeseci nakon posljednje pojedinačne nabave za tu lokaciju, nije pokrenut ni postupak nabave za više lokacija.

Napravit će to, poručuju iz Fonda, "po isporuci cjelokupne projektne dokumentacije za više lokacija".

Prije godinu dana bio je najavljen skori početak gradnje prve zamjenske kuće u Jalševcu u ulici Koritača. Kuća je srušena, a gradnja zamjenske još nije niti počela

- Budući da na tržištu do danas nije bilo odgovarajućih ponuda za pojedinačno raspisane postupke nabave, tijekom siječnja i veljače očekuje se isporuka cjelokupne projektne dokumentacije potrebne za nabavu i ugovaranje potrebnih građevinskih radova za veći broj lokacija.

U tijeku je proces pripreme i provedbe uklanjanja i gradnje 70 obiteljskih kuća. Do danas je u Ministarstvo dostavljeno ukupno 70 nalaza ovlaštenih inženjera, uklonjeno je ukupno 25 obiteljskih kuća, a osam uklanjanja je u tijeku ili u pripremi. Objedinjavanjem nabava svih usluga i radova potrebnih za uklanjanja cijeli proces je značajno ubrzan - objašnjavaju u odgovorima iz Fonda za obnovu. Recimo pritom da rušenje jedne obiteljske kuće traje jedan do dva dana.

- U pripremi gradnje zamjenskih obiteljskih kuća dostavljeno je 35 geodetskih elaborata, a 25 ih je u izradi. Također su dostavljena 32 geotehnička elaborata, a 28 ih je u izradi. Tijekom 2022. godine pristupilo se objedinjavanju usluga projektiranja zamjenskih kuća, te su do sad uspješno ugovorene usluge projektiranja za ukupno 71 lokaciju, a u završnoj fazi je nabava projektiranja za još 113 obiteljskih kuća na području Grada Zagreba.

Tijekom siječnja i veljače očekuje se isporuka cjelokupne projektne dokumentacije potrebne za nabavu i ugovaranje potrebnih građevinskih radova za veći broj lokacija - opisuju proceduru u Fondu za obnovu. Što se tiče konstrukcijske obnove višestambenih zgrada, iz Fonda poručuju da je "završena priprema i provedba konstrukcijske obnove na 13 obiteljskih kuća i višestambenih zgrada isplatom novčanih naknada, a na 20 lokacija su radovi u tijeku gdje Fond kontinuirano prati tijek radova te izvršava isplate po situacijama".

- U tijeku je izrada projektne dokumentacije konstrukcijske obnove za 55 zgrada, a dokumentacija je u različitoj fazi gotovosti te će se po dovršetku i odobrenju projektne dokumentacije pristupiti nabavi izvođača radova.

Također, završena je nekonstrukcijska obnova za dvije višestambene zgrade u centru Grada Zagreba, a u tijeku je obnova 13 višestambenih zgrada. Očekuje se ugovaranje i pokretanje obnove na još 45 lokacija u kratkom roku, a u pripremi je nabava koja će rezultirati s još najmanje 60 gradilišta - nabrajaju u Fondu.

Tagovi: zamjenske kuće, obnova Zagreba, potres u Zagrebu, Ivan Paladina
PROČITAJ I OVO
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
PREMIJER
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
ZAGREB - Glavna vladajuća stranka HDZ predala je u rano popodne izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu, a medijima se nakon predaje obratio predsjednik te stranke Andrej Plenković.
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE