GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Drugi krug: Hoće li presuditi manji odaziv zbog skijaškog tjedna?

Drugi krug: Hoće li presuditi manji odaziv zbog skijaškog tjedna?
IZLAZNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.01.2020 / 08:03
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Kako god protekao drugi krug predsjedničkih izbora, sigurno je da će baza potencijalnih glasova 5. siječnja biti manja za najmanje 65 tisuća građana koliko će ih, prema procjenama koje je Jutarnji dobio iz turističke industrije, izbore dočekati, odnosno neaktivno ispratiti u nekima od poznatih europskih skijališta.

To je brojka do koje je Jutarnji došao uz pomoć turističkih agencija i putničkih udruga, koje su, na temelju informacija o prodaji aranžmana i iskustava iz dosadašnjih skijaških sezona, izračunale koliko bi potencijalnih glasova moglo propasti zbog apstinencije onog dijela glasača koji će biti na odmoru izvan domovine.

U prvom skijaškom tjednu na skijanje bi moglo otići oko 110 tisuća građana; baza je to od 70 do 80 tisuća osoba s pravom glasa s obzirom na to da trećina otpada na djecu i maloljetnike koji nemaju pravo glasa. Može se očekivati da će neznatan broj "skijaša" u nedjelju svejedno pristupiti izborima: prema podacima Ministarstva uprave i Državnog izbornog povjerenstva, do zakonom propisanog roka za glasanje u inozemstvu uz pomoć potvrde prijavilo se 5095 birača koji će u to vrijeme boraviti izvan Hrvatske.

Najgrubljom računicom, oduzimanjem ovih 5 tisuća glasača s potvrdama za glasanje u inozemstvu od procijenjenih 70 tisuća "skijaša", došli bismo tako do približno 65.000 otpalih glasova zbog godišnjih odmora.

Podsjetimo, u drugom krugu predsjedničkih izbora koji se održao u siječnju 2015., prema statistici Ministarstva uprave, broj birača s prebivalištem u RH koji su izvadili potvrde kako bi u vrijeme izbora glasali u inozemstvu bio je sličan današnjoj brojci.

Točnije, potvrdu je tada izvadilo njih 4876, dakle 219 manje nego danas.

Nije stoga neobično što SDP-ov kandidat za predsjednika Zoran Milanović od samoga početka kampanje Vladi i premijeru Plenkoviću javno zamjera što će drugi krug izbora pasti baš na prvi skijaški vikend. U njegovu timu očito su procijenili da bi im u slučaju tijesne bitke i taj korpus birača mogao biti iznimno važan.

SDP je, naime, kao dio predizborne strategije imao i uporno naglašavanje da je termin drugog kruga izbora problematičan.

Dapače, sam je Milanović nekoliko puta izjavio da je HDZ drugi krug izbora namjerno tempirao u vrijeme kad Hrvati odlaze na skijanje, vodeći se uobičajenom pretpostavkom da najveći dio skijaškog biračkog tijela naginje lijevo pa njihova odsutnost u drugom krugu izbora najviše odgovara upravo kandidatkinji s potporom HDZ-a.

Unatoč naporima u kampanji, s obzirom na broj Hrvata koji će i ove godine početak siječnja svejedno provesti na skijama, čini se da ta motivacijska kampanja nije imala veliki učinak te da je neznatan broj Hrvata koji će zbog sudjelovanja na izborima na koncu odustati od planiranog skijanja.

Takvom je zaključku sklon i politolog Višeslav Raos.

"Nema jasne empirijske potvrde da izostanak skijaša s glasanja može imati odlučujući utjecaj na ishod izbora, premda se može jasno reći da se radi pretežito o biračima lijevog centra, sa sjevera i zapada Hrvatske", tvrdi Raos i napominje kako Milanovićeva kampanja da glasači odustanu od skijanja nije bila uspješna, odnosno da su od njegova poziva veći utjecaj na birače putnike imali štrajk učitelja i neodgovarajuće vremenske prilike.

Komunikolog Gordan Turković upozorava pak kako je tvrdnja da skijaši pripadaju lijevom spektru nedokazana i problematizira to što stožeri stranaka dosad nisu napravili ozbiljnije i detaljnije analize ovog biračkog tijela.

"Stožeri kandidata ne bi se trebali baviti glasačima skijašima nego onima koji su u zemlji. U tom smislu, zadatak Kolinde Grabar-Kitarović je maksimizirati rezultat u Dalmaciji i Slavoniji, a Zorana Milanovića onaj u Istri, kao i zadržati što veću razliku na području Zagreba", ističe Turković i napominje da će metropola biti ključna za ishod izbora.

"U stožeru Grabar-Kitarović to su shvatili, a na društvenim mrežama ovih dana pojačano se ide s plaćenim oglasima upravo prema zagrebačkim biračima", tvrdi Turković.

"To je rezultat manipulacije datumom izbora od strane HDZ-ove Vlade s ciljem da se dijelu hrvatskih građana onemogući izlazak na izbore i ostvarenje njihovog glasačkog prava", komentar je koji su nam poslali iz stožera kandidata Zorana Milanovića.

Tagovi: predsjednički izbori, Gordan Turković, Kolinda Grabar-Kitarović, Zoran Milanović
PROČITAJ I OVO
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
ODJECI
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
BERLIN - Mediji s njemačkoga govornog područja u analizama izbora u Hrvatskoj ukazuju na predstojeće mukotrpno sastavljanje vlade i ne isključuju mogućnost novih izbora.
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
PORUKE
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
ZAGREB - Ne stišavaju se reakcije na odluku Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar i predsjednik Vlade.
Preminula Bojana Janković
IN MEMORIAM
Preminula Bojana Janković
BEOGRAD - Beživotno telo B.J. (1977) pronađeno je sinoć oko 19 u stanu u Ulici Đure Daničića, u Starom gradu.
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE