GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dramatičan apel iz splitskog doma: Padamo s nogu

Dramatičan apel iz splitskog doma: Padamo s nogu
APEL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.04.2020 / 22:09
Autor: SEEbiz / Večernji list
SPLIT - Iz Doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici u Splitu opet bi trebao biti evakuiran dio štićenika.

Tako je u subotu odlučeno na sjednici Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije gdje je donesena odluka o samoizolaciji svakog od korisnika. U Domu će tako ostati u samoizolaciji 86 teže pokretnih korisnika, a ostatak će biti prebačen u karantenu na splitskom Duilovu. Sobe su već spremne u hotelu Zagreb koji je pretvoren u karantenu, a o pomoći vojske se intenzivno razmišlja.

Tako doznaje Večernji list od izvora bliskom županu Blaženku Bobanu u čijoj se ingerenciji nalazi Dom koji je posljednjih dana u fokusu javnosti zbog prisutnosti koronavirusa među ugroženom skupinom, ali i niza kontroverzi oko NZJZ u Splitu koji svoju epidemiološku službu nije uputio pravovremeno na teren.

Kako doznajemo od više djelatnika Doma i po hodnicima se priča o vojsci koja bi trebala stići kao pripomoć u prebacivanju štićenika budući da tamo trenutno radi tek dvadesetak djelatnica, a inače ih je za skrb, rehabilitaciju i medicinsku njegu na raspolaganju oko 90.

"Padamo s nogu, rušimo se. Mnoge djelatnice plaču od muke. Na raspolaganju nema nikoga. Nema ravnatelja, nema voditelja. Dosta kolegica je već pozitivno na koronavirus, dosta ih je i u samoizolaciji. Nas dvadesetak koje radimo u stalno gledamo epidemiologe koji provode izvide. Više puta smo ih pitali kad će nas testirati ali nam kontinuirano govore da se ne bojimo i da ima vremena. Mi sve smo gotovo sigurne da smo pozitivne, a kad bi se to i dokazalo u Domu više ne bi imao tko raditi. Obilazimo sva četiri kata 24 sata na dan i zato se počelo špekulirati o vojsci koja bi već danas ili sutra trebala pomoći pri evakuaciiji dijela preostalih štićenika", ispričala je za Večernji list u dahu jedna djelatnica doma u subotu poslijepodne.

Inače, u domu je bilo smješteno oko 350 štićenika, mahom ljudi starijih od 80 godina s kroničnim zdravstvenim problemima. Sada ih je tamo nešto manje od 300, a jedna je štićenica od posljedica koronavirusa preminula u bolnici na Križinama.

Tagovi: splitski dom za starije i nemoćne, koronavirus u Hrvatskoj, koronavirus u Splitu, Blaženko Boban
PROČITAJ I OVO
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
NOVA VLADA
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
ĐURĐEVAC - Sutra ćemo, kako se čini, sjesti za stol s HDZ-om, kazao je te dometnuo da su se odlučili za žurniji tempo razgovora s drugim političkim strankama.
Preminuo Mile Ćulibrk, kralj pljeskavica
IN MEMORIAM
Preminuo Mile Ćulibrk, kralj pljeskavica
BEOGRAD - U Beogradu je u 78. godini preminuo Mile Ćulibrk, koji je, među ostalim, godinama vodio poznatu ljubljansku gostionicu Čad. Nakon brisanja morao je napustiti Sloveniju i novi dom pronaći u Beogradu.
Tomašević: Nevjerojatno je da Plenković vodi listu HDZ-a za europske izbore
OCJENE
Tomašević: Nevjerojatno je da Plenković vodi listu HDZ-a za europske izbore
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik i koordinator stranke Možemo! Tomislav Tomašević izjavio je kako je nevjerojatno da predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, koji tvrdi da želi i dalje biti premijer, vodi listu HDZ-a za europske izbore, ocijenivši to izrazom slabosti i nesigurnosti.
Puhovski: Penava nedovoljno kapacitiran za situaciju u kojoj se našao
ANALITIČARI
Puhovski: Penava nedovoljno kapacitiran za situaciju u kojoj se našao
ZAGREB - "Penava je, jednostavno rečeno, nesuvisli desničar. "
Penava: Nemamo ništa protiv manjina, imamo protiv SDSS-a
DOMOVINSKI POKRET
Penava: Nemamo ništa protiv manjina, imamo protiv SDSS-a
ZAGREB - "Spremni smo na formiranje stastavljanje buduće većine i Vlade, spremni i na četiri godine u oporbi, ali spremni i na nove izbore."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE