GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Draghi i Berlusconi u borbi za dužnost predsjednika Italije

Draghi i Berlusconi u borbi za dužnost predsjednika Italije
ITALIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.01.2022 / 08:30
Autor: SEEbiz / H
RIM – Talijanski parlament počinje u ponedjeljak izbor novog predsjednika države u glasanju koje nalikuje na igru "glazbenih stolica". Aktualni premijer Mario Draghi i bivši Silvio Berlusconi najčešće se spominju kao glavni kandidati.

I dok se pregovori u kuloarima zahuktavaju iz tjedna u tjedan, milijarder Silvio Berlusconi provodi žustru kampanju šarmiranja ne prezajući ni od toga da se hvali onime čime bi se drugi stidjeli - svojim razvratnim "bunga bunga" zabavama.

Bivši premijer (85) dugo već teži karijeru okruniti predsjedničkom dužnošću, no većina promatrača ne vjeruje da će prikupiti dovoljno glasova.

Opće je poznato da je ishod tajnog glasanja za sedmogodišnju dužnost predsjednika Talijanske Republike teško predvidjeti.

Iako je riječ o uglavnom ceremonijalnoj dužnosti, predsjednik Italije ima znatne ovlasti u vrijeme političkih kriza - od raspuštanja parlamenta do odabira novog premijera i odbijanja mandata krhkim koalicijama.

A Italiji je više nego ikada potrebna stabilna osoba jer se raznorodne stranke u koalicijskoj vladi premijera Draghija već trve zbog izbora iduće godine i mogući kaos lako bi mogao ugroziti korištenje dragocjenog novca iz europskog fonda za oporavak.

"Ovo su ključni i vrlo složeni izbori jer su sve političke stranke slabe i krajnje razmrvljene", kaže Giovanni Orsina, ravnatelj fakulteta javnih politika i upravljanja "Luiss School of Government" u Rimu.

Poput potresa

Vodeći talijanski dnevnik Corriere della Sera upozorio je u četvrtak da bi glasanje moglo "zatresti vladu poput potresa" jer se Italija bori s novim valom koronavirusa što ugrožava oporavak od recesije izazvane 'lockdownom' iz 2020.

U ponedjeljak počinje glasati nešto više od 1000 senatora, zastupnika i predstavnika regija, a kandidati moraju osigurati dvije trećine glasova u prva tri kruga ili nakon toga apsolutnu većinu.

Zbog mjera održavanja fizičkog razmaka, svaki krug trajat će jedan dan, a službenih kandidata nema.

Bivši predsjednik Europske središnje banke, Mario Draghi (74), nagovijestio je da je zainteresiran, no uspije li ući u rimsku palaču Quirinale -- nekadašnje papinsko sjedište -- morat će napustiti vladu i to vrlo osjetljivom trenutku.

Draghi, kojega je u veljači 2021. za dužnost premijera odabrao sadašnji predsjednik Sergio Mattarella, ostvario je hvalevrijedan posao okupivši vladu u kojoj su zastupljene gotove sve talijanske političke stranke i potaknuo postpandemijski rast.

Nadzirao je provedbu ključnih reforma potrebnih za korištenje europskog novca za oporavak od pandemije, a upravo je Italija najveći korisnik tih sredstava od gotovo 200 milijardi eura.

No većina talijanskih stručnjaka smatra da bi Draghiju bolje odgovarala predsjednička dužnost jer bi osigurao političku stabilnost i dobre odnose s Bruxellesom, napose ako bi krajnja desnica pobijedila na idućim parlamentarnim izborima.

Nije k tomu nimalo izvjesno da bi Draghi mogao nastaviti reforme kao premijer, a tu dužnost mogao bi izgubiti na izborima 2023.

"Ovo je predizborna godina. Čak i ako Draghi ostane premijer, istina je da će mu biti teško kontrolirati političku situaciju i ništa se neće učiniti nakon ljetnog odmora", kaže Orsina.

Postoji mogućnost za dogovor da najstariji ministar u vladi, 71-godišnji Renato Brunetta preuzme dužnost premijera, a čelnici vodećih talijanskih stranaka preuzmu čelna mjesta ministarstava do izbora iduće godine.

Ako Draghi ostane premijer, postoje mnoga druga imena u skupini koja bi mogla dati šefa države, a među njima su povjerenik Europske komisije i bivši premijer Paolo Gentiloni, bivši premijer socijalist Giuliano Amato te bivša ministrica pravosuđa Marta Cartabia koja bi mogla biti prva žena za kormilom Talijanske Republike.

Tagovi: Mario Draghi, Silvio Berlusconi, Italija, Marta Cartabia, Renato Brunetta
PROČITAJ I OVO
Lacković: Bit ću dio pregovaračkog tima DP-a
NAJAVE
Lacković: Bit ću dio pregovaračkog tima DP-a
KOPRIVNICA - Nezavisni Željko Lacković koji je u IV. izbornoj jedinici preferencijalnim glasovima s liste Domovinskog pokreta, Pravo i pravda, Nezavisni, DHSS i Zelena lista osvoji saborski mandat, rekao je u četvrtak Hini da neće solirati nego će biti dio pregovaračkog tima DP-a i partnera.
Svjetske agencije: Pred Hrvatskom su teški dani političkih pregovora
REALNO
Svjetske agencije: Pred Hrvatskom su teški dani političkih pregovora
ZAGREB - Pred Hrvatskom su, nakon parlamentarnih izbora održanih u srijedu, teški pregovori za formirajnje vladajuće većine ili nestabilno razdoblje s manjinskom vladom, ocjenjuju u četvrtak svjetske agencije.
Šalaj: DP može biti zadovoljan, a Grbin je još sinoć trebao podnijeti ostavku
ANALITIČARI
Šalaj: DP može biti zadovoljan, a Grbin je još sinoć trebao podnijeti ostavku
ZAGREB - U mreži Prvog HRT-a gostovali su politolog Berto Šalaj i komunikologinja Nikolina Borčić. Analizirali su tko ima razloga za zadovoljstvo, a tko će morati na ozbiljno preispitivanje te koliko će teško biti sastaviti novu Vladu.
Predstavnik Bošnjaka Hodžić izabran u Sabor, upao i Furio Radin
MANJINCI
Predstavnik Bošnjaka Hodžić izabran u Sabor, upao i Furio Radin
ZAGREB - Armin Hodžić, kandidat Nacionalne koordinacije Bošnjaka u Hrvatskoj, preuzeo je od Ermine Lekaj Prljaskaj (Unija Albanaca u Hrvatskoj) zastupanje pet nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru, pokazuju rezultati saborskih izbora održanih u srijedu.
Eurobarometar: Raste interes Hrvata za europske izbore
INTERES
Eurobarometar: Raste interes Hrvata za europske izbore
ZAGREB - Interes Hrvata za predstojeće europske izbore značajno je veći nego prije pet godina, pokazuju u srijedu rezultati posljednjeg Eurobarometra prije izbora novog saziva Europskog parlamenta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE