GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dopunski manjinski izbori: Samo oko 8 posto birača glasovalo do 16,30

Dopunski manjinski izbori: Samo oko 8 posto birača glasovalo do 16,30
BEZ INTERESA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.10.2021 / 19:30
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Samo oko osam posto birača izašlo je do nedjelje poslijepodne na dopunske manjinske izbore, proistječe iz podataka o odazivu koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo (DIP).

DIP je po županijama, u kojima se izbori održavaju, objavio podatke o odazivu i u apsolutnim brojkama, a kad se oni zbroje dolazi se do podatka da je od 131.000 birača do 16, 30 sati glasovalo njih oko 10. 400 odnosno 7, 90 posto.

Najmanje birača, samo 15, izašlo je u Splitsko-dalmatinskoj županiji u kojoj se dopunski izbori održavaju samo u Vrlici i gdje se u tamošnje Gradsko vijeće bira jedan vijećnik iz reda srpske manjine, a pravo birati imaju 152 birača.

Četiri birača više, njih 19, glasovalo je u Brodsko-posavskoj županiji gdje se u općinama Garčin i Gornji Bogićevci bira po jedan vijećnik srpske manjine, pravo glasa imaju 302 birača, odaziv je 6, 29 posto.

Najviše birača, 3.000, glasovalo je u Vukovarsko-srijemskoj županiji u kojoj su u nedjelju svoje vijećnike, na različitim razinama, birale tri nacionalne manjine – srpska, bošnjačka i ukrajinska te Hrvati u općinama Borovo i Trpinja u kojima su u manjini. Glasovati je moglo 22.000 birača, a svoje je pravo, dakle, iskoristilo njih 13, 56 posto.

Gotovo 1.500 birača glasovalo je u Sisačko-moslavačkoj županiji, a kad se ta brojka stavi u odnos sa ukupnim brojem onih koji su mogli glasovati, a to je 15.000, odaziv je 9, 80 posto.

U Ličko-senjskoj županiji na dopunske manjinske izbore izašlo je 1.013 od 4. 600 birača, što je gotovo 22 posto.

Ipak, gledano u postotcima, najbolji odaziv – 30, 49 posto bio je u Koprivničko-križevačkoj županiji u kojoj se biraju vijećnici iz romske i srpske manjine, a gdje je od 470 birača glasovalo njih 143.

Mjereno u postotku, najslabiji odaziv je u Zagrebu gdje jednog vijećnika u Gradsku skupštinu bira srpska nacionalna manjina, od 20. 361 birača do 16, 30 sati glasovalo je samo njih 144, tj. 0, 71 posto.

Manje od četiri posto birača glasovalo je u Požeško-slavonskoj (3, 64 posto tj. 142 od 3. 900) i Međimurskoj županiji (3, 84 posto tj. 141 od 3.700 birača).

Na dopunskim manjinskim izborima u nedjelju od 7 do 19 sati bira se 90 vijećnika u vijeća i skupštine 74 lokalne jedinice u kojima u svibnju nije osigurana dovoljna zastupljenost pripadnika srpske, bošnjačke, ukrajinske, romske, mađarske i talijanske manjine, ali ni Hrvata u općinama Borovo, Trpinja i Jagodnjak, gdje su u manjini.

Prije četiri godine dopunski su izbori održani u samo pet jedinica, a ove im je godine broj 'narastao' zahvaljujući lanjskim promjenama Zakona o lokalnim izborima.

Procjena je da će dopunski izbori stajati više od 10 milijuna kuna, točna cijena znat će se početkom prosinca.

Tagovi: Dopunski manjinski izbori
PROČITAJ I OVO
Američki Senat potvrdio Bidenovu kandidatkinju za veleposlanicu u Ukrajini
POTVRDA
Američki Senat potvrdio Bidenovu kandidatkinju za veleposlanicu u Ukrajini
WASHINGTON - Američki Senat jednoglasno je u srijedu odobrio diplomatkinju Bridget Brink za veleposlanicu u Ukrajini, popunivši kritično mjesto koje je prazno već tri godine.
Karamarko: Uskoro će se znati točan iznos odštete koju će Hrvatska morati isplatiti MOL-u
PORUKE
Karamarko: Uskoro će se znati točan iznos odštete koju će Hrvatska morati isplatiti MOL-u
ZAGREB - Bivši predsjednik HDZ-a i potpredsjednik hrvatske Vlade Tomislav Karamarko osvrnuo se na presudu Visokog upravnog suda koja poništila odluku da se nalazio u sukobu interesa zbog čega je napustio dužnosti i kazao da će se šteta koja je nanesena Hrvatskoj možda mjeriti milijardama.
MUP Srbije: Dojave o bombama poslane iz sedam država
OTKRIĆA
MUP Srbije: Dojave o bombama poslane iz sedam država
BEOGRAD - Poruke o postavljenim bombama u Srbiji prethodnih dana poslane su iz Poljske, Gambije, Irana, Nigerije, Ukrajine, Slovenije i Rusije, priopćilo je u srijedu navečer srbijansko ministarstvo unutarnjih poslova.
Elon Musk neće više glasati za demokrate, okreće se republikancima
PORUKE
Elon Musk neće više glasati za demokrate, okreće se republikancima
ZAGREB - Milijarder Elon Musk, najbogatiji čovjek na svijetu i izvršni direktor Tesle, rekao je u srijedu da je dosad glasao za demokrate, ali da će u budućnosti glasati za republikance.
Nenad Periš u suzama: Matej je svoju priču na ovoj zemlji završio
TUŽAN EPILOG
Nenad Periš u suzama: Matej je svoju priču na ovoj zemlji završio
ZAGREB - "Čekali smo vijest, čekali smo istinu i ta istina se na kraju pokazala takva kakva jest, bolna, nikakva, teška".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE