GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dolenec: U gradskim vrtićima 1770 neupisane djece koja imaju uvjete

Dolenec: U gradskim vrtićima 1770 neupisane djece koja imaju uvjete
VRTIĆI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.06.2022 / 19:48
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U zagrebačke gradske vrtiće nakon prvih rezultata, upisano je 5.768 djece, dok 1770 djece koja imaju uvjete nije upisano, rekla je na konferenciji za medije zamjenice gradonačelnika Danijele Dolenec dodavši da se u Zagrebu planira do kraja godine povećati kapacitet za 800 mjesta.

Dječji vrtići su za pedagošku 2022./2023. godinu primili ukupno 9.567 zahtjeva za upis (što je 857 zahtjeva više nego lani), od čega je 7.538 bilo pravovaljanih, a preostali zahtjevi su oni za djecu koja 31. kolovoza ove godine neće napuniti godinu dana, dodala je.

Prema prvim rezultatima upisa, mjesta u vrtićima ima za 5.768 djece, a 1770 djece koja imaju uvijete nisu upisana, a Dolenec ističe da je među njima i 823 djece koja već imaju osigurano mjesto u privatnom, vjerskom vrtiću ili obrtu dadilje.

Upisanih je manje jer su gradski vrtići primili 857 zahtjeva više nego lani, ali je i primljen značajno veći broj zahtjeva za jaslice, 790 više nego lani, što ima efekt na rezultate upisa jer su jasličke skupine prema Državnom pedagoškom standardu manje od vrtićkih, tumači Dolenec.

“Može se još postići s postojećim kapacitetima, i računamo da ćemo prije 1. rujna biti na značajno manjem broju neupisane djece”, kaže Dolenec, dodajući da su ovo tek prvi upisi, nakon čega ide žalbeni period koji se koristi radi koordinacije između vrtića. Prošle godine u tom je roku upisano 840 djece, podsjetila je.

Dolenec je najavila da grad istovremeno nastavlja raditi na povećanju kapaciteta gradskih vrtića, što se očekuje do kraja ove godine.

Već sada od nove pedagoške godine, 1. rujna, radit će 72 zaposlenika više u gradskim vrtićima, a postojećim vrtićima planira se povećanje kapaciteta za 15 skupina na jesen. Preuređenjem prostora mjesne samouprave planiraju se osigurati kapaciteti za još 22 skupine, a novim vrtićem u Kašini dobit će se do kraja godine mjesta za 4 manje skupine.

Dodala je da grad Zagreb subvencionira mjesta u privatnim i vjerskim vrtićima, koji planiraju proširiti vlastite kapacitete za 12 skupina.

“To je ukupno 53 skupine više, odnosno oko 800 dodatnih mjesta više do kraja godine”, istaknula je Dolenec dodavši da u taj broj ne ulaze i dodatni kapaciteti putem poziva za zakup privatnih prostora, jer se prijave na natječaj još evaluiraju.

Dolenec: Nije moguće da u jednoj godini dosegnemo državni pedagoški standard

Dodatan problem je i to što će oko 1000 djece do kraja godine steći uvjete za upis u vrtiće, no Dolenec kaže da je to 'stvarnost svih proteklih godina' i da nije bio prioritet omogućiti univerzalnu dostupnost.

“Nama je svakako cilj u mandatu omogućiti univerzalnu dostupnost, to do sada nije bilo tako, ali to ćemo promijeniti. No, za to će trebati ipak nešto malo više vremena”, ustvrdila je.

Na pitanje hoće li se u ovoj godini poštivati Državni pedagoški standard (DPS) o broju djece u skupinama, Dolenec je rekla da to nije moguće postići u jednoj godini.

“Zagreb mora doći do potpunog poštivanja DPS-a, ali realno to nije godini. Do sada je u vrtićima bilo oko 20 posto djece više od standarda, sada je to do dva djeteta u skupini”, istaknula Dolenec dodavši da će se širenjem kapaciteta, grad približavati standardu.

Tagovi: Danijela Dolenec, vrtići, zagrebački vrtići
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE