" />
"> Dolenec o mjeri roditelj odgojitelj: Pokušat ćemo još jednom | SEEbiz.eu

Dolenec o mjeri roditelj odgojitelj: Pokušat ćemo još jednom

Dolenec o mjeri roditelj odgojitelj: Pokušat ćemo još jednom
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.07.2022 / 08:02
Autor: SEEbiz / Jutarnji list

ZAGREB - Nakon što je Visoki upravni sud u Zagrebu u utorak donio odluku da zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević nije smio ukinuti mjeru roditelj odgojitelj, kojom su roditelji odgojitelji s troje i više djece u Zagrebu ostali bez "gradske plaće", postavlja se pitanje kakve će to posljedice ostaviti na ionako klimav gradski proračun.

Riječ je o mjeri koju je uveo pokojni Milan Bandić, a Tomašević ju je jednom od svojih zvučnijih lanjskih odluka ukinuo i time 5800 majki s troje ili više djece u Zagrebu ostavio bez mjesečne naknade od oko 4800 kuna.

Ocjenu zakonitosti te Tomaševićeve odluke zatražilo je 320 roditelja, a u priču su se uključili i šefica udruge U ime obitelji Željka Markić te Ivica Lovrić, donedavni Bandićev pročelnik. Sud je u utorak ipak odlučio Tomaševiću zadati novi udarac i odluku ukinuti, što je izazvalo uzvike oduševljenja među okupljenim roditeljima ispred suda u Frankopanskoj. U bitnom, pet je sutkinja Visokog upravnog suda zaključilo da Grad ima pravo ukinuti mjeru, ali način na koji su to planirali provesti stavlja prevelik financijski pritisak na roditelje.

- Osporavana odluka nema povratno djelovanje, nego je riječ o kvaziretroaktivnosti... Polazeći od pravne teorije, pribavljenih mišljenja profesora s tri pravna fakulteta... Smatram da je test razmjernosti pokazao da su ciljevi koje je Grad Zagreb želio postići donošenjem osporavane mjere legitimni, međutim, mišljenja sam da nova mjera nije razmjerna cilju - rekla je sutkinja.

Drugim riječima, Grad je roditelje ostavio s premalo vremena za prilagodbu, a nisu donesene ni adekvatne kompenzacijske mjere kojima bi se olakšalo njezino ukidanje, poput otvaranja novih vrtića.

Dogradonačelnica Danijela Dolenec u telefonskom je razgovoru za Jutarnji rekla da u "njezinoj interpretaciji sud nije ukidanje mjere proglasio nezakonitim".

- Sud nam je dao za pravo da donesemo odluku, ali je moramo modificirati. Dakle, probat ćemo iz drugog pokušaja. Mi sada imamo pravo još jednom dizajnirati našu odluku tako da je ova odluka suda, zapravo, samo odgoda - smatra Dolenec.

Do rujna ili listopada Grad planira predstaviti novu odluku, kojom bi se mjera roditelj odgojitelj postupno ukinula, i uputiti je na Skupštinu. - Vjerojatno ćemo ići u smjeru postupnog smanjivanja mjesečne naknade roditelja odgojitelja i tako produljiti vrijeme prilagodbe kako bismo zadovoljili i ove segmente odluke koje sud smatra problematičnima - kaže Dolenec. Na pitanje hoće li se zbog odluke ići u rebalans proračuna, Dolenec je odgovorila da "moraju vidjeti koliki manevarski prostor imaju za promjenu same naknade".

Tagovi: Danijela Dolenec, roditelj odgojitelj, Ivica Lovrić, Grad Zagreb
PROČITAJ I OVO
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
ODJECI
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
BERLIN - Mediji s njemačkoga govornog područja u analizama izbora u Hrvatskoj ukazuju na predstojeće mukotrpno sastavljanje vlade i ne isključuju mogućnost novih izbora.
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
PORUKE
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
ZAGREB - Ne stišavaju se reakcije na odluku Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar i predsjednik Vlade.
Preminula Bojana Janković
IN MEMORIAM
Preminula Bojana Janković
BEOGRAD - Beživotno telo B.J. (1977) pronađeno je sinoć oko 19 u stanu u Ulici Đure Daničića, u Starom gradu.
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE