GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dodik s Putinom: Potpora misiji Althea, ali ne i dolasku njemačkih vojnika u BiH

Dodik s Putinom: Potpora misiji Althea, ali ne i dolasku njemačkih vojnika u BiH
RUSIJA-SAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.06.2022 / 10:38
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA- Srpske vlasti u BiH predložit će Rusiji da u Vijeću sigurnosti UN-a podrži produženje europske vojne misije Althea, protiveći se proširenju i ponovnom angažmanu njemačkih vojnika, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon susreta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u petak navečer.

„Naš će prijedlog Rusima biti, kada to dođe u Vijeće sigurnosti na dnevni red, da glasaju za misiju Althea u mandatu koji je nama do sada bio poznat. Dakle, bez proširenja. Vidimo da Njemačka ima neke aspiracije“, rekao je Dodik u intervju za Radio televiziju Republike Srpske iz Sankt Peterburga.

Postoji bojazan na zapadu da bi Rusija mogla u Vijeću sigurnosti UN-a potkraj godine glasati protiv produljenja vojne misije Althea u BiH koju čine vojnici europskih vojnih snaga (EUFOR), što bi onda, po njihovu mišljenju, ugrozilo stabilnost i mir u toj zemlji.

Ovoga tjedna njemačka vlada je odobrila slanje do 50 pripadnika Bundeswehra u BiH, koji bi se u toj zemlji ponovno angažirali nakon 2012. godine, a takvu odluku treba još odobriti Bundestag.

Dodik se otvoreno usprotivio takvoj mogućnosti, objašnjavajući kako "nema povjerenja" u vojno predstavljanje Njemačke.

"Nama ne trebaju oni koji bi došli s vojskom i bavili se političkim modeliranjem Bosne i Hercegovine, a Nijemci to čine ozbiljno“, dodao je srpski član državnog vrha BiH.

Susret s ruskim predsjednikom Putinom, do kojeg je došlo kasno u petak na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma koji se održava u Sankt Peterburgu, Dodik je ocijenio "prijateljskim i punim razumijevanja".

Srpski čelnik iz BiH pojasnio je kako Rusija snažno podupire dejtonski poredak u BiH kao države s dva entiteta i tri konstitutivna naroda, te da visoko cijeni stajalište srpske strane u BiH koja se protivi uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji.

„Neki u BiH koji žele uvoditi sankcije ne vode račun o tome da je Rusija jamac Dejtonskog mirovnog sporazuma i da je u tome pogledu potpuno besmisleno razgovarati o tome da jamcu svog postojanja uvodite neke sankcije“, rekao je Dodik .

Najavio je kako će srpske vlasti nastaviti s inzistiranjem povratka nadležnosti s države BiH na entitet Republiku Srpsku, tvrdeći da su im otete intervencijama međunarodne zajednice.

Tagovi: Milorad Dodik, Vladimir Putin, misija Althea
PROČITAJ I OVO
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
STRATEGIJA
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
ZAGREB - O micanju Turudića kaže da ga se ne može razriješiti jer on još nije stupio na dužnost, ali se može odluka o njegovom imenovanju staviti van snage.
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
JASNA PORUKA
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
ZAGREB - "Nije to realno, to smo im već rekli. Kad se govori o zaštiti žena i djece od nasilja u obitelji, to je važan instrument Vijeća Europe."
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?
SVAĐA
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?

ZAGREB - Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nina Raspudića - doduše, Marija Selak Raspudić svoj saborski mandat provela je u saborskom Klubu Mosta kao nezavisna iako ju šira javnost doživljava kao mostovku.

Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
STAVOVI
Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
ZAGREB - Posljednji je dan predaje lista za europske izbore, a sve stranke koje žele imati svoje zastupnike u Europskom parlamentu kandidature moraju predati do ponoći.
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
NOVA VLADA
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
ĐURĐEVAC - Sutra ćemo, kako se čini, sjesti za stol s HDZ-om, kazao je te dometnuo da su se odlučili za žurniji tempo razgovora s drugim političkim strankama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE