GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dodik: Okolnosti su se promijenile, vrijeme je da svi Srbi žive u jednoj državi

Dodik: Okolnosti su se promijenile, vrijeme je da svi Srbi žive u jednoj državi
OPASNE PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.01.2023 / 18:37
Autor: SEEbiz / H
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je u nedjelju na ujedinjenje tog bosanskohercegovačkog entiteta sa Srbijom ustvrdivši kako za to postoji plebiscitarna potpora Srba s obje strane Drine a na ruku takvim planovima idu i promijenjene okolnosti u svijetu.

Dodik je to kazao u govoru održanom na akademiji u Banjoj Luci u povodu 9. siječnja koje u RS obilježavaju kao dan entiteta unatoč presudama Ustavnog suda BiH koji je ocijenio kako je to neustavno jer podsjećanje na taj datum iz 1992. godine diskriminira Hrvate i Bošnjake jer je tada počeo njihov masovni progon s teritorija koji je Daytonskim sporazumom pripao RS.

"Ovo vrijeme moramo iskoristiti mi koje je narod birao da objedinimo srpski narod", kazao je Dodik dodajući kako je došlo vrijeme u kojemu se može razmišljati o tome da svi Srbi žive u jednoj državi jer su se odnosi snaga u svijetu promijenili pa više ne postoje ograničenja koja su to do sada priječila.

Sama akademija bila je ispunjena nacionalističkim porukama u kojima se isticalo kako su pravoslavni Srbi tijekom cijele povijesti bili izloženi napadima neprijateljskih vanjskih sila koje su onda pomagali "pokatoličeni" i "islamizirani" Srbi.

U programu su tako Hrvati proglašeni "pokatoličenim Srbima" a prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman okvalificiran je kao nasljednik Ante Pavelića.

Dodik je u svom govoru kazao kako žali što već 1918. godine nije stvorena velika Srbija opisavši dvije Jugoslavije velikim protusrpskim prijevarama.

Kazao je kako je stoga bio potpuno opravdan pokušaj srpskih političara s početka 1992. godine da na teritoriju BiH uspostave RS kao neovisnu državu. Nije izrijekom spomenuo niti jedno ime no kazao je kako je ponosan na generaciju političara koji su stvorili RS te su zbog toga pristali biti mučenicima koji sada "leže po kazamatima".

"Mi hoćemo svoju državu", kazao je Dodik dodajući je RS formirana 9. siječnja 1992. upravo kako bi bila neovisna država a da se to nije dogodilo samo zbog Daytonskog sporazuma.

Vladimir Orlić, predsjednik skupštine Srbije koji je na akademiji u Banjoj Luci predvodio srbijansko izaslanstvo, kazao je kako je uspostava RS spriječila potpuno uništenje bosanskih Srba ustvrdivši kako je to bio scenarij planiran kao nastavak Drugog svjetskog rata.

Orlić je o uspostavi RS govorio u množini sugerirajući kako je u tome sudjelovala i Srbija pa ona stoga danas, kako je kazao, ima obvezu čuvati i braniti tu tvorevinu.

Kazao je da je Srbija lider u regiji i kao takva ima snage štiti sebe i svoje pa Srbe, kako je istaknuo, više nitko neće moći ponižavati.

Vlasti RS središnje obilježavanje 9. siječnja najavile su za ponedjeljak u Istočnom Sarajevu gdje kane upriličiti paradu s više od dvije tisuće sudionika uključujući stotine naoružanih pripadnika policijskih postrojbi.

Fotografija: Dejan Rakita, Pixsell

Tagovi: Milorad Dodik, Republika Srpska, Ante Pavelić, Franjo Tuđman
PROČITAJ I OVO
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE