GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dodik: Nisam protiv nezavisnosti Kosova, to je na Beogradu

Dodik: Nisam protiv nezavisnosti Kosova, to je na Beogradu
KOSOVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.11.2017 / 12:16
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da on nije protiv nezavisnosti Kosova, ali da to pitanje treba da reši Beograd i da će RS slediti Srbiju.

Dodik je u danas objavljenom intervjuu Dojče veleu, koji je dao u oktobru, rekao da politika Beograda za očuvanje teritorijalnog integriteta predstavlja opterećenje za RS, jer bi se ona već odvojila od BiH.

Na konstataciju novinara da je protiv nezavisnosti Kosova, Dodik je rekao: "Ja nisam, ja sam za razgovor Beograda i toga (Kosova)".

"I ako Beograd odluči da je to tako, ja tu nemam ništa protiv, ali je onda moje sledeće pitanje, zašto onda ne može RS. Ako postoje prava za jedne, onda moraju da postoje prava i za druge. Ako Beograd odluči o tome, jer ja o tome ne odlučujem", rekao je Dodik.

On je rekao da Kosovo i Srbija treba da raščiste svoje odnose. "Ali govorim o nekom uporednom političkom ambijentu ili situaciji u kojoj ako dodje do toga hipotečki da se kaže Kosovo je okej, a zašto se onda ne kaže RS je okej", dodao je.

Predsednik RS je rekao da je, ako Albanci "gurnu tu priču da treba jedinstveno rešiti Kosovo i RS", on spreman da definiše svoj politički stav.

Dodik je rekao da je "kao Srbin" zainteresovan za rešenje pitanje Kosova i upitao ako Srbija prizna Kosovo "zašto onda RS nije država i zašto se ne bi priznala".

"Ja mogu da kažem da je opterećenje činjenica da je Srbija ostala u politici očuvanja teritorijalnog integriteta. Da je u onom trenutku Srbija, kada se Kosovo odvojilo, rekla da je to okej, mi bismo se sigurno do sada već odvojili", rekao je Dodik.

Na pitanje šta treba da se dogodi da se normalizuju odnosi Beograda i Prištine, i Banjaluke i Prištine, Dodik je rekao da "realni život postoji, to je tako, da neke stvari ne mogu da se isključe", ali da je tu reč "duplim aršinima" Nemačke koja je priznala nezavisnost Kosova, a na drugim mestima je spremna da ide do kraja da bi sprečila referendum.

"Kosovo nema potpuno medjunarodno priznanje. Kosovo nije članica UN. Kosovu je potrebno da razgovara sa Beogradom, da se dogovori aranžman u tom pogledu, a Srbi su poniženi u svemu tome. Ranije možda bi neka rešenja bila bolja da se svi tu osećaju i dobitnicima i gubitnicima, da se kreira neko rešenje, ali to nije moja nadležnost", rekao je Dodik.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik predvideo je da će za 10 godina u sastavu Srbije biti Republika Srpska i severni deo Kosova.

Dodik je u danas objavljenom intervjuu Dojče veleu, koji je dao u oktobru, izrazio uverenje da će doći do promena granica država u regionu za 10 godina ili kada region udje u Evropsku uniju.

Na molbu da pokaže na mapi šta će biti s granicama, Dodik je povukao granicu izmedju BiH i RS koju je pripojio Srbiji. Takodje je povukao granicu na severu Kosova koji je pripojio Srbiji.

"Šta fali, baš je ovo lepo. Ovde bi bila ova, kako se zove, Bosna, a ovde bi bila Herceg-Bosna", rekao je Dodik.

Na pitanje gde Herceg-Bosna ide, Dodik je rekao "pa neka ostane sama".

"I mi ćemo ostati. Nemamo nameru da ovde ukinemo sebe, pa da se pripojimo Srbiji", rekao je Dodik i pojasnio "kako ima Vojvodina, može i Republika Srpska"".

Tagovi: Milorad Dodik, Kosovo, Republika Srpska
PROČITAJ I OVO
Spahn upozorio na neodgovorno partijanje na ljetovanju
UPOZORENJE
Spahn upozorio na neodgovorno partijanje na ljetovanju
BERLIN - Njemački ministar zdravstva u subotu je rekao da je 'partijanje' za vrijeme ljetnih praznika neodgovorno, braneći njemačku odluku o proglašenju gotovo cijele Španjolske rizičnim područjem od koronavirusa.
Merkel: Pandemija i klimatske promjene pogoršat će humanitarnu situaciju
OCJENE
Merkel: Pandemija i klimatske promjene pogoršat će humanitarnu situaciju
BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je u videoporuci u subotu na pogoršanje humanitarne situacije širom svijeta navodeći da će pandemija koronavirusa i globalno zagrijavanje vjerojatno izazvati daljnje izvanredne situacije.
Žujović najavljuje osnivanje političkog pokreta
NAJAVE
Žujović najavljuje osnivanje političkog pokreta
BEOGRAD - Pulmolog dr Dejan Žujović najavio je za Nova.rs osnivanje političkog pokreta "Za sve moje ljude". Cilj su mu sveobuhvatne reforme svih sektora - od zdravstva preko obrazovanja, do pravosuđa i konačnog vraćanja države narodu.
Lauc: Dobro je što se virus širi upravo sada
STAVOVI
Lauc: Dobro je što se virus širi upravo sada
ZAGREB - Profesor na zagrebačkom Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Gordan Lauc, ujedno i član Znanstvenog savjeta Vlade RH, na svojem je profilu na Facebooku podijelio, kako kaže, jednu važnu, ali i dobru vijest vezanu uz koronavirus.
Velika Gospa u Sinju: Ne poštuju se epidemiološke mjere
U CRKVI
Velika Gospa u Sinju: Ne poštuju se epidemiološke mjere
SINJ - Nekoliko minuta pred središnju misu u 11 sati, koju predvodi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, u Sinju je počeo veliki pljusak. Misa je iz dvorišta prebačena u crkvu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE