GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dodik: Komšić i ja tražimo smjenu jednog broja ambasadora

Dodik: Komšić i ja tražimo smjenu jednog broja ambasadora
SMJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.12.2018 / 16:06
Autor: SEEbiz / Klix.ba
SARAJEVO - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je nakon sjednice Predsjedništva BiH da su on i Željko Komšić tražili da se smijeni jedan broj bosanskohercegovačkih ambasadora.

Dodik je rekao da je na današnjoj sjednici usvojena zajednička izjava u vezi s evropskim integracijama, kao i savjet da Vijeće ministara BiH što prije riješi proces odgovaranja na dodatna pitanja Evropske komisije.

Govora je bilo i o migrantskoj krizi, a Dodik je kazao da je u BiH registrovano 23 hiljade migranata, od čega je većina prošla kroz BiH, dok je od 3.500 do 4.000 migranata smiješteno u BiH.

Na današnjoj sjednici zaključeno je da se migrantima ne daje pravo azila, a sve s ciljem sprečavanja unutrašnjih problema. Bilo je govora i o Sporazumu o energetskoj efikasnosti s institucijama Evropske unije, ali i o imenovanjima i razrješenjima nekih ambasadora koje je pored njega tražio i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

"Za sedam dana pripremit ćemo informacije o tome i pripremiti imenovanja za one koji budu razriješeni", rekao je Dodik.

Dogovoreno je da se pozovu predsjednici regionalnih zemalja u službenu posjetu BiH. Dodik je kazao i da je odbijen memorandum koji je potpisao ambasador u Australiji da bi za svoje članove porodice omogućio neke benifite.

On je rekao da članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić nisu pristali na izmjene Poslovnika o radu Predsjedništva BiH kojim je predviđeno isticanje zastave RS-a, ali da će to pitanje biti pokrenuto u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Zahvalio se Džaferoviću i Komšiću što su pristali da se iz sale u kojoj je održana sjednica ukloni jedna zastava, koja prema njegovom shvatanju predstavlja FBiH.

Na pitanje novinara da li je formiranje Ministarstva za evropske integracije i međunarodne odnose RS-a neustavno, Dodik je odgovorio da RS ima 72 posto ovlasti kada je riječ o evropskim integracijama.

Tagovi: Milorad dodik, Željko Komšić, Predsjedništvo BiH
PROČITAJ I OVO
Potvrđena prva dva slučaja južnoafričkog soja u Hrvatskoj
VIRUS
Potvrđena prva dva slučaja južnoafričkog soja u Hrvatskoj
ZAGREB - Potvrđena su prva dva slučaja južnoafričkog soja koronavirusa u Hrvatskoj.
U sjeverni Jadran kroz otpadne vode brodova stigli rebraši, štetni i za ribu i za turizam
REBRAŠI
U sjeverni Jadran kroz otpadne vode brodova stigli rebraši, štetni i za ribu i za turizam
RIJEKA - Prošle je godine u sjevernom Jadranu zabilježena najveća količina rebraša, životinja nalik meduzama štetnih za riblji fond i turizam koje su najvjerojatnije stigle u balastnim vodama brodova, upozoravaju hrvatski znanstvenici.
U Sloveniji potvrđen prvi slučaj južnoafričkog soja koronavirusa
VIRUS
U Sloveniji potvrđen prvi slučaj južnoafričkog soja koronavirusa
LJUBLJANA - U Sloveniji je potvrđen prvi slučaj zaraze južnoafričkim sojem koronavirusa, potvrdio je u petak slovenski ministar zdravstva Janez Poklukar.
Zašto je Amnesty okrenuo leđa Navaljnom?
SPORNE IZJAVE
Zašto je Amnesty okrenuo leđa Navaljnom?
BERLIN - Zbog nekadašnjih spornih izjava, Amnesty International ne tretira više Navaljnog kao „zatvorenika savjesti“. Što o tome kažu njemački političari?
Pokrenuta peticija za zabranu držanja pasa na lancu
PETICIJA
Pokrenuta peticija za zabranu držanja pasa na lancu
ZAGREB - Pokrenuta je peticija za zakonsku zabranu držanja pasa na lancu, za što se bore još od 2005. godine, naglasivši da životinje treba spasiti od lanca koji im ograničava kretanje na svega nekoliko metara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE