GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Do 2050. u moru će biti više plastike nego ribe

Do 2050. u moru će biti više plastike nego ribe
STRAVIČNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.10.2018 / 13:16
Autor: SEEbiz / HRT
BRUXELLES - U utorak se u Europskom parlamentu glasuje o novim pravilima koja bi se trebala primijeniti do 2021., a obuhvaćaju smanjenje plastike u morima i zabranu najčešće pronađenog plastičnog otpada na morskim obalama, plastike za jednokratnu upotrebu - plastičnog pribora za jelo, tanjura, štapića za uši i slamki.

U Europi svake godine nastane 25 milijuna tona plastičnog otpada od čega se manje od 30 posto prikuplja radi recikliranja, dio se izvozi, dio završi na odlagalištima, u spalionicama, a u konačnici kao otpad u okolišu. U svijetu plastika čini 80 posto otpada na plažama.

Europarlamentarke Dubravka Šuica i Biljana Borzan i načelnica Sektora za održivo gospodarenje otpadom u Ministarstvu zaštite okoliša Sanja Radović Josić komentirale su problem.

"Europska unija se novim pravilima i direktivom nastoji uhvatiti u koštac sa ovim rastućim problemom. Hrvatska kao članica Europske unije vrlo aktivno sudjeluje u donošenju direktive", istaknula je Radović Josić. Pojasnila je kako je to tek prijedlog koji je Europska komisija stavila na raspravu pred parlament.

"Predstavnici Hrvatske sudjeluju u radnoj skupini za okoliš. Dajemo prijedloge i komentare. Trenutno su u tijeku pregovori s parlamentom", dodala je Radović Josić. "Donošenje direktive predviđeno je početkom sljedeće godine. Zemlje članice imat će dvije godine za donijeti svoje propise koji će regulirati ovu problematiku te još dvije do tri godine da bi te mjere bile u potpunosti primjenjene", izjavila je Radović Josić.

Ono što ona smatra najbitnijim je promijeniti ponašanje potrošača. "I dalje će biti štapića za uši, ali će oni biti od nekog drugog materijala. Plastične čaše neće smjeti biti jednokratne i morat će imati manji udio plastike".

Šuica je rekla kako je rasprava bila zanimljiva i kako nije bilo razlika i velikih podjela. "Većina europarlamentaraca se zalaže za to da se zabrane proizvodi za jednokratnu uporabu. Podržavamo prijedlog Komisije s nekim malim razlikama, većina se slaže da čak treba postrožiti taj prijedlog kako bi se dodali još neki materijali i proizvodi koji bi se zabranili", izjavila je Šuica.

Borzan je uvjerena kako proces prihvaćanja ove direktive u zemljama članicama neće dugo trajati budući da se radi o problemu koji apsolutno svi građani i političari prepoznaju kao nešto jako važno. Iznijela je podatak da će do 2050. u moru će biti više plastike nego ribe te dodala da je to nešto što nas tjera da što brže djelujemo.

Šuica je rekla kako će direktiva biti obvezujuća za sve države članice ali će svaka imati pravo donijeti svoju strategiju i prilagoditi je svojim potrebama. Ne sumnja da će se Hrvatska naći na vrhu zemalja koje će voditi računa o okolišu, piše HRT.

Tagovi: plastika u moru, plastika, riba, Dubravka Šuica, Europski parlament, Biljana Borzan
PROČITAJ I OVO
Milanović neće odustati od predlaganja kandidata za predsjednika Vrhovnog suda
PREDSJEDNIK
Milanović neće odustati od predlaganja kandidata za predsjednika Vrhovnog suda
ZAGREB - Predsjednik republike Zoran Milanović neće odustati od svog ustavnog prava da Saboru predloži kandidata za predsjednika Vrhovnog suda, a to će biti osoba koja je spremna uvesti promjene u sudstvo čijim je trenutnim stanjem nezadovoljan velik dio građana, doznaje se na Pantovčaku.
Porfirije: Jasenovac kao mjesto skromne molitve, a ne licitiranja žrtvama
STAVOVI
Porfirije: Jasenovac kao mjesto skromne molitve, a ne licitiranja žrtvama
BEOGRAD - Srpski patrijarh Porfirije izjavio je u srijedu da bivši ustaški logor Jasenovac u kojem su u Drugom svjetskom ratu masovno stradali Srbi treba biti mjesto "skromne i dostojanstvene molitve", a ne mjesto licitiranja žrtvama i razlog za mržnju Srba prema Hrvatima.
Grad u Tirolu ide u karantenu zbog južnoafričkog soja
AUSTRIJA
Grad u Tirolu ide u karantenu zbog južnoafričkog soja
GRAZ - Mayrhofen, gradić u austrijskoj pokrajini Tirol, bit će zbog izbijanja lokalnog žarišta korone u karanteni najmanje tjedan dana.
Istarski stožer traži donošenje odluke o otvaranju terasa kafića od 1. ožujka
KAFIĆI
Istarski stožer traži donošenje odluke o otvaranju terasa kafića od 1. ožujka
PULA - Stožer civilne zaštite Istarske županije zatražio je u srijedu poslijepodne od Nacionalnog stožera civilne zaštite donošenje Odluke o otvaranju terasa caffe barova od ponedjeljka, 1. ožujka na području Istarske županije.
Lauc: PCR testiranje je postalo globalni biznis, zašto ne koristimo antigensko?
PCR TEST
Lauc: PCR testiranje je postalo globalni biznis, zašto ne koristimo antigensko?
ZAGREB - Upitan je li mu ponuđeno da potpiše izjavu o sukobu interesa, Lauc je rekao da je tu priču oko sukoba interesa upravo on i potaknuo, kad je rekao što se radi, a što ne u pandemiji. Dodao je da njegova tvrtka ne prodaje ništa što ima veze s pandemijom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE