GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Divjak ide na izbore kao nezavisna na listi HNS-a

Divjak ide na izbore kao nezavisna na listi HNS-a
HNS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.06.2020 / 12:17
Autor: SEEbiz / H
VARAŽDIN - Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak će kao nezavisna kandidatkinja HNS-a na parlamentarnim izborima biti na listi u 3. izbornoj jedinici na 14. mjestu, najavili su na konferenciji za novinare u nedjelju u Varaždinu potpredsjednik Vlade i predsjednik HNS-a Predrag Štromar i Divjak.

"Iza nas, iza mene, su zaista zahtjevne i izazovne tri godine mandata u kojem smo pokrenuli reforme u obrazovanju i ulaganje u obrazovanje i znanost, a uspješno smo se nosili i s posljedicama svjetske pandemije koronavirusa i potresa, ali i štrajka u obrazovanju", izjavila je ministrica znanosti i obrazovanja.

Divjak je podsjetila da je u Ministarstvo došla kao nestranačka osoba uz političku podršku HNS-a, s ciljem provođenja četiri reformska procesa: kurikularne reforme, reforme strukovnog obrazovanja, poticanja izvrsnosti u znanosti i povećanja ulaganja u znanost, te visoko obrazovanje učiniti što relevantnijim.

Kaže kako je s realizacijom prva tri cilja zadovoljna, ali ne i s ostvarenjem četvrtog koji se odnosi na relevantno visoko obrazovanje i veći utjecaj tog obrazovanja na ono što treba gospodarstvu i društvu.

„Razloga ima puno. Između ostalog, zato jer imate moćne akademske klike predvođene pojedinim rektorima, koji se čvrsto drže za ruke i koji zapravo sprječavaju onima koji mogu mijenjati sustav i zbog kojih se može dati prilika, ne samo mladima, nego i gospodarstvu općenito, da idu naprijed”, izjavila je Divjak.

Ustvrdila je da te 'klike često imaju potporu u političkim krugovima'.

Promjene treba nastaviti, rekla je Divjak. Kaže kako joj je upravo stoga, što je HNS bio prva politička stranka koja je otvorila prostor nestranačkim ljudima da provode procese i promjene u obrazovanju i znanosti, čast sudjelovati na izborima HNS-ovoj listi kao nezavisna kandidatkinja - i to na 14. mjestu.

„Prvi put da sam ponosna da sam negdje posljednja”, zaključila je Divjak.

Štromar je ministricu opisao kao znanstvenicu i ženu koja je uz političku podršku HNS-a promijenila povijest hrvatskog obrazovanja.

„Dvadeset godina su mnogi tražili razloge zašto se ne može provesti reforma u obrazovanju, a onda je prije tri godine došla Blaženka Divjak i pokazala da se to može”, rekao je predsjednik HNS-a.

Štomar kaže da je ministrica Divjak uspjela i napravila čudo, vođena isključivo željom da djeca u Hrvatskoj konačno dobiju priliku za obrazovanje kakvo imaju njihovi vršnjaci u europskim zemljama.

„Nju se ne da kupiti, nju se ne da ucijeniti, njen cilj je od početka bio hrvatsko obrazovanje. Njoj politika nije trebala i ne treba joj ni danas”, dodao je.

Napominje i da Divjak nije na listi zbog saborske plaće i privilegija koje se dobivaju u Hrvatskome saboru. „Ona je tu jer vjeruje da Hrvatska može bolje; tu je jer je pokazala da Hrvatska može bolje”, rekao je.

Tagovi: Blaženka Divjak, Predrag Štromar, Hrvatska narodna stranka
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE