GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Divjak: Bolje nadoknaditi sate u štrajku, nego da se ide drastičnije mjere

Divjak: Bolje nadoknaditi sate u štrajku, nego da se ide drastičnije mjere
ŠTRAJK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.10.2019 / 14:11
Autor: SEEbiz / H
TUČEPI - Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u ponedjeljak je na stručnom skupu ravnatelja srednjih škola i učeničkih domova u Tučepima poručila da sa sindikatima treba nastaviti dijalog kao i da je izuzetno važno pokazati poštovanje prema učiteljima i svima koji rade u školama.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u ponedjeljak je u Tučepima izjavila da je iznimno važno pokazati poštovanje prema učiteljima i svima koji rade u školama, naglasivši da se dijalog sa sindikatima treba nastaviti.

Zamoljena da prokomentira mogućnost da se štrajk učitelja ne plati, ministrica je rekla da takve najave treba izbjegavati jer treba čuvati dostojanstvo učitelja koji koriste svoje ustavno pravo i bore se za svoj bolji status, dodavši da je bolje da se ti sati nadoknade po kurikulumu, nego da se ide u neke drastičnije mjere.

Istaknula je da se treba sastati sa sindikatima i nastaviti dijalog kao i da je iznimno važno pokazati poštovanje prema učiteljima i svima koji rade u školama. "Poštovanje onih koji odgajaju našu djecu je imperativ", dodala je.

Što se tiče mogućnosti uvođenja radne obveze, ministrica Divjak misli da nema potrebe za tako drastičnim mjerama.

Na pitanje ima li realno novca za učitelje, ministrica je odgovorila da sredstva postoje za sve javne službe, a ono što sada predstoji je da se osim horizontalnog pristupa prepoznaju oni koji su sada u reformi i čije plaće su u relativno sve većem zaostatku za ostalima.

U tom kontekstu treba razmišljati i o sredstvima, ali i o pravednom pristupu prema svima, rekla je Divjak u Tučepima, gdje je sudjelovala na Stručnome skupu ravnatelja srednjih škola i učeničkih domova pod nazivom Upravljanje promjenama u srednjoškolskoj ustanovi.

Ministrica je rekla kako je o toj temi razgovarala s 300 ravnatelja iz cijele Hrvatske te da im je imala priliku zahvaliti što su uspješno uveli kurikularnu reformu u sve škole u Hrvatskoj.

"Ovo je početak promjena u kojima imamo promjenu kurikuluma, nove materijale, edukaciju za nastavnike. Paralelno ide i reforma strukovnog obrazovanja, no moramo biti pripremni i za sljedeći korak, a to je povećavanje broja sati nastave pogotovo za osnovne škole. Naši učenici imaju najmanji broj sati nastave koju provedu u školama u odnosu na svoje vršnjake u EU što je nedostatak koji bitno utječe na rezultate njihovih kompetencija", kazala je ministrica Divjak.

Na stručnom skupu analiziralo se položaj učitelja i ravnatelja, kao i načine kako ih mogu unaprijediti. Utvrđeno je da položaj učitelja, odnosno njihova statusa u društvu ovisi o četiri komponente, jedna od njih su plaće, potom prepoznavanje i nagrađivanje najboljih, kompetencije, te okruženje u kojem se nastava provodi i sigurnost u školama.

Ministrica Divjak rekla je da je u reformske procese, točnije u provedbu kurikularne reforme uloženo dvije milijarde kuna od čega je 80 posto nova iz europskih fondova zahvaljujući kojem su imali priliku platiti edukaciju nastavnika, opremanje škola i materijala koji su im za to bili potrebni.

Tagovi: Blaženka Divjak
PROČITAJ I OVO
Italija: Barovi i restorani radit će do 18 sati
ZATVARANJE
Italija: Barovi i restorani radit će do 18 sati
RIM - Talijanske vlasti u nedjelju su donijele odredbu po kojoj se do 18 sati moraju zatvoriti svi barovi i restorani, a potpuno se zatvaraju teretane, kina i javni bazeni, u nastojanju da se pokuša suzbiti ponovno ubrzano širenje koronavirusa u zemlji u kojoj svakodnevna stopa zaraze ponovno doseže nove neslavne rekorde.
Papa Franjo imenovao nove kardinale, devetorica ulaze u konklavu
VATIKAN
Papa Franjo imenovao nove kardinale, devetorica ulaze u konklavu
VATIKAN - Papa Franjo je u patak proglasio 13 novih rimokatoličkih kardinala, uključujući devetoricu mlađih od 80 godina koji imaju pravo ući u konklavu - vijeće kardinala koje će odabrati Papinog nasljednika nakon njegove smrti ili odreknuća.
Dataspekt: Hrvatska u vrhu prema stopi incidencije
LOŠ TREND
Dataspekt: Hrvatska u vrhu prema stopi incidencije
ZAGREB -  Opterećenje bolnica je danas 13% veće, pokazuju podaci Dataspekta.
Brnabić predstavila ministre u Vladi Srbije
VLADA SRBIJE
Brnabić predstavila ministre u Vladi Srbije
BEOGRAD - Mandatarka Ana Brnabić saopštila je imena ministara, osim jednog resora koji je pripao SPS-u i to ministarstvo prosvete.
Preminuo Slaven Letica
IN MEMORIAM
Preminuo Slaven Letica
ZAGREB - Preminuo je hrvatski sociolog, kolumnist, publicist, političar i sveučilišni profesor Slaven Letica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE