GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Divjak: Bolje nadoknaditi sate u štrajku, nego da se ide drastičnije mjere

Divjak: Bolje nadoknaditi sate u štrajku, nego da se ide drastičnije mjere
ŠTRAJK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.10.2019 / 14:11
Autor: SEEbiz / H
TUČEPI - Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u ponedjeljak je na stručnom skupu ravnatelja srednjih škola i učeničkih domova u Tučepima poručila da sa sindikatima treba nastaviti dijalog kao i da je izuzetno važno pokazati poštovanje prema učiteljima i svima koji rade u školama.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u ponedjeljak je u Tučepima izjavila da je iznimno važno pokazati poštovanje prema učiteljima i svima koji rade u školama, naglasivši da se dijalog sa sindikatima treba nastaviti.

Zamoljena da prokomentira mogućnost da se štrajk učitelja ne plati, ministrica je rekla da takve najave treba izbjegavati jer treba čuvati dostojanstvo učitelja koji koriste svoje ustavno pravo i bore se za svoj bolji status, dodavši da je bolje da se ti sati nadoknade po kurikulumu, nego da se ide u neke drastičnije mjere.

Istaknula je da se treba sastati sa sindikatima i nastaviti dijalog kao i da je iznimno važno pokazati poštovanje prema učiteljima i svima koji rade u školama. "Poštovanje onih koji odgajaju našu djecu je imperativ", dodala je.

Što se tiče mogućnosti uvođenja radne obveze, ministrica Divjak misli da nema potrebe za tako drastičnim mjerama.

Na pitanje ima li realno novca za učitelje, ministrica je odgovorila da sredstva postoje za sve javne službe, a ono što sada predstoji je da se osim horizontalnog pristupa prepoznaju oni koji su sada u reformi i čije plaće su u relativno sve većem zaostatku za ostalima.

U tom kontekstu treba razmišljati i o sredstvima, ali i o pravednom pristupu prema svima, rekla je Divjak u Tučepima, gdje je sudjelovala na Stručnome skupu ravnatelja srednjih škola i učeničkih domova pod nazivom Upravljanje promjenama u srednjoškolskoj ustanovi.

Ministrica je rekla kako je o toj temi razgovarala s 300 ravnatelja iz cijele Hrvatske te da im je imala priliku zahvaliti što su uspješno uveli kurikularnu reformu u sve škole u Hrvatskoj.

"Ovo je početak promjena u kojima imamo promjenu kurikuluma, nove materijale, edukaciju za nastavnike. Paralelno ide i reforma strukovnog obrazovanja, no moramo biti pripremni i za sljedeći korak, a to je povećavanje broja sati nastave pogotovo za osnovne škole. Naši učenici imaju najmanji broj sati nastave koju provedu u školama u odnosu na svoje vršnjake u EU što je nedostatak koji bitno utječe na rezultate njihovih kompetencija", kazala je ministrica Divjak.

Na stručnom skupu analiziralo se položaj učitelja i ravnatelja, kao i načine kako ih mogu unaprijediti. Utvrđeno je da položaj učitelja, odnosno njihova statusa u društvu ovisi o četiri komponente, jedna od njih su plaće, potom prepoznavanje i nagrađivanje najboljih, kompetencije, te okruženje u kojem se nastava provodi i sigurnost u školama.

Ministrica Divjak rekla je da je u reformske procese, točnije u provedbu kurikularne reforme uloženo dvije milijarde kuna od čega je 80 posto nova iz europskih fondova zahvaljujući kojem su imali priliku platiti edukaciju nastavnika, opremanje škola i materijala koji su im za to bili potrebni.

Tagovi: Blaženka Divjak
PROČITAJ I OVO
Novi Zeland popustio s mjerama u većini zemlje, u australskoj Victoriji pad zaraza
POBOLJŠANJE
Novi Zeland popustio s mjerama u većini zemlje, u australskoj Victoriji pad zaraza
WELLINGTON - Novi Zeland je u ponedjeljak ukinuo mjere protiv koronavirusa u većini zemlje osim u najvećem gradu Aucklandu, a australska savezna država Victoria bilježi najmanji dnevni broj zaraza u tri mjeseca.
Još jedan slabi potres u Zagrebu
PODRHTAVANJE TLA
Još jedan slabi potres u Zagrebu
ZAGREB - Jutros malo poslije 6:30 Zagreb je zatresao još jedan manji potres jačine 1 stupanj po Richteru.
Zdravko Krivokapić u lošem društvu ispod slike Radovana Karadžića (VIDEO)
TAMNA PROŠLOST
Zdravko Krivokapić u lošem društvu ispod slike Radovana Karadžića (VIDEO)
Zdravko Krivokapić u lošem društvu ispod slike Radovana Karadžića (VIDEO)
PODGORICA - Lider koalicije “Za budućnost Crne Gore” Zdravko Krivokapić po svaku cijenu želi da izgradi imidž evropskog političara kome je stalo prije svega do države Crne Gore i njenih interesa, te trenutno važi za najozbiljnijeg kandidata za budućeg premijera Crne Gore.
Ruth Bader Ginsburg, ikona feminizma i pravnica koja je mijenjala povijest
BOGATA OSTAVŠTINA
Ruth Bader Ginsburg, ikona feminizma i pravnica koja je mijenjala povijest
NEW YORK - Sutkinja američkog Vrhovnog suda Ruth Bader Ginsburg, pravnica koja je stvarala povijest, ikona feminizma i tek druga žena imenovana u najviši američki sud, čitavog se života borila protiv seksizma u karijeri koja ju je dovela na vrh američkog pravosuđa.
SNV odustao od komemoracije na Koranskome mostu
POTEZI
SNV odustao od komemoracije na Koranskome mostu

ZAGREB - Srpsko narodno vijeće (SNV) je nakon suprotstavljanja hrvatskih branitelja odustalo od sutrašnje komemoracije na Koranskome mostu u Karlovcu, gdje su 21. rujna 1991. ubijeni srpski rezervisti, a za što je osuđen i kaznu odslužio hrvatski policijski specijalac Mihajlo Hrastov.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE