GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Direktori oslobođeni krivnje za malverzacije oko Cimosove zgrade

Direktori oslobođeni krivnje za malverzacije oko Cimosove zgrade
EPILOG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.11.2020 / 15:33
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Bivši direktor slovenskog Cimos Internationala Franc Krašovec, Cimosa Buzet Franko Vižintin i direktor Bernie Commercea Mato Ćatić nepravomoćno su u petak oslobođeni krivnje da su na štetu buzetske tvrtke počinili malverzacije oko prodaje Cimosove zgrade u zagrebačkom naselju Rudeš.

''Sud se ne slaže s tvrdnjom tužiteljstva da su počinjene malverzacije jer je slovenska tvrtka Cimos International bila i ostala vlasnikom nekretnine u Zagrebu s kojom ima pravo raspolagati. Do realizacije kupoprodaje nekretnine nikad nije došlo jer Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) nije ishodila suglasnost za upravljanje tom nekretninom'', pojasnila je u obrazloženju presude sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Irena Kvaternik.

Sutkinja je dodala da su čelnici buzetske tvrtke tijekom dokaznog postupka potvrdili kako inkrimiranim radnjama nije nastala šteta za Cimos Buzet, iako je tužiteljstvo tvrdilo da se prodajom nekretnine smanjila temeljna vrijednost buzetskog Cimosa.

Prema optužnici podignutoj 2016. godine, tužiteljstvo je teretilo Krašovca za poticanje na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, a Vižintina i Ćatića za zlouporabu povjerenja.

Tužiteljstvo je teretilo Krašovca da je u ožujku 2001., radi pribavljanja nepripadne koristi Cimosu Kopar, a na štetu Cimosa Buzeta, kao i na štetu DAB-a, zaključio ugovor sa Ćatićem o prodaji Cimosove zgrade od 7094 kvadratnih metara za 6,6 milijuna njemačkih maraka.

Vižintina je tužiteljstvo teretilo da je Cimosu Kopar dao suglasnost da kupac zgrade ishodi uknjižbu prava vlasništva nekretnine u zemljišne knjige Općinskog suda u Zagrebu, iako je znao da je Državno odvjetništvo mišljenjem od 30. studenoga 2001. uknjižbu uvjetovao dostavljanjem potvrde da je kupoprodajna cijena plaćena buzetskom Cimosu.

Nadalje, tužiteljstvo je teretilo Vižintina i Krašovca da su u prosincu 2001. zajedno potpisali potvrdu u kojoj je lažno naznačeno da je kupac isplatio buzetski Cimos, iako je cijena, prema tvrdnjama DORH-a, isplaćena u korist slovenskog Cimosa.

Uz to, Ćatića se teretilo da je kao kupac Cimosove zgrade u Rudešu ishodio isprave znajući da kupoprodajnu cijenu nije platio u korist buzetske tvrtke. Tužiteljstvo je tvrdilo da je trojac time pribavio 25,8 milijuna kuna na štetu buzetskog Cimosa, čime je smanjen nominalni iznos njegovog ukupnog temeljnog kapitala.

Tagovi: Franc Krašovec, Cimos, Cimos International, Cimos Buzet, Franko Vižintin, Bernie Commerce, Mato Ćatić
PROČITAJ I OVO
U Danskoj se otvaraju kafići i restorani
OTVARANJE
U Danskoj se otvaraju kafići i restorani
KOPENHAGEN - Uz otvaranje muzeja, kafića, restorana i terasa u Kopenhagen se vraća uobičajeni život zahvaljujući stabilnim niskim brojevima novozaraženih koronavirusom.
Organizirano cijepljenje turističkih djelatnika počinje u petak u Dubrovniku
CIJEPLJENJE
Organizirano cijepljenje turističkih djelatnika počinje u petak u Dubrovniku

DUBROVNIK - Ministarstvo turizma u srijedu je najavilo da u petak, 23. travnja, počinje organizirano cijepljenje turističkih djelatnika, i to u Dubrovačko-neretvanskoj županiji odnosno Dubrovniku, a nakon toga, sukladno prioritetima i planu cijepljenja, i u svim ostalim hrvatskim turističkim destinacijama.

Plenković: Cjepivo više nije problem
PREMIJER
Plenković: Cjepivo više nije problem
ZAGREB - "Dosad smo cijepili nešto manje od 600.000 ljudi. Zadaća je ministarstva i lokalnih zavoda da se organizira i intenzivnije provede cijepljenje diljem Hrvatske."
BIA objavila dokumenta o smrti Vladimira Cvijana
SUMNJIVA SMRT
BIA objavila dokumenta o smrti Vladimira Cvijana
BEOGRAD - Beogradskom advokatu Ivanu Niniću dostavljeni su odgovori od Bezbednosno informativne agencije (BIA) o smrti advokata i političara Vladimira Cvijana. Ovo su, nakon saopštenja Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, jedini službeni podaci sa kojima se javnost u Srbiji upoznaje o jednom od najmisterioznijih slučajeva smrti.
Nestala indonezijska podmornica s 53 člana posade
MISTERIJ
Nestala indonezijska podmornica s 53 člana posade
BALI - Indonezijska ratna mornarica traga u srijedu za nestalom podmornicom s 53 člana posade i traži pomoć susjedne Australije i Singapura, rekao je glavni zapovjednik oružanih snaga Hadi Tjahjanto .
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE