GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Direktori oslobođeni krivnje za malverzacije oko Cimosove zgrade

Direktori oslobođeni krivnje za malverzacije oko Cimosove zgrade
EPILOG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.11.2020 / 15:33
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Bivši direktor slovenskog Cimos Internationala Franc Krašovec, Cimosa Buzet Franko Vižintin i direktor Bernie Commercea Mato Ćatić nepravomoćno su u petak oslobođeni krivnje da su na štetu buzetske tvrtke počinili malverzacije oko prodaje Cimosove zgrade u zagrebačkom naselju Rudeš.

''Sud se ne slaže s tvrdnjom tužiteljstva da su počinjene malverzacije jer je slovenska tvrtka Cimos International bila i ostala vlasnikom nekretnine u Zagrebu s kojom ima pravo raspolagati. Do realizacije kupoprodaje nekretnine nikad nije došlo jer Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) nije ishodila suglasnost za upravljanje tom nekretninom'', pojasnila je u obrazloženju presude sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Irena Kvaternik.

Sutkinja je dodala da su čelnici buzetske tvrtke tijekom dokaznog postupka potvrdili kako inkrimiranim radnjama nije nastala šteta za Cimos Buzet, iako je tužiteljstvo tvrdilo da se prodajom nekretnine smanjila temeljna vrijednost buzetskog Cimosa.

Prema optužnici podignutoj 2016. godine, tužiteljstvo je teretilo Krašovca za poticanje na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, a Vižintina i Ćatića za zlouporabu povjerenja.

Tužiteljstvo je teretilo Krašovca da je u ožujku 2001., radi pribavljanja nepripadne koristi Cimosu Kopar, a na štetu Cimosa Buzeta, kao i na štetu DAB-a, zaključio ugovor sa Ćatićem o prodaji Cimosove zgrade od 7094 kvadratnih metara za 6,6 milijuna njemačkih maraka.

Vižintina je tužiteljstvo teretilo da je Cimosu Kopar dao suglasnost da kupac zgrade ishodi uknjižbu prava vlasništva nekretnine u zemljišne knjige Općinskog suda u Zagrebu, iako je znao da je Državno odvjetništvo mišljenjem od 30. studenoga 2001. uknjižbu uvjetovao dostavljanjem potvrde da je kupoprodajna cijena plaćena buzetskom Cimosu.

Nadalje, tužiteljstvo je teretilo Vižintina i Krašovca da su u prosincu 2001. zajedno potpisali potvrdu u kojoj je lažno naznačeno da je kupac isplatio buzetski Cimos, iako je cijena, prema tvrdnjama DORH-a, isplaćena u korist slovenskog Cimosa.

Uz to, Ćatića se teretilo da je kao kupac Cimosove zgrade u Rudešu ishodio isprave znajući da kupoprodajnu cijenu nije platio u korist buzetske tvrtke. Tužiteljstvo je tvrdilo da je trojac time pribavio 25,8 milijuna kuna na štetu buzetskog Cimosa, čime je smanjen nominalni iznos njegovog ukupnog temeljnog kapitala.

Tagovi: Franc Krašovec, Cimos, Cimos International, Cimos Buzet, Franko Vižintin, Bernie Commerce, Mato Ćatić
PROČITAJ I OVO
Vlada u ponedjeljak o otpisu režija; Ćorić: Ne brinite za račune za grijanje
REŽIJE
Vlada u ponedjeljak o otpisu režija; Ćorić: Ne brinite za račune za grijanje
ZAGREB - Vlada će na sjednici u ponedjeljak usvojiti zaključak koji se odnosi na otpis režijskih troškova vezanih za energiju na potresom pogođenim područjima, rekao je u petak Hini glasnogovornik Vlade Marko Milić.
Bačen Molotovljev koktel na restoran u Savamali
POŽAR
Bačen Molotovljev koktel na restoran u Savamali
BEOGRAD - Nepoznati napadač je večeras razbio izlog i ubacio Molotovljev kokotel u restoran “Dudurudu” u Savamali, prenose mediji.
Italija produljila restrikcije zbog pandemije
RESTRIKCIJE
Italija produljila restrikcije zbog pandemije
RIM - Italija je do 15. veljače produljila niz restrikcija zbog pandemije koronavirusa, uključujući nošenje zaštitnih maski i noćni policijski sat, ukazom koji je u petak potpisao premijer Giuseppe Conte.
Trump napušta Washington na dan inauguracije
ODLAZAK
Trump napušta Washington na dan inauguracije
WASHINGTON - Američki predsjednik Donald Trump planira napustiti Washington na dan inauguracije, 20. siječnja, u jutarnjim satima, nakon što je odlazak prvotno bio planiran za 19. siječnja, kazao je u petak izvor iz predsjednikovog okruženja.
Lauc: DORH treba kazneno goniti sve koji su širili strah od korone
STAVOVI
Lauc: DORH treba kazneno goniti sve koji su širili strah od korone
ZAGREB - Član Vladinog savjeta za borbu protiv korone, molekularni biolog Gordan Lauc, založio se za to da se počne kažnjavati sve koji šire strah zbog širenja koronavirusa. Lauc se tijekom pandemije prometnuo u jednog od najistaknutijih protivnika oštrih mjera za suzbijanje virusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE