GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

DIP udruzi Željke Markić zabranio promatranje izbora

DIP udruzi Željke Markić zabranio promatranje izbora
ZABRANE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.01.2020 / 19:31
Autor: ;i:3;s:10:
ZAGREB - Državno izborno povjerenstvo (DIP) u subotu je promatračima nevladine udruge U ime obitelji, kojih je bilo prijavljeno 89, uskratilo pravo promatrati nedjeljni, drugi krug predsjedničkih izbora.

DIP je, naime, zaključio da se ta udruga ne može smatrati udrugom koja neovisno promatra predsjedničke izbore jer otvoreno podržava jednu kandidatkinju.

Takvom zaključku Povjerenstva prethodila je obavijest da se građanima, "prijateljima i podupirateljima", elektroničkim putem dostavlja dopis predsjednice udruge U ime obitelji Željke Markić u kojemu se, uz ostalo, poziva da se u nedjelju glasuju za određenu kandidatkinju, odnosno za Kolindu Grabar-Kitarović (HDZ).
Povjerenstvo navodi kako je u subotu zatražilo očitovanje udruge i da se ona očitovala „da se bave promicanjem ljudskih i građanskih prava u skladu s Obvezatnim uputama DIP-a broj P VII i da se 'bave promatranjem i posao obavljaju temeljito, pošteno i neovisno na referendumu, predsjedničkim, parlamentarnim i lokalnim izborima od 2013.'"

Povjerenstvo ističe kako je izvršilo i uvid u mrežnu stranicu Narod.hr, čiji je vlasnik navedena udruga, te je na poveznici dostupan intervju Željke Markić od 3. siječnja 2020. u kojemu se, između ostaloga, očituje i o kandidatima u drugom krugu izbora za predsjednika Republike.

„Kako iz navedenoga proizlazi da se naznačena nevladina udruga ne može smatrati udrugom koja neovisno promatra ove izbore jer otvoreno podržava jednu kandidatkinju", Povjerenstvo je odlučilo njenim promatračima uskratiti pravo promatrati nedjeljni, drugi krug izbora za predsjednika ili predsjednicu.

DIP je time stavio izvan snage svoje rješenje iz studenog kojim je promatračima udruge U ime obitelji dozvolio promatrati svoj te rad izbornih povjerenstava i biračkih odbora u Hrvatskoj na predsjedničkim izborima.
Protiv rješenja DIP-a ta udruga ima pravo žaliti se Ustavnom sudu.
Drugi je to put da DIP nekoj nevladinoj udruzi ne dozvoljava promatrati izbore, prvi je put to učinio udruzi Antikorupcija kojoj je na čelu Mislav Kolakušić i koja je promovirala isključivo njega. Takva se udruga ne može smatrati neovisnim promatračem izbora, bio je stav DIP-a pred lanjske izbore za Europski parlament.

Tagovi: Državno izborno povjerenstvo, Željka Markić, U ime obitelji, predsjednički izbori
PROČITAJ I OVO
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE