GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

DIP pozvao Milanovića da se suzdrži od sudjelovanja u kampanji

DIP pozvao Milanovića da se suzdrži od sudjelovanja u kampanji
POZIV
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2024 / 12:51
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Državno izborno povjerenstvo objavilo je priopćenje u kojemu podsjećaju na obveze svih sudionika u kampanji, s posebnim osvrtom na Upozorenje UStavnog suda Zoranu Milanoviću i SDP-u.

“U vezi s javnim istupima Predsjednika Republike Hrvatske i nakon Upozorenja Ustavnog suda Republike Hrvatske, u kojima ističe da će nakon izbora preuzeti dužnost budućeg premijera, Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske se očituje kako slijedi:

Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske, nastavno na Upozorenje Ustavnog suda Republike Hrvatske, poziva Predsjednika Republike Hrvatske da se, prilikom svojih medijskih istupa, suzdrži od direktnog sudjelovanja u političkoj izbornoj promidžbi na strani bilo kojeg izbornog sudionika (odnosno koalicije). Naime, navedeno je suprotno Upozorenju Ustavnog suda Republike Hrvatske, u kojem je istaknuto da dužnost Predsjednika Republike Hrvatske “isključuje bilo kakvu mogućnost, da u

kontekstu raspisanih izbora, bude kandidat na listi ili istican kao kandidat za dužnost predsjednika Vlade Republike Hrvatske ili da u tom svojstvu sudjeluje u političkoj izbornoj kampanji”.

Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske nema ni ovlasti ni namjeru ulaziti u dio javnih istupa gdje se nastupa s pozicija Predsjednika Republike Hrvatske, ali ima obavezu upozoriti sve sudionike u ovoj izbornoj utakmici, pa i Predsjednika Republike Hrvatske, ako izlaze iz okvira postupanja, koje je postavio Ustavni sud Republike Hrvatske u svom Upozorenju. Naglašavamo da je u Zakonu o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, propisano da Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske brine o zakonitoj pripremi i provedbi izbora, a ustavnost i zakonitost izbora nadzire Ustavni sud Republike Hrvatske. Stoga još jednom pozivamo sve sudionike ovog izbornog postupka, da već od njegove prve faze, vode računa o odredbama izbornog zakona, obvezatnih uputa Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske kao i o stajalištima Ustavnog suda Republike Hrvatske”, priopćili su iz DIP-a.

Tagovi: MILANOVIĆ, DIP, IZBORNO POVJERENSTVO, IZBORI, KAMPANJA
PROČITAJ I OVO
SAD: Moguće je da je Izrael kršio međunarodno pravo našim oružjem
ORUŽJE
SAD: Moguće je da je Izrael kršio međunarodno pravo našim oružjem
WASHINGTON - Administracija američkog predsjednika Joea Bidena objavila je jučer kako je moguće da je Izrael koristio oružje dobijeno od SAD-a u kršenju međunarodnog humanitarnog prava tijekom svoje vojne operacije u pojasu Gaze.
Ruske snage osvojile teritorij na sjeveru Ukrajine
RAT U UKRAJINI
Ruske snage osvojile teritorij na sjeveru Ukrajine
KIJEV - Ruske snage pokrenule su iznenadni napad na sjevernu Ukrajinu, čineći prodore u najozbiljnijoj prekograničnoj kopnenoj ofanzivi u posljednje gotovo dvije godine.
Jurčević: Dobili smo jedno i pol ministarstvo. Skandalozno
PORUKE
Jurčević: Dobili smo jedno i pol ministarstvo. Skandalozno
ZAGREB - Josip Jurčević iz Domovinskog pokreta nije dao svoj potpis Andreju Plenkoviću za novog mandatara. Jurčević je i ranije najavio da neće dati podršku Plenkoviću, a iz DP-a su najavili da će Časni sud te stranke odlučiti o njegovu izbacivanju.
Frka Petešić kandidat za ministra vanjskih poslova
VLADA
Frka Petešić kandidat za ministra vanjskih poslova
ZAGREB - Zvonimir Frka Petešić, dosadašnji predstojnik Ureda predsjednika vlade, mogao bi preuzeti dužnost ministra vanjskih poslova koju je dosad obavljao Gordan Grlić Radman.
Hrvatski suverenisti izbacili Vesnu Vučemilović iz stranke
POTEZI
Hrvatski suverenisti izbacili Vesnu Vučemilović iz stranke
ZAGREB - Saborska zastupnica Vesna Vučemilović isključena je iz Hrvatskih suverenista jer je dala potpis predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću za mandatara nove vlade, priopćili su iz stranke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE