GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

DIP: Podatke za izbore birači mogu promijeniti do 24. lipnja

DIP: Podatke za izbore birači mogu promijeniti do 24. lipnja
UPUTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.05.2020 / 09:26
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Državno izborno povjerenstvo (DIP) podsjeća birače koji nisu upisani u registar birača ili im upisani podaci nisu točni, da imaju pravo zatražiti upis, dopunu ili ispravak podataka od 3. do najkasnije, 24. lipnja.

Zahtjev za upis, dopunu ili ispravak podataka birač podnosi nadležnom upravnom tijelu, njihov popis s kontakt podacima objavljuje Ministarstvo uprave na svojoj mrežnoj stranici.

U evidenciju birača hrvatskih državljana s prebivalištem u Hrvatskoj birači su upisani prema mjestu prebivališta.

Evidenciju birača bez prebivališta u Hrvatskoj vodi nadležno upravno tijelo Grada Zagreba.

Svoje podatke, upisane po službenoj dužnosti, svaki birač može provjeriti uvidom u Registar birača dostupan na mrežnoj stranici Ministarstva uprave https://uprava.gov.hr, provjerom putem OIB-a ili MBG-a građana i prezimena.

Zahtjeve za privremeni upis (ako će se na dan izbora zateći izvan mjesta prebivališta u Hrvatskoj), za prethodnu registraciju (ako će biti u inozemstvu), za izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta, tzv. „žuta potvrda" (ako će biti izvan prebivališta u Hrvatskoj ili u inozemstvu) birači mogu podnijeti od 3. do 24. lipnja.

Birač koji pravodobno ne podnese odgovarajući zahtjev, moći će glasovati samo na biračkom mjestu prema mjestu svog prebivališta.

Oni koji imaju vjerodajnice i pristup aplikaciji e-Građani, zahtjev za privremeni upis i za prethodnu registraciju mogu podnijeti putem iste.

Aktivna registracija

Birači koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, da bi glasovali u inozemstvu ili u Hrvatskoj, trebaju se aktivno registrirati.

Oni kojima je izdana e-osobna iskaznica s podatkom o prebivalištu izvan Hrvatske ne moraju to raditi već će, po službenoj dužnosti, biti aktivno registrirani za državu i konzularno područje prema adresi prebivališta iz e-osobne iskaznice. Ako žele glasovati na području drugog diplomatsko-konzularnog predstavništva (DKP) odnosno u Hrvatskoj, podnijet će zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije.

Birači koji nemaju e-osobna iskaznicu, moraju se aktivno registrirati da bi mogli glasovati u inozemstvu ili za to posebno određenim biračkim mjestima u Hrvatskoj. Zahtjev za aktivnu registraciju te za promjenu mjesta aktivne registracije može se podnijeti od 3. do 24. lipnja.

Podnosi se hrvatskom DKP-u, odnosno upravnom tijelu prema mjestu u Hrvatskoj gdje će se birač zateći na dan izbora.

Obrasci i informacije o načinu podnošenja navedenih zahtjeva objavljuju se na mrežnoj stranici pojedinih diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Birače koji imaju vjerodajnice i pristup aplikaciji e-Građani, sve zahtjeve mogu podnijeti putem iste.

Što ako osobna više ne vrijedi?

Birači koji na izbornu nedjelju ne budu upisani u izvadak iz popisa birača na svom biračkom mjestu (primjerice jer nemaju važeću osobnu iskaznicu) moći će taj dan dobiti tzv. plavu potvrdu za glasovanje, izdaju je nadležni uredi u Hrvatskoj prema mjestu prebivališta birača.

U popis birača neće biti upisani birači koji 5. srpnja, na dan izbora, neće imati valjanu osobnu iskaznicu odnosno koji do zatvaranja registra birača nisu podnijeli zahtjev za izdavanje nove.

DIP stoga poziva birače da pravodobno provjere valjanost svojih iskaznica. Biračima koji se nisu aktivno registrirali, a nemaju prebivalište u Hrvatskoj tzv. bijelu potvrdu za glasovanje na dan izbora izdaju hrvatska DKP.

Tagovi: Državno izborno povjerenstvo, biračko pravo, osobna iskaznica, mjesto prebivališta
PROČITAJ I OVO
Terazije: Dvadeset policajaca iživljava se na mladiću (VIDEO)
NASILJE
Terazije: Dvadeset policajaca iživljava se na mladiću (VIDEO)
Terazije: Dvadeset policajaca iživljava se na mladiću (VIDEO)

BEOGRAD - Dramatičan snimak sukoba demonstranata i pripadnika Žandarmerije zabeležen je i malopre na Terazijama, kada je više od 20 pripadnika te jedinice šutiralo i udaralo pendrecima mladića koji je ležao na kolovozu.

Beroš: Moguće nove preporuka HZJZ-a za veća okupljanja, zasad bez zabrana
NAJAVE
Beroš: Moguće nove preporuka HZJZ-a za veća okupljanja, zasad bez zabrana

ZAGREB - Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u srijedu kako su veća okupljanja apsolutno velik rizik za širenje virusa i da se treba pridržavati svih propisanih mjera i dodao kako se neće zabraniti takva okupljanja nego eventualno revidirati preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Italija traži stroža pravila EU-a za ulazak državljana izvan bloka
REGULATIVA
Italija traži stroža pravila EU-a za ulazak državljana izvan bloka
RIM- Europska unija treba uvesti stroža zajednička pravila za ulazak državljana izvan bloka kako bi se smanjio rizik širenja koronavirusa, rekao je u srijedu talijanski ministar zdravstva Roberto Speranza.
Finska otvara granice za 17 europskih država, Hrvatska povučena s popisa
POTEZI
Finska otvara granice za 17 europskih država, Hrvatska povučena s popisa
HELSINKI - Finska ponovno otvara svoje granice putnicima iz 17 europskih država poput Njemačke, Grčke i Italije, u okviru ublažavanja mjera uvedenih u cilju zaustavljanja širenja koronavirusa, ali ne i onima iz Hrvatske, kao ni iz Švedske, objavljeno je u srijedu.
Suzavac i topovski udari u centru Beograda (VIDEO)
PROTESTI
Suzavac i topovski udari u centru Beograda (VIDEO)
Suzavac i topovski udari u centru Beograda (VIDEO)
BEOGRAD - Građani Beograda, Novog Sada i Kragujevca protestuju na ulicama svojih gradova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE