GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Đikićev tim otkrio odakle ubitačnost koronavirusa i gdje tražiti lijek

Đikićev tim otkrio odakle ubitačnost koronavirusa i gdje tražiti lijek
USPJESI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.07.2020 / 18:06
Autor: SEEbiz / N1 info
FRANKFURT - Veliki međunarodni tim znanstvenika, u kojem je i Ivan Đikić, otkrio je protein koji čini ključnu razliku između načina na koji djeluju SARS-CoV i SARS-CoV-2, odnosno zašto je najnoviji koronavirus koji se proširio pandemijski, tako teško zaustavljiv. Odgovorom se otvaraju i vrata za lijek.

Znanstveni članak u časopisu Nature, gdje je Ivan Đikić s Goetheovog Sveučilišta u Frankfurtu jedan od suautora, objašnjava da se odgovor krije u enzimu PLpro, kojega se označava kao "ključnog" za obradu virusnih poliproteina kako bi se virus u stanici razmnožio i potom, preko svojih kopija, širio dalje.

Znanstvenici objašnjavaju da su enzimi PLpro uzročnika SARS-a i Covida-19 (riječ je o oznakama SCoV nasuprot SCoV2) međusobno identični u 83 posto sekvence, ali da preostalih 17 posto dovodi do različitog djelovanja na jedan ubikvitinu sličan protein u ljudskom tijelu.

Ubikvitini su mali proteini s nizom različitih funkcija u stanicama eukariota, od kojih je jedna sudjelovanje u imunološkom odgovoru organizma napadnutog primjerice virusom. I dok virus SCoV svojim enzimom PLpro napada ubikvitinske lance, SCoV2 svojim enzimom PLpro cilja jedan specifičan protein u organizmu kojega napada – ISG15.

Na tom mjestu u istraživanju se dolazi točno u područje Đikića koji je s kolegicom Fumiyom Ikedom 2008. objavio rad o netipičnim ubikvitinskim lancima.

ISG15 je direktno povezan s načinom na koji u imunološkoj reakciji djeluje interferon tipa I, i to tako da to što SARS-CoV-2 uspijeva neutralizirati taj dio imunološkog sustava, ovaj virus posljedično izrazito slabi sposobnost ljudskog organizma da se bori protiv njega.

ISG15 ima, između ostalog, i ulogu međustaničnog citokina. Koronavirus, pak, primijećeno je već na počecima pandemije, nerijetko uzrokuje "citokinsku oluju".

Na tom mjestu znanstvenici su otkrili slabu točku virusa. Riječ je o molekuli nazvanoj "GRL-0617", za koju su znanstvenici otkrili još ranije da je djelotvorna u inhibiranju, praktično neutraliziranju enizma PLpro kod virusa SCoV, koji je krajem 2002. i 2003. umalo prouzročio pandemiju.

Tada je bila riječ o SARS-u, odnosno o "teškom akutnom respiratornom sindromu". Ispostavilo se da je, vjerojatno zbog onih 87 posto sličnosti između PLpro enzima kod jednog i kod drugog virusa, GRL-0617 djelotvoran i kod izrazito agresivnijeg virusa koji danas hara milijunima ljudi diljem svijeta, uzrokujući Covid-19.

To, konačno, znači da bi se blokiranjem djelotvornosti tog ključnog enzima kod novog koronavirusa, ujedno onemogućila sposobnost virusa da na ovakav način djeluje u ljudskom organizmu.

Tagovi: Ivan Đikić, koronavirus u Hrvatskoj, virus SCoV, enzim PLpro
PROČITAJ I OVO
Sergej Trifunović pušten na slobodu dva dana nakon hapšenja
NA SLOBODI
Sergej Trifunović pušten na slobodu dva dana nakon hapšenja
BEOGRAD - Glumcu Sergeju Trifunoviću poslije saslušanja u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu ukinuto je zadržavanje.
Jankovics: Nisu me zvali ni Orban ni Milanović
REAKCIJE
Jankovics: Nisu me zvali ni Orban ni Milanović
ZAGREB - Zastupnika mađarske nacionalne manjine Roberta Jankovicsa zateklo je novinarsko pitanje predsjedniku Zoranu Milanoviću je li zbog njega on kontaktirao premijera Mađarske Viktora Orbana.
Posavec: I Grbin i Milanović mogu doći do parlamentarne većine jednako kao i Plenković
JASNA PORUKA
Posavec: I Grbin i Milanović mogu doći do parlamentarne većine jednako kao i Plenković
ČAKOVEC - Međimurski župan Matija Posavec osvojio je dva mandata sa svojom Nezavisnom platformom Sjever te je za N1 televiziju komentirao rezultate izbor, s kim bi mogao koalirati, ali i upozorenje Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar Vlade.
Tomašević priznao: Žao nam je što nismo išli u točkastu koaliciju sa SDP-om
PRIZNANJE
Tomašević priznao: Žao nam je što nismo išli u točkastu koaliciju sa SDP-om
ZAGREB - Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević danas je izjavio da je protuustavna odluka Ustavnog suda o Zoranu Milanoviću da ne može biti mandatar ni premijer, te da će Možemo! podržati koga god SDP predloži za mandatara.
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
ODJECI
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
BERLIN - Mediji s njemačkoga govornog područja u analizama izbora u Hrvatskoj ukazuju na predstojeće mukotrpno sastavljanje vlade i ne isključuju mogućnost novih izbora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE