GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Đikić o koronavirusu: Hrvatska se dobro drži

Đikić o koronavirusu: Hrvatska se dobro drži
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2020 / 11:32
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - U Hrvatskoj realno imamo više virusa oko nas, ali naš zdravstveni sustav odlučio je fokusirano loviti glavne širitelje virusa. To su uspješno učinili. Uspjeli su zadržati virus izvan zdravstvenog sustava i zato će smrtnost biti, ako je bude, ispod 0,5 ili 0,3 posto', objasnio je za emisiju 'Dobro jutro, Hrvatska' znanstvenik, prof. dr. sc. Ivan Đikić

- Što više znamo, to ćemo biti realniji i vidjeti koliko će on ostati ili nestati, kao što se dogodilo i s nekima prije', rekao je Đikić za HTV. Vijesti oko cjepiva kažu da su četvorica volontera iz Seattlea primila cjepivo.

- Nisu samo oni, počela su klinička ispitivanja i veliki broj znanstvenika uključen je u istraživanje. Javnost bi trebala biti realna. Cjepivo neće biti dostupno za mjesec, dva, već možda tek za pet, šest mjeseci. Prvo moraju proći testiranja', objasnio je. Rekao je i da ima nekoliko razloga zašto koronavirus najmanje pogađa djecu.

- Više su zaštićena u pojavi simptoma, možda se zaraze, ali imaju vrlo slabu sliku pa ih nismo testirali ni prepoznali. Druga teorija je da dječji imunološki sustav vrlo efikasno djeluje. I treća je da stanice djece nisu tako zarazne i djeca su zaštićena', rekao je.

- Svi podaci govore da su najugroženiji bolesnici oni koji imaju probleme s respiratornim faktorom, a drugi kriterij je dob - preko 60 godina znatno se povećava rizik smrtnosti', objasnio je.

- Ovaj virus prenosi se vanjskim putem, najčešće preko kapljica i kihanja, ali vrlo često preživljava i na površinama, tako da moramo biti oprezni', upozorio je. Odgovorio je i na nagađanja da je namjerno pušten iz nekog laboratorija.

- Ovakve teorije su apsolutno neprihvatljive jer nema baš nijedan podatak da je ovaj virus izašao odnegdje, nego je prirodno stvoren u životinjskom svijetu. Javnost mora biti umirena, ovo je nešto što se događalo u prošlosti, događat će se i u budućnosti, ali to su normalni prirodni procesi na koje moramo biti pripremljeni', rekao je.

- U Hrvatskoj realno imamo više virusa oko nas, ali naš zdravstveni sustav odlučio je fokusirano loviti glavne širitelje virusa. To su uspješno učinili. Uspjeli su zadržati virus izvan zdravstvenog sustava i zato će smrtnost biti, ako je bude, ispod 0,5 ili 0,3 posto', objasnio je.

Tagovi: Ivan Đikić, koronavirus, gripa, Andrija Štampar
PROČITAJ I OVO
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE