GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Đikić: Hrvatska srlja u neuređeni lockdown koji može imati dugoročne posljedice

Đikić: Hrvatska srlja u neuređeni lockdown koji može imati dugoročne posljedice
STRAHOVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.10.2020 / 18:48
Autor: SEEbiz / Jutarnji list

ZAGREB - Znanstvenik Ivan Đikić ističe kako je Covid-19 akutna, dok je AIDS kronična bolest.

"Covid-19 je akutna, većinom respiratorna bolest, a AIDS je kronična virusna bolest koja dovodi do višegodišnjeg urušavanja našeg imunološkog sustava i posljedičnim simptomima i na kraju smrtnog ishoda. AIDS je bio jedan od najvećih znanstvenih izazova, no nakon 30 godina rada znanstvenici su uspjeli pronaći pravilne lijekove koji se daju u koktelima i danas je AIDS bolest koju možemo kontrolirati. No, troškovi liječenja su visoki i danas je problem dostupnosti tih lijekova, tako da imate katastrofalne posljedice širenja AIDS- a u Africi zbog toga što te zemlje sebi ne mogu priuštiti takvu skupu terapiju", naglasio je Ivan Đikić u izjavi za Globus.

Ivan Đikić osvrnuo se na učestalu relativizaciju smrtnosti od Covida-19, pa se tako može čuti zašto bi tristotinjak ljudi umrlih od korone trebali biti važniji od 50.000 smrti, koliko ih je u Hrvatskoj u prosjeku godišnje.

"Mislim da je znanstveno nekorektno uspoređivati krive brojeve i na temelju toga prenositi krive poruke u javnost. Takvo iskorištavanje ‘znanosti’ je vrlo tipično za teoretičare zavjere koji uzmu dva nepovezana broja i stave ih u korelaciju koja znanstveno ne postoji i onda agresivno promoviraju znanstveno nepotvrđene zaključke u javnosti. Uzmimo na primjer usporedbu Covida-19 i kardiovaskularnih ili tumorskih oboljenja. Pandemija Covid-19 je akutna globalna opasnost koja uzrokuje ogromni stres diljem svijeta posebno u zdravstvenom sustavu, ali i u gospodarstvu i našem načinu života", rekao je Đikić.

Ističe kako se virus SARS-CoV-2 u tom periodu nije promijenio, ali jest naše ponašanje jer smo u gotovo cijeloj Europi postali previše ležerni.

"Virus se nije promijenio tijekom ljeta. Mijenja se naše ponašanje, okolnosti života, boravak u zatvorenim prostorima te stoga i koncentracija virusa oko nas. Opuštanje i nedovoljno testiranje nekoliko mjeseci znači da se virus neprimjetno širi i da će s vremenom dovesti ponovno do blokiranja normalnog života, pretrpavanja zdravstvenog sustava, gubitka gospodarskih aktivnosti i globalnih posljedica na ljude, rekao je te nastavio:

"Upravo zbog toga je neophodno da oni koji donose odluke nikada ne umanjuju, ali i ne uvećavaju rizike od Covida-19. Izrazito je važno pravilno komunicirati u javnosti te uvijek govoriti točne i konkretne podatke za budućnost. Bojim se da Hrvatska srlja u neuređeni 'lockdown' koji može imati dugoročne posljedice na društvo, zdravlje i gospodarstvo. Potrebna je koordinirana priprema Vlade i prezentacija ozbiljnih planova kako želimo osigurati život, gospodarstvo, uz kontrolu širenja virusa prema rizičnim populacijama".

Tagovi: Ivan Đikić, neuređeni lockdown, lockdown, koronavirus u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Brnabić: Nismo zakasnili
TVRDNJE
Brnabić: Nismo zakasnili
BEOGRAD - Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je da se nije zakasnilo sa uvođenjem nijedne mere protiv širenja virusa korona.
Prvi pacijenti u subotu u Areni Zagreb, pripremljeno 100 kreveta
NAJAVE
Prvi pacijenti u subotu u Areni Zagreb, pripremljeno 100 kreveta
ZAGREB - Voditelj liječničkog tima Arene Zagreb Davor Vagić rekao je u četvrtak kako će prvi pacijenti u stacionar zagrebačke Arene doći u subotu, a pripremili su 100 kreveta.
Milinović: Čačić jedini među županima za strože mjere
OTKRIĆA
Milinović: Čačić jedini među županima za strože mjere
ZAGREB - Istarska županija zatražila je od Nacionalnog stožera izuzeće od novih, strožih mjera. Načelnik njihova stožera Dino Kozlevac tvrdi da kafići i restorani nisu žarišta i traže da ostanu otvoreni još barem osam dana.
Slovenski pedijatri upozorili na teže posljedice koronavirusa kod neke djece
UPOZORENJE
Slovenski pedijatri upozorili na teže posljedice koronavirusa kod neke djece
LJUBLJANA - Iako djeca zarazu koronavirusom prolaze uglavnom s blagim simptomima ili bez njih, ona zbog jake imunosne reakcije mogu pretrpjeti štetu na više organa, pa i na srcu, rekli su u četvrtak slovenski liječnici koji su se posljednjih dana susreli s više takvih slučajeva.
Trut: Fizičke osobe u ovom trenutku ne možemo kažnjavati
ZAKONSKI OKVIR
Trut: Fizičke osobe u ovom trenutku ne možemo kažnjavati
ZAGREB - Zamjenik čelnika Nacionalnog stožera Damir Trut bio je gost Dnevnika gdje je govorio o novim mjerama i situaciji s epidemijom koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE