GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Đikić: Hrvatska srlja u neuređeni lockdown koji može imati dugoročne posljedice

Đikić: Hrvatska srlja u neuređeni lockdown koji može imati dugoročne posljedice
STRAHOVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.10.2020 / 18:48
Autor: SEEbiz / Jutarnji list

ZAGREB - Znanstvenik Ivan Đikić ističe kako je Covid-19 akutna, dok je AIDS kronična bolest.

"Covid-19 je akutna, većinom respiratorna bolest, a AIDS je kronična virusna bolest koja dovodi do višegodišnjeg urušavanja našeg imunološkog sustava i posljedičnim simptomima i na kraju smrtnog ishoda. AIDS je bio jedan od najvećih znanstvenih izazova, no nakon 30 godina rada znanstvenici su uspjeli pronaći pravilne lijekove koji se daju u koktelima i danas je AIDS bolest koju možemo kontrolirati. No, troškovi liječenja su visoki i danas je problem dostupnosti tih lijekova, tako da imate katastrofalne posljedice širenja AIDS- a u Africi zbog toga što te zemlje sebi ne mogu priuštiti takvu skupu terapiju", naglasio je Ivan Đikić u izjavi za Globus.

Ivan Đikić osvrnuo se na učestalu relativizaciju smrtnosti od Covida-19, pa se tako može čuti zašto bi tristotinjak ljudi umrlih od korone trebali biti važniji od 50.000 smrti, koliko ih je u Hrvatskoj u prosjeku godišnje.

"Mislim da je znanstveno nekorektno uspoređivati krive brojeve i na temelju toga prenositi krive poruke u javnost. Takvo iskorištavanje ‘znanosti’ je vrlo tipično za teoretičare zavjere koji uzmu dva nepovezana broja i stave ih u korelaciju koja znanstveno ne postoji i onda agresivno promoviraju znanstveno nepotvrđene zaključke u javnosti. Uzmimo na primjer usporedbu Covida-19 i kardiovaskularnih ili tumorskih oboljenja. Pandemija Covid-19 je akutna globalna opasnost koja uzrokuje ogromni stres diljem svijeta posebno u zdravstvenom sustavu, ali i u gospodarstvu i našem načinu života", rekao je Đikić.

Ističe kako se virus SARS-CoV-2 u tom periodu nije promijenio, ali jest naše ponašanje jer smo u gotovo cijeloj Europi postali previše ležerni.

"Virus se nije promijenio tijekom ljeta. Mijenja se naše ponašanje, okolnosti života, boravak u zatvorenim prostorima te stoga i koncentracija virusa oko nas. Opuštanje i nedovoljno testiranje nekoliko mjeseci znači da se virus neprimjetno širi i da će s vremenom dovesti ponovno do blokiranja normalnog života, pretrpavanja zdravstvenog sustava, gubitka gospodarskih aktivnosti i globalnih posljedica na ljude, rekao je te nastavio:

"Upravo zbog toga je neophodno da oni koji donose odluke nikada ne umanjuju, ali i ne uvećavaju rizike od Covida-19. Izrazito je važno pravilno komunicirati u javnosti te uvijek govoriti točne i konkretne podatke za budućnost. Bojim se da Hrvatska srlja u neuređeni 'lockdown' koji može imati dugoročne posljedice na društvo, zdravlje i gospodarstvo. Potrebna je koordinirana priprema Vlade i prezentacija ozbiljnih planova kako želimo osigurati život, gospodarstvo, uz kontrolu širenja virusa prema rizičnim populacijama".

Tagovi: Ivan Đikić, neuređeni lockdown, lockdown, koronavirus u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Preporuka za prijem Kosova u Vijeće Europe razveselila Prištinu
INTEGRACIJA
Preporuka za prijem Kosova u Vijeće Europe razveselila Prištinu
PRIŠTINA - Parlamentarna skupština Vijeća Europe (PACE) preporučila je u utorak prijem Kosova u tu organizaciju, što je naljutilo Beograd koji je rekao da je to "dan srama", dok ga je Priština nazvala "velikim danom" i korakom bliže prijemu u punopravno članstvo.
Stručnjaci: Rizik od potresa u Sloveniji jako je podcijenjen
POTRESI
Stručnjaci: Rizik od potresa u Sloveniji jako je podcijenjen
LJUBLJANA - Slovenija je pod velikim rizikom od potresa, ali većina javnosti toga nije svjesna, smatraju sudionici današnjeg savjetovanja Zavarovalnice Triglav.
Ludo vrijeme: Snijeg na granici, u Zagrebu srušena stabla, stradali i štandovi
NEVRIJEME
Ludo vrijeme: Snijeg na granici, u Zagrebu srušena stabla, stradali i štandovi
ZAGREB - U Hrvatsku je stigla najavljena promjena vremena. Posebno upozorenje objavio je i DHMZ.
Škaro mora u zatvor zbog silovanja
POTVRĐENA KAZNA
Škaro mora u zatvor zbog silovanja
ZAGREB - Visoki kazneni sud potvrdio je Damiru Škari (65) presudu od dvije i pol godine zatvora.
Zelenski: Bez pomoći Zapada nemamo nikakve šanse protiv Rusije
JASNA PORUKA
Zelenski: Bez pomoći Zapada nemamo nikakve šanse protiv Rusije
KIJEV - Potencijal oružanih snaga Rusije višestruko premašuje kapacitete Ukrajine, te stoga Kijev nema šanse da nastavi borbu bez pomoći Zapada, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE