GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Đikić apelira: Odustanite od masovnog okupljanja u Vukovaru

Đikić apelira: Odustanite od masovnog okupljanja u Vukovaru
APEL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.11.2020 / 21:41
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB – Hrvatski znanstvenik Ivan Đikić upozorio je danas da je situacija u Hrvatskoj i u svijetu kritična zbog virusne pandemije te apelirao da se odustane od masovnog okupljanja u Vukovaru.

Premda svjestan da se potreba za odavanjem počasti ratnim stradalnicima ne smanjuje i u kriznim danima opterećenim opasnošću od širenja virusne pandemije, Đikić je istaknuo da se ona mora usuglasiti sa zaštitom zdravlja i života građana Vukovara i Škabrnje.

“Stoga, kao znanstvenik koji je dobro upoznat s opasnošću ovog virusa, a i činjenicom da je u Hrvatskoj trenutno velik broj zaraženih ljudi koji nekontrolirano šire ovu ugrozu, pozivam sve građane RH da proslavu ovogodišnje Kolone sjećanja provedu u okrilju svojih domova”, napisao je Đikić u svom apelu.

Istaknuo je da odustajanje od masovnog odlaska u Vukovar – kako bi Kolonu sjećanja formirali samo članovi obitelji poginulih, ranjeni, stradali i suborci – neće onemogućiti iskazivanje pijeteta prema stradalim osobama niti umanjiti bilo čije poštovanje njihove žrtve.

Predložio je i povezivanje svih Hrvata u zemlji i inozemstvu u virtualnu Kolonu sjećanja.

“Uz paljenje svijeća i lampi iz vlastitih domova točno u podne, moguće je odati počast palim žrtvama te ostvariti povezanost cijele Hrvatske s Vukovarom i Škabrnjom, a u isto vrijeme, očuvati život i zdravlje ljudi. I to svih ljudi, a ponajprije onih u Koloni sjećanja, od kojih je većina, s obzirom na svoju dob i narušen zdravstveni status, itekako podložna zarazi”, napisao je Đikić.

Posebni apel uputio je svim političarima i javnim djelatnicima u Republici Hrvatskoj.

“Molim Vas, ne idite ako ne morate, sutra u Vukovar i Škabrnju! Dolazak velikog broja političara iz drugih krajeva Hrvatske u Vukovar (najavljeno je oko 300 političkih dužnosnika), prema mojem mišljenju, stvorio bi veliku opasnost i direktnu ugrozu Vukovarcima i sudionicima kolone koji su u većem postotku starije osobe, invalidi rata, ranjeni ili rizično bolesne osobe”, poručio je Đikić.

Apelirajući na odgovornost prema građanima i poštovanje prema Vukovaru i Škabrnji, ustvrdio je da će političari i javni djelatnici upravo svojim nedolaskom osigurati dostojanstvo ljudima u Koloni sjećanja, a u isto vrijeme, zaštititi ljudske živote i pokazati odgovornost prema onome što je svima najvrjednije, a to je život.

“Time bi se članovima obitelji poginulih, suborcima i ranjenima u ratu osiguralo obilježavanje događaja na dostojanstven i siguran način umjesto da ih se izlaže uistinu prevelikom riziku za njihovo zdravlje pa i život”, poručio je Đikić.

“Cijeli svijet je u ogromnoj opasnosti jer se ova virusna pandemija širi vrlo brzo i odnosi veliki broj života (preko 55 milijuna zaraženih i preko 1,33 miliona umrlih širom svijeta). Situacija u Hrvatskoj kao i mnogim zemljama Europe je kritična”, rekao je i podsjetio na primjer Švedske koja je ograničila okupljanja na samo osam građana, s dosadašnjih 300.

Jer, zaključio je, održavanje distance i izbjegavanje okupljanja za sada su se pokazali kao najuspješnije mjere protiv daljeg širenja ovog virusa.

Tagovi: Ivan Đikić, Vukovar, Kolona sjećanja, Škabrnja, koronavirus u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Stručnjaci: Rizik od potresa u Sloveniji jako je podcijenjen
POTRESI
Stručnjaci: Rizik od potresa u Sloveniji jako je podcijenjen
LJUBLJANA - Slovenija je pod velikim rizikom od potresa, ali većina javnosti toga nije svjesna, smatraju sudionici današnjeg savjetovanja Zavarovalnice Triglav.
Ludo vrijeme: Snijeg na granici, u Zagrebu srušena stabla, stradali i štandovi
NEVRIJEME
Ludo vrijeme: Snijeg na granici, u Zagrebu srušena stabla, stradali i štandovi
ZAGREB - U Hrvatsku je stigla najavljena promjena vremena. Posebno upozorenje objavio je i DHMZ.
Škaro mora u zatvor zbog silovanja
POTVRĐENA KAZNA
Škaro mora u zatvor zbog silovanja
ZAGREB - Visoki kazneni sud potvrdio je Damiru Škari (65) presudu od dvije i pol godine zatvora.
Zelenski: Bez pomoći Zapada nemamo nikakve šanse protiv Rusije
JASNA PORUKA
Zelenski: Bez pomoći Zapada nemamo nikakve šanse protiv Rusije
KIJEV - Potencijal oružanih snaga Rusije višestruko premašuje kapacitete Ukrajine, te stoga Kijev nema šanse da nastavi borbu bez pomoći Zapada, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.
Najprestižnije europske srednje škole dolaze u Zagreb
ŠKOLE
Najprestižnije europske srednje škole dolaze u Zagreb
ZAGREB - Najcjenjenije srednje škole i međunarodni jezični kampovi iz Švicarske, Portugala, Španjolske, Italije, Belgije i Ujedinjenog Kraljevstva 20. travnja od 10 do 14 sati predstavit će svoje programe hrvatskim učenicima u Hotelu Sheraton.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE