GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Deset mrtvih u Harkivu, ruske kolone na putu prema Kijevu

Deset mrtvih u Harkivu, ruske kolone na putu prema Kijevu
ŽRTVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.03.2022 / 14:55
Autor: SEEbiz / H
KIJEV - Najmanje deset civila poginulo je u ruskom napadu na Harkiv u utorak, dok se istodobno golema ruska oklopna kolona kreće prema Kijevu.

Ruski raketni napad na Harkiv, drugi najveći ukrajinski grad, usmrtio je deset ljudi, a ranio ih 35, objavio je savjetnik ukrajinskog ministra obrane Anton Heraščenko. Sličan napad ubio je i ranio desetke ljudi dan ranije.

Rusija bombar dirala Trg slobode i zgradu opere u Harkivu, u napadu koji ukrajinski dužnosnici nazivaju barbarskim. Pogođene su i koncertna dvorana i vladini uredi.

Napad je uslijedio nakon što je ukrajinski predsjednik izjavio da Rusija čini ratne zločine.

"Ruske su snage danas okrutno napale Harkiv topništvom", rekao je Volodimir Zelenskij. "Ovo je mirno mjesto s mirnim predgrađem, Rusi su znali u što ciljaju. To je državni terorizam".

Napadi Rusije na Ukrajinu na više frontova traju već šesti dan, no ukrajinska vojska navodno je uspjela usporiti napredovanje ruske vojske.

Nove satelitske snimke pokazuju ruski vojni konvoj dug 64 kilometra kako puže prema glavnom gradu Kijevu, u kojemu su se u utorak ujutro ponovno mogle čuti sirene za zračnu uzbunu.

Konvoj, koji je, kako se čini, u zadnjih 24 sata usporio, sastoji se od oklopnih vozila, tenkova, artiljerije i vozila za logistiku, te se navodno nalazi oko 30 kilometara od Kijeva.

Stanovnici južnoga grada Hersona kažu da je grad opkoljen, a gradonačelnik lučkoga grada Mariupolja kazao je da je tijekom noći grad bio pod paljbom.

Alena Panina, novinarka iz Hersona, kazala za televizijsku kuću Ukraine 24 da je "grad opkoljen, sa svake strane se nalaze ruski vojnici i vojna oprema, a na svakom izlazu postavljene su kontrolne točke".

U tom je trenutku još bilo struje, vode i grijanja u Hersonu, no Panina je kazala da postaje sve teže uvesti hranu koja se čuva u skladištima na periferiji grada.

Snažne je riječi uputio i gradonačelnik Mariupolja, strateški smještenog lučkoga grada na jugu Ukrajine, koji je kazao da je grad pod konstantnim granatiranjem.

"Ruski nacisti žele izvršiti genocid nad ukrajinskim narodom", izjavio je Vadim Bojčenko za ukrajinske novine Novini 24. "Borit ćemo se do zadnjeg ispaljenog hica. Ako nam ponestane metaka, onda ćemo neprijatelja koji se kreće prema Mariupolju napasti zubima."

Vođa separatista koje podupire Rusija Denis Pušilin kazao je da će njegove snage u utorak pokušati okružiti Mariupolj, prenose ruska državna novinska agencija RIA Novosti.

Promjena taktike?

Velik porast civilnih žrtava zadnjih 48 sati sugerira da su ruski zapovjednici, frustrirani sporim napredovanjem, možda počeli primjenjivati razorniju taktiku.

Rusija uz granicu s Ukrajinom ima još snaga koje nije ubacila u borbu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je u utorak Europsku uniju da dokaže da je stala na stranu Ukrajine u njezinom ratu s Rusijom.

"Dokažite da ste s nama. Dokažite da nas nećete napustiti. Dokažite da ste doista Europljani i tada će život pobijediti smrt, a svjetlo će pobijediti tamu. Slava Ukrajini", poručio je ukrajinski čelnik u obraćanju na izvanrednoj sjednici Europskog parlamenta, dan nakon što je službeno zatražio primanje Ukrajine u EU.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović pridružio se danas europskim državnicima koji podržavaju kandidaturu Ukrajine za članstvo u Europskoj uniji. "Ukrajina je izložena agresiji Ruske Federacije i svi mi joj moramo pružiti svu potrebnu pomoć kao što bismo očekivali i da se nama pomogne da smo u istoj situaciji", poručuje Milanović.

Kremlj, pak, tvrdi da zapadne sankcije nikada neće promijeniti ruske pozicije oko Ukrajine. "Oni računaju na to da će nas prisiliti da promijenimo stajalište. To ne dolazi u obzir", kazao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Zapadne sankcije protiv Rusije razorne su i imaju neposredan učinak koji će vrlo brzo osjetiti milijuni Rusa, a Rusija ih neće moći dugoročno podnijeti bez značajnog pada životnog standarda stanovništva, piše u kolumni objavljenoj na web stranicama popularne neovisne moskovske radio postaje "Eho Moskve" ekonomist Konstantin Sonin.

U međuvremenu se nastavlja egzodus civila iz Ukrajine. Oko 350.000 ušlo ih je samo u Poljsku otkako je počela invazija.

Britanski premijer Boris Johnson upozorio je u utorak na sve težu humanitarnu krizu zbog ruske invazije na Ukrajinu, kazavši da se mogu očekivati milijuni izbjeglica.

Tagovi: napad na Kijev, napad na Ukrajinu, Dimitro Kuleba, Oksana Markarova
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE