GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Demokratska stranka Koreje osvojila apsolutnu vlast

Demokratska stranka Koreje osvojila apsolutnu vlast
PREMOĆNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2020 / 09:03
Autor: SEEbiz / H
SEUL – Vladajuća Demokratska stranka Koreje na čelu s aktualnim predsjednikom Moonom premoćno je pobijedila na jučerašnjim parlamentarnim izborima u Južnoj Koreji.

Prebrojavanje glasova će biti završeno danas do kraja dana, a očekuje se da će DSK osvojiti 180 od ukupno 300 mjesta u parlamentu. Njihov glavni oponent, konzervativna Partija ujedinjene budućnosti će vjerojatno osvojiti 103 mjesta u parlamentu.

Još u siječnju, perspektive trenutnoga korejskog predsjednika nisu dobro stajale zbog serije političkih skandala i neposredne opasnosti iz Kine sa dolaskom epidemije korona-virusa, ali Korejci su očito nagradili odličnu reakciju vlasti na COVID-19, koja je bez velikih zabrana, s masovnim testiranjima te jasnim naputcima građanima spriječili masovno širenje virusa, te čak i smanjili nezaposlenost.

Proteklog mjeseca se mnogo raspravljalo o najsigurnijem načinu provođenja izbora, a izvještaji govore da je organizacija protekla izuzetno dobro. Na biračkim mjestima su se provodile osnovne mjere sigurnosti: mjerenje temperature, pranje ruku sredstvima na bazi alkohola, dijeljenje rukavica za jednokratnu upotrebu, obavezno nošenje maski, dvometarska distanca u redovima za ulazak na glasačko mjesto te termalni kontrolni čitači unutar samih glasačkih mjesta.

Od glasovanja nisu bili izuzeti čak niti osobe sa obvezom samoizolacije, za koje je posebno organiziran dolazak na biračka mjesta u posljednjem satu glasovanja, nakon što su glasačka mjesta zatvorena za „nezaražene“ glasače. Odaziv na izbore je bio izuzetno visok, čak 66 posto, što je najveći odaziv od 1992. godine. Građani su u velikom broju iskoristili ovu izvanrednu priliku da izađu iz svojih kuća i stanova.

U južnokorejski parlament je također ušao bivši sjevernokorejski diplomat Thae Yong-ho, poznat po javnim istupima nakon što je, poslije diplomatskog rada u sjevernokorejskom Veleposlanstvu u Londonu, iz Sjeverne Koreje prebjegao u Južnu Koreju.

Tagovi: Demokratska stranka Koreje, Moon Jae-in, Južna Koreja
PROČITAJ I OVO
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
IN MEMORIAM
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
ZAGREB - Preminuo je veliki novinar i urednik te godinama jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije Damir Matković.
Anušić o pregovorima s DP-om: Idemo prema konačnom rješenju
PREGOVORI
Anušić o pregovorima s DP-om: Idemo prema konačnom rješenju
ZAGREB - U srijedu je održan novi krug konzultacija između pregovaračkih timova HDZ-a i Domovinskog pokreta, a nakon toga izjavu za medije da je HDZ-ov Ivan Anušić.
Petrov: Ne mislim da je pukla stranka
SUKOB U MOST-u
Petrov: Ne mislim da je pukla stranka
ZAGREB - Ja sam želio da budu svi , a oni nisu to mogli prihvatiti, kazao je Petrov.
Vučemilović: Nama i SDP-u je došao Penava, a HDZ-u ide Radić. To je jasna poruka
SIMBOLIKA
Vučemilović: Nama i SDP-u je došao Penava, a HDZ-u ide Radić. To je jasna poruka
ZAGREB - Vesna Vučemilović iz Hrvatskih suverenista kaže da su i oni jučer bili na pregovorima koji su prošli u konstruktivnom tonu.
Selak Raspudić: Zbog Miletića sam odbila nositi listu za Europski parlament
OBJAŠNJENJE
Selak Raspudić: Zbog Miletića sam odbila nositi listu za Europski parlament
ZAGREB - Marija Selak Raspudić rekla je da zbog poštovanja kolega iz Mosta pričekala sa svojim obraćanjem za medije kako bi Most u miru predao svoju listu za europske izbore.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE