GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Demokrati najavili osnivanje posebnog istražnog povjerenstva o napadu na Capitol

Demokrati najavili osnivanje posebnog istražnog povjerenstva o napadu na Capitol
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.06.2021 / 07:05
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Demokratska predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi najavila je u četvrtak osnivanje posebnog povjerenstva o krvavom napadu na Capitol pošto su republikanci spriječili pokušaj osnivanja neovisnog istražnog povjerenstva.

"S velikom ozbiljnošću i tugom objavljujem da će ovaj dom osnovati posebno povjerenstvo o pobuni 6. siječnja" koju su predvodili pristaše Donalda Trumpa dok su američki zastupnici održavali sjednicu na kojoj su trebali potvrditi pobjedu Joea Bidena na predsjedničkim izborima, rekla je.

"Važno je da tragamo za istinom o onome što se dogodilo i da osiguramo da se to više nikad ne ponovi", dodala je čelnica demokrata u Kongresu.

Krajem svibnja republikanski čelnici su se usprotivili osnivanju neovisnog povjerenstva u koje su demokrati i republikanci trebali izabrati po pet članova, po primjeru onoga osnovanog nakon napada 11. rujna. Ocijenili su da su parlamentarna istraga koja se vodila i rad policije dovoljni.

Iako se šest republikanskih senatora priklonilo demokratima, Kongres nije odobrio njegovo osnivanje.

Mjesec dana poslije, demokrati dakle najavljuju novo povjerenstvo koje treba objediniti parlamentarne istrage koje se vode. Povjerenstvo koje će činiti zastupnici moglo bi ostaviti dojam kao da je manje objektivno.


"Bilo bi bolje imati vanjsko povjerenstvo", priznala je Pelosi na tiskovnoj konferenciji u četvrtak. "No nipošto ne želim zanemariti našu odgovornost", dodala je, rekavši da se nada da će vođa republikanske manjine u Zastupničkom domu Kevin McCarthy imenovati "odgovorne ljude" u posebno povjerenstvo.

"Očito je da se republikanci boje istine", ustvrdila je.

Dok je trajala politička rasprava savezna policija je od siječnja upotrijebila silna sredstva ne bi li pronašla osamstotinjak osoba koje su bile umiješane u napad na središte američke demokracije koji je zaprepastio svijet.

"Uhitili smo više od 500 ljudi" zahvaljujući "iznimnim naporima istražitelja i državnih tužitelja", istaknuo je u četvrtak u priopćenju ministar pravosuđa Merrick Garland

"To ne bi bilo moguće bez pomoći Amerikanaca koji su poslali više od 200.000 digitalnih dokumenata" kako bi pomogli pronaći krivce, dodao je, istaknuvši da je u četvrtak prvi put dosad uhićen muškarac za napad na novinara.

Shane Woods (43) je, među ostalim nasilnim činima, gurnuo snimatelja.

Tagovi: Capitol Hill, Donald Trump, Nancy Pelosi, Demokratska stranka
PROČITAJ I OVO
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE