GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Demografska strategija: Uvozit ćemo studente i znanstvenike

Demografska strategija: Uvozit ćemo studente i znanstvenike
MANJAK LJUDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.02.2022 / 10:53
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Strani studenti, istraživači i radnici, hrvatski iseljenici i potomci naših iseljenika poželjne su skupine useljenika na koje će se ciljati novom migracijskom politikom koja je u izradi i u nadležnosti MUP-a, piše u utorak Večernji list.

Nakon upita Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade što se radi po pitanju izrade migracijske politike koju imaju uređene zemlje EU, dok se kod nas problem nestašice radnika rješava uvozom radnika, praktički prepuštenom poslodavcima koji ih uvoze otkud stignu, iz Državnog ureda za demografiju Večernjem listu je odgovoreno da je prijedlog migracijske politike RH i izrada cjelovitog dokumenta u ingerenciji MUP-a. A Središnji državni ured za demografiju u tome će sudjelovati dostavom mišljenja i stručnim doprinosima.

"S obzirom na aktualne demografske trendove u Hrvatskoj, useljavanje je nužno kako bi se ukupni broj stanovnika i radno aktivnih osoba održao na odgovarajućoj razini za održavanje gospodarstva i bitnih funkcija države. Imigracijska politika Hrvatske obuhvatit će mjere kojima će se poticati ostanak građana Hrvatske i doseljavanje novih stanovnika, u skladu sa zahtjevima tržišta rada te olakšavati uključivanje useljenika i povratnika (osobito iseljenika iz Hrvatske i njihovih potomaka svih naraštaja) u svakodnevni život, uz čuvanje ljudskih prava, sigurnosti i dobrobiti svih koji žive u Hrvatskoj.

U nacrtu dokumenta izložit će se pregled mjera prilagođenih profilu i potrebama nekoliko ciljanih skupina željenih useljenika koje obuhvaćaju strane studente, istraživače, osobe koje doseljavaju u svrhu rada, hrvatske iseljenike i njihove potomke", odgovorili su dnevniku iz MUP-a.

Nakon usklađivanja između ustrojstvenih jedinica MUP-a te drugih nadležnih resora, dokument će biti upućen u daljnju proceduru.

Istovremeno, stručnjaci to drže besmislenim.

"Da migracijsku politiku, koja treba uključiti niz aspekata vezanih uz tržište rada, prava useljenika i poticanje povratka iseljenika, radi MUP i da za to ima kapacitete, to je meni nevjerojatno", kazao je Demograf Dražen Živić koji ne dvoji da Hrvatska treba migracijsku politiku i da ciljne skupine useljenika trebaju biti dio nje.

Akademik Anđelko Akrap ističe da se migracijska politika mora temeljiti na minimalno srednjoročnoj strategiji gospodarskog razvoja u koju treba biti uklopljena bilanca radne snage jer moramo znati koliki priljev radnika na tržište rada možemo očekivati, piše novinarka Večernjeg lista Dijana Jurasić.

Tagovi: uvoz radnika, uvoz radne snage, samci, samci stranci
PROČITAJ I OVO
Vučić: Narušeni odnosi sa SPS-om
NOVI IZBORI?
Vučić: Narušeni odnosi sa SPS-om
BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je sve ono što se dešavalo u Skupštini Srbije na sednici o Kosovu bio performans opozicije koji je bio isplaniran.
Hrvatica pronađena u Turskoj, broj poginulih porastao na 6.300
POTRES U TURSKOJ
Hrvatica pronađena u Turskoj, broj poginulih porastao na 6.300
ZAGREB - Hrvatica iz Turske koja se još pred koji sat vodila kao nestala pronađena je, te je živa i zdrava - potvrdio je za Jutarnji list hrvatski velepslanik u Turskoj Hrvoje Cvitanović.
Hrvoj Šipek: Totalna neistina da sam držala spis o Žalac u ladici
PORUKE
Hrvoj Šipek: Totalna neistina da sam držala spis o Žalac u ladici
ZAGREB - Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek ustvrdila je tijekom višesatne sjednice saborskog Odbora za pravosuđe da nikada nije lagala, ništa nije stopirala, niti bilo koga štiti.
Malenica o Hrvatima uhićenima u Zambiji: Neobična i čudna situacija
UHIĆENJA
Malenica o Hrvatima uhićenima u Zambiji: Neobična i čudna situacija
ZAGREB - Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica komentirao je hrvatske državljane koji su ponovno uhićeni u Zambiji.
Slučaj Platak: Tužiteljstvo ipak i kazneno goni za pokušaj nanošenja teške ozljede
PRIJAVE
Slučaj Platak: Tužiteljstvo ipak i kazneno goni za pokušaj nanošenja teške ozljede
RIJEKA - Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci je u utorak izvijestilo da je otvorilo istraživanje protiv 21-godišnjaka kojega sumnjiči da je tijekom nedavne tučnjave na Platku počinio kažnjivo djelo teške tjelesne ozljede u pokušaju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE