GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Demografska katastrofa prijeti Italiji

Demografska katastrofa prijeti Italiji
KATASTROFA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.12.2018 / 07:44
Autor: SEEbiz / H
RIM - Talijanska populistička vlada nada se da će u zadnji tren izbjeći kaznene mjere Europske unije zbog rastrošnog proračuna, no Italiji prijeti ekonomski problem mnogo većih razmjera.

S rekordno niskom stopom nataliteta i velikim brojem mladih koji su nezaposleni ili se sele u inozemstvo, Italija je postala "država koja zaboravlja mlade", tvrdi Alessandro Rosina, profesor demografije na Katoličkom sveučilištu Svetog Srca u Milanu.

"Italiju 21. stoljeća najviše opisuje način na koji mlade generacije propadaju i to do razine koja nije samo zabrinjavajuća, nego je i sramotna", napisao je Rosina prošli mjesec za dnevne novine La Repubblica.

Koristeći nedavno objavljene službene podatke koji pokazuju da je stopa nataliteta pala na novu povijesno nisku razinu, Rosina je izračunao da je Italija jedina država u Europi gdje ima više stanovnika starijih od 80 godina nego novorođenih.

Država ima i rekordnu razinu takozvanih 'NEET-ova' - mladih koji se ne obrazuju, ne obučavaju i nisu zaposleni. Prošle godine u Italiji ih je bilo 29,5 posto, u odnosu na prosjek EU-a od 17,2 posto.

U posljednjih deset godina utrostručio broj Talijana koji se iselio iz države, s 36 na 115 tisuća, pokazuju podaci koje je prošle godine objavio talijanski Državni institut za statistiku (Istat). Među tih 115 tisuća, gotovo 25 tisuća fakultetski su obrazovani.

Poslovni lobi Confindustria rujnu 2017. izračunao je da će odlazak mladih generacija u inozemstvo smanjiti gospodarski rast za po postotni bod godišnje.

"To je izvanredno stanje", istaknuo je tada glavni ekonomist Luca Paolazzi.

Druga najstarija država svijeta

Istat je u svibnju objavio da je Italija "druga najstarija država svijeta" nakon Japana, s gotovo 1,7 umirovljenika na svaku mladu osobu. Taj bi se omjer u idućih 20 godina mogao povećati na 2,65.

To je pokazatelj sve većeg talijanskog "demografskog duga" koji će budućim naraštajima donijeti teret većih troškova mirovina, zdravstvenog i socijalnog sustava zbog međugeneracijske neravnoteže koja će postati "sve akutnija", upozorio je Istat.

Većina ekonomista naglašava kako je zaustavljanje tih trendova ključno za borbu protiv tvrdoglavo sporog talijanskog gospodarskog rasta i niske produktivnosti, no pitanje je hoće li proračun nove vlade s visokim deficitom dati pravi odgovor.

Rosina je u drugom članku objavljenom za Reppublicu kazao kako Italiji treba "promjena paradigme" kako bi se poticale mjere za obitelji i mlade. Kao model je naveo Njemačku, državu koja je uspjela u borbi protiv niskog nataliteta.

No glavni fokus proračuna talijanske vladajuće koalicije, sastavljene od krajnje desne Lige i protusistemskog Pokreta pet zvijezda, na temeljnom je dohotku za siromašne i snižavanju dobi za umirovljenje.

Temeljni dohodak rješenje problema?

Temeljni dohodak mogao bi pomoći mladima, jer neproporcionalan dio njih ima niska primanja ili su nezaposleni, no ekonomisti propitkuju odluku kojom će se povećati broj umirovljenika.

Potpredsjednik vlade Matteo Salvini, čelnik Lige, glavni je zagovornik mirovinske reforme jer je uvjeren kako bi se ranijim umirovljenjem oslobodila radna mjesta za mlade Talijane.

Tu tvrdnju je u svom izvještaju o Italiji odbacio Međunarodni monetarni fond. "Temeljem iskustava iz drugih država, nije vjerojatno da će val umirovljenja stvoriti mnogo radnih mjesta za mlade".

Zbog svega toga problemi s talijanskim proračunom koji trenutno proučava Europska unija nije samo u tome što ne poštuje pravila eurozone o dugu i deficitu, nego i u smjeru povećane potrošnje.

Simone Ferro, 30-godišnji doktorand na londonskom sveučilištu Kraljice Mary, na blogu o ekonomiji taj je proračun prozvao "darom" za starije generacije i "daljnjom redistribucijom bogatstva na teret mladih".

Tagovi: demografija, Italija, talijanska ekonomija, Matteo Salvini
PROČITAJ I OVO
Nevjerojatno: Zagrepčanki bez njenog znanja ugradili cijev u stanu
APSURDI
Nevjerojatno: Zagrepčanki bez njenog znanja ugradili cijev u stanu
ZAGREB - Doista nevjerojatan slučaj iz Zagreba osvanuo je danas na društvenim mrežama.
Capak: Djeca će ići u školu
JASNA PORUKA
Capak: Djeca će ići u školu
ZAGREB - "Mi sada imamo dobru epidemiološku situaciju, naše brojke su male i trend brojeva nam je u padu i sada bi djeca normalno trebala, mogla i morala ići u školu", izjavio je Capak.
Libanonska vlada podnijela ostavku
EPILOG
Libanonska vlada podnijela ostavku
BEJRUT - Libanonski premijer Hassan Diab u ponedjeljak je objavio ostavku svoje vlade, nakon kritika javnosti zbog lošeg upravljanja državom prije i nakon eksplozije koja je razorila Bejrut.
Kaos i masovna pljačka u Chicagu, više od stotinu uhićenih (VIDEO)
NEREDI
Kaos i masovna pljačka u Chicagu, više od stotinu uhićenih (VIDEO)
Kaos i masovna pljačka u Chicagu, više od stotinu uhićenih (VIDEO)
CHICAGO - Policajci u Chicagu otvorili su vatru na pljačkaše i uhitili više od 100 huligana nakon što su u ponedjeljak u velikom broju napali luksuznu trgovačku četvrt, pljačkajući trgovine, razbijajući prozore i sukobljavajući se satima sa snagama reda.
Putin poziva na tješnju integraciju s Bjelorusijom nakon izbornih nereda
POZIV
Putin poziva na tješnju integraciju s Bjelorusijom nakon izbornih nereda
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u ponedjeljak da želi da susjedna Bjelorusija ponovno aktivira zamrznute planove za tješnju integraciju s Rusijom nakon nove izborne pobjede dugogodišnjeg bjeloruskog vođe Aleksandra Lukašenka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE