GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

DAZ: Stručna javnost niz godina upozorava na opasnost potresa u Zagrebu

DAZ: Stručna javnost niz godina upozorava na opasnost potresa u Zagrebu
POTRES
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.03.2020 / 12:21
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Društvo arhitekata Zagreb (DAZ) podsjeća da je stručna javnost upozoravala dugi niz godina na opasnost potresa u Zagrebu, izrađene su mnogobrojne stručne studije i provedena su nebrojena istraživanja, no rezultati nisu adekvatno integrirani u zakonodavstvo i prostor oko nas.

DAZ smatra da je postojeći zakonodavni okvir u vezi sanacije posljedica potresa opterećen procedurama koje onemogućuju pravovremenu primjenjivost i provedivost, te poziva Vladu da odgovorno pristupi izradi i donošenju novih zakona, a postojeće zakonodavne okvire preispita i prilagodi kako bi bili primjenjivi jednako u redovnim i kriznim situacijama.

Za interventni Zakon o sanaciji posljedica potresa u Zagrebu i okolici koji se priprema, kao i postojeći zakonski okvir kažu da treba prilagoditi u cilju preventivnog djelovanja, omogućavanja bržeg provođenja aktivnosti i fokusa na sigurnost i kvalitetu života građana.

"Ishitreno donošenje prethodnih interventnih zakona imalo je negativne posljedice za ljude i cjelokupan prostor u kojem živimo", napominju, dodajući da u ovako specifičnim situacijama treba uključiti širi krug stručne javnosti kako bi se to izbjeglo.

Kako ističu u priopćenju, potrebno je smanjiti sadašnji broj procedura kako bi zakonodavni okvir bio primjenjiv i u ovakvoj situaciji, a redovni zakonodavni okvir mora biti dovoljno jasan i otvoren, kako bi u kriznim situacijama bilo potrebno jedino ojačati kapacitete obrade podataka.

"Na svim je dionicima odgovornost i obveza otkloniti takve propuste u budućnosti. Imperativ treba biti na preventivnom djelovanju s ciljem sprječavanja ugroze života u kriznim situacijama", ustvdili su.

Nakon što inženjeri građevinarstva procijene uporabljivost svake građevine, nakon otklanjanja ugroze od nestabilnih građevina i zbrinjavanja stanovništva, kreće izrada snimki postojećeg stanja, detaljne analize mehaničke otpornosti i stabilnosti te valoriziranje konzervatorske zaštite zgrada.

Potom se treba izraditi procjena troškovno optimalnih prijedloga sanacije, projektna dokumentacija, napraviti provedba javne nabave radova za javne naručitelje, ili direktne pogodbe za privatne investitore, izvesti radove uz stručni nadzor i nadzor nadležne konzervatorske službe za zgrade baštine te ishoditie uporabne dozvole.

DAZ je jedno od šest strukovnih udruženja i institucija s područja arhitekture, urbanizma i povijesti umjetnosti koja su prije nekoliko dana zatražili hitno formiranje Koordinacijskog tijela koje treba definirati sve strateške postupke, zakonodavne okvire i provedbene mjere na razini Vlade.

Udruge su se stavile na raspolaganje, u cilju što kvalitetnijeg prevladavanja situacije prouzročene nedvnim potresom, kao i za potrebnu prilagodbu zakonskog okvira.

Tagovi: Društvo arhitekata Zagreb, potres u Zagrebu, Zakon o sanaciji posljedica potresa u Zagrebu i okolici
PROČITAJ I OVO
Slovenija granicu s Italijom otvara 15. lipnja
GRANICE
Slovenija granicu s Italijom otvara 15. lipnja
LJUBLJANA - Slovenija će granicu s Italijom otvoriti uskoro, najavio je u subotu nakon susreta s talijanskim kolegom Luigijem Di Maiom slovenski šef diplomacije Anže Logar, spomenovši pritom 15. lipnja kao mogući datum.
U Hrvatskoj nema novozaraženih, jedna osoba preminula
NOVI PODACI
U Hrvatskoj nema novozaraženih, jedna osoba preminula

ZAGREB - U Hrvatskoj ni u minula 24 sata nisu utvrđeni novi slučajevi korone. Nažalost, dogodio se još jedan smrtni slučaj, pa je umrlih sada ukupno 104.

Plenković ne misli da mu je vlada korumpirana: Nema tu velike prtljage
PREMIJER
Plenković ne misli da mu je vlada korumpirana: Nema tu velike prtljage
POŽEGA - "Što se tiče Žalac i Tolušića, osim medijskog napada nisam vidio da se nešto protiv to svoje bivših ministara poduzelo."
Vučić poziva Đukanovića da dođe u Srbiju
SRBIJA-CRNA GORA
Vučić poziva Đukanovića da dođe u Srbiju
BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je spreman da razgovara sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem i poziva ga u posetu Beogradu, kada prođu izbori zakazani 21. juna.
Mile Kekin na listi zeleno-lijeve koalicije u 7. izbornoj jedinici
IZBORI
Mile Kekin na listi zeleno-lijeve koalicije u 7. izbornoj jedinici
ZAGREB - Lijevo-zelena koalicija predvođena platformom Možemo! predstavila je u subotu svoje kandidate za 7. izbornu jedinicu među kojima je i Mile Kekin, pjevač grupe "Hladno pivo".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE