GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Danas odluka o skidanju imuniteta ministru Aladroviću

Danas odluka o skidanju imuniteta ministru Aladroviću
IMUNITET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.03.2022 / 16:59
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak da će Vlada danas donijeti odluku kojom će, temeljem zahtjeva Uskoka, skinuti imunitet ministru rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josipu Aladroviću.

Najavio je da će ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica poslati u postupak javnog savjetovanja izmjene i dopune Zakona o Vladi, a kojima će se propisati da se za koruptivna kaznena djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti protiv člana Vlade kazneni postupak može voditi i bez odobrenja Vlade.

"Izbrisat ćemo ovu Odredbu iz Zakona jer je ona, po mom političkom dubokom uvjerenju, apsolutno nepotrebna i redundantna", rekao je Plenković na sjednici Vlade.

Prema pisanju medija, Aladrović je povezan s nezakonitim zapošljavanjem u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO), koji je vodio prije nego što je preuzeo ministarsku dužnost.

Plenković navodi, da je ovom odlukom i izmjenama Zakona, Vlada još jednom potvrdila da poštuju neovisnost i samostalnost pravosudnih tijela, a Uskoku se omogućuje da u tom predmetu poduzima kazneno procesne radnje iz svoje nadležnosti, sukladno ustavnim i zakonskim ovlastima.

Političke konotacije i utjecaj na rad i percepciju rada Vlade

Podsjeća da je istraga tek dio kaznenog postupka, koja može, ali i ne mora rezultirati postupkom pred sudom, misleći na slučaj bivšeg ministra Darka Horvata, potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića i ministra Aladrovića. "Za koje, kao i za sve druge građane, vrijedi presumpcija nevinosti", rekao je.

"Ako se u ovim predmetima bude odlučivalo na sudu, njihovu krivnju će trebati dokazati, teret dokaza je na DORH-u, odnosno Uskoku", kazao je Plenković.

Naglasio je kako je ovo prvi put da je akcija Uskoka rezultirala pokretanjem istrage protiv tri člana Vlade, a pri čemu je jedan član Vlade uhićen i pritvoren.

Ocijenio je da, iako ne sumnja da je u procesno-pravnom smislu utemeljena i zasnovana na zakonu, neupitno ima političke konotacije i utjecaj na rad i percepciju rada Vlade te stabilnost funkcioniranja institucija.

"Ne ulazeći u tijek postupka ja mogu pretpostaviti da je pokretanje utemeljeno na čvrstim dokazima, da će postupak biti brz, a ministrima omogućena sva procesna prava koja se jamče i drugim građanima", istaknuo je Plenković.

Pitanje motiva za "curenja informacija"

Pozvao je DORH i Uskok kao nadležna tijela da riješe problem curenja informacija koji je "postao praksa" i na koji upozoravaju već dulje vrijeme.

"Nažalost bez učinka, i koji u javnosti praktički stavlja sudbinu ljudi pred gotovo čin, a to sigurno nije dobro, niti prihvatljivo. Ta praksa posebno u fazi provođenja izvida otvara prostor za razgovor, pa i ocjene o motivima za dijeljenje takvih informacija što nije dobro niti za tijela kaznenog postupka, niti za sam daljnji tijek postupka", kazao je Plenković.

Istaknuo je u ime Vlade da će eventualnu krivnju ministara utvrđivati sud.

"Ako slučajno sud to ne utvrdi, osim nepovratno nanesene štete članovima Vlade o kojima se radi, to će biti jako loše i za opću percepciju i povjerenje u tijela kaznenog progona, a i za pravosuđe u cjelini. Ako se u daljnjem tijeku postupka pokaže da kaznene odgovornosti ima, želim još jednom jasno kazati u ime cijele Vlade, a i osobno, da koruptivno ponašanje i obnašanje povjerene funkcije na način koji nije zakonit, nije prihvatljivo, bez obzira o kome se radilo", naglasio je Plenković.

Dodaje da je neupitna samostalnost i neovisnost pravosudnih tijela, ali isto tako i njihova odgovornost i profesionalnost, što je jamstvo učinkovitog i pravednog sustava.

"Kao što mi imamo odgovornost koliki će biti udar rasta cijena energenata na građane, hoćemo li imati cjepiva, hoće li poskupiti struja, plin, hoćemo li imati dovoljno hrane u našim dućanima u razdoblju koje je pred nama, tako i sva ostala tijela moraju voditi računa o ukupnim državnim interesima, a istodobno se baviti onim što im je stavljeno u nadležnost Ustavom i zakonima", zaključio je Plenković.

Tagovi: Josip Aladrović, Ana Mandac, Damir Juzbašić, Darko Horvat
PROČITAJ I OVO
Požar u garaži u centru Zagreba: Zapalio se automobil
VATRA
Požar u garaži u centru Zagreba: Zapalio se automobil
ZAGREB - Na zagrebačkom Langovom trgu u nedjelju navečer došlo je do požara u garaži.
Cetinje: Predao se čovjek koji je pucao u masovnog ubojicu
PREDAJA
Cetinje: Predao se čovjek koji je pucao u masovnog ubojicu
CETINJE - Cetinjanin Nenad Neno Kaluđerović, za koga se sumnja da je u petak hicima iz vatrenog oružja usmrtio višestrukog ubojicu Vuka Borilovića, saslušan je večeras u svojstvu građanina u Višem državnom tužiteljstvu u Podgorici.
Đuroković: Niski vodostaji ograničili riječnu plovidbu
SUŠA
Đuroković: Niski vodostaji ograničili riječnu plovidbu
ZAGREB - Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković upozorio je u nedjelju na ograničenja u plovidbi rijekama zbog dugotrajne suše koja je vodostaje približila povijesnim minimumima.
Lokaliziran požar na području Parka prirode Telašćica
DOBRE VIJESTI
Lokaliziran požar na području Parka prirode Telašćica
ZAGREB - Lokaliziran je požar na području Parka prirode Telašćica, izvijestili su u nedjelju navečer iz Hrvatske vatrogasne zajednice.
Srušila se letjelica nedaleko Lovreća
NESREĆA
Srušila se letjelica nedaleko Lovreća
IMOTSKI - Nešto iza 16 sati u Lovreću u Imotskoj krajini srušila se letjelica, javlja Slobodna Dalmacija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE