GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Damir Vanđelić vodit će Fond za obnovu grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije

Damir Vanđelić vodit će Fond za obnovu grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije
KARIJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.10.2020 / 20:47
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Prvi v.d. ravnatelja Fonda za obnovu grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije od potresa 22. ožujka ove godine trebao bi biti Damir Vanđelić, predsjednik Nadzornog odbora Ine i član Nadzornog odbora Croatia osiguranja.

Riječ je o instituciji koja bi trebala predvoditi samu obnovu, odnosno prema Zakonu o obnovi Fond će biti zadužen za "obavljanje stručnih i drugih poslova pripreme, organiziranja i provedbe obnove zgrada oštećenih potresom i praćenje provedbe programa mjera obnove".

U Vladi smatraju, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, da Vanđelić ima impresivan životopis te bi njegovo poznavanje privatnog i javnog sektora moglo biti ključno u obavljanju te funkcije.

Vanđelić nam je na upit o potencijalnom imenovanju rekao: "Čujemo se ako bude".

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat jučer je, uoči druge sjednice Stručnog savjeta na temu obnove, rekao da se tijekom jutra u zagrebačkoj Gradskoj skupštini vodila "žustra i burna rasprava oko osnivačkog akta" samog Fonda.

"Siguran sam da će osnivački akt biti na sjednici Vlade, kao i potpis ugovora o osnivanju Fonda te zaključak kojim ćemo imenovati prvog privremenog ravnatelja Fonda. Time ćemo zaokružiti zakonodavni okvir kako bismo mogli početi sa zaprimanjem zahtjeva i takozvanom organiziranom obnovom", najavio je jučer ministar Horvat.

Vanđelić je, podsjetimo, široj javnosti postao poznat kada ga je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, u vrijeme političke krize oko formiranja koalicijske Vlade HDZ-a i Mosta, predložila za privremenog premijera. Međutim, Vanđelić je sve dosad ostao u biznisu.

Svojedobno je u tjedniku Globus ispričao da 3. ožujka slavi svoj drugi rođendan jer se toga dana, nakon šest mjeseci provedenih u srpskom zarobljeništvu, vratio kući i zagrlio svoje najmilije. Zarobljen je 12. rujna 1991. u Hrvatskoj Kostajnici.

Njih 60-ak, koji su do posljednjeg trena branili položaj na brdu Djed iznad Kostajnice, a među kojima je bio i Vanđelić, srpski su pobunjenici odveli najprije u Kukuruzare, a zatim u zatvor u Glinu. U glinskom logoru Vanđelić je proveo točno 173 dana. Kao i većina zarobljenika, bio je podvrgnut zlostavljanju, tukli su ga i mučili, bio je sustavno ponižavan.

Razmijenjen je među posljednjima, tek u petom pokušaju. Nositelj je i Spomenice 1990. - 1992. Na internet stranicama Croatia osiguranja dostupan je njegov CV u kojem se navodi da je rođen 1968. godine u Zagrebu gdje je 1992. završio Fakultet strojarstva i brodogradnje. MBA titulu stekao je na University of Liverpool 2008. godine, a karijeru je počeo u Plivi. Nakon toga prelazi u Interbrew, a od 2004. godine mu je karijera vezana uz Adris, prvo kao direktora investicija Adris grupe.

Od 2016. je predsjednik Uprave Croatia osiguranja. Od 2011. do 2012. član je NO-a Ine d.d., da bi 2016. preuzeo funkciju predsjednika Nadzornog odbora Ine, koju obnaša i danas. U razdoblju u kojem je obnašao funkciju direktora investicija Adris grupe Vanđelić je upravljao portfeljem vrijednim više od osam milijardi, koji obuhvaća više od 200 važnih projekata u industriji, turizmu i nekretninama.

Podsjetimo da je, prema podacima Vlade, u potresu uništeno oko 26 tisuća zgrada, a razmjeri štete iznose više od 86 milijardi kuna.

Proces obnove pripremat će, organizirati i provoditi upravo Fond za obnovu Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije, koji bi trebao biti osnovan na sjednici Vlade u četvrtak 29. listopada. Fond će, dakle, usmjeravati sanaciju štete, a njime će rukovoditi Upravno vijeće i ravnatelj. Zanimljivo je da se prema Zakonu o sprečavanju sukoba interesa ravnatelj Fonda ne smatra dužnosnikom, ni obnašateljem dužnosti jer ga ne imenuje Vlada, niti će Fond biti Vladina agencija.

Tagovi: Damir Vanđelić, Fond za obnovu grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, potres u Zagrebu, Croatia osiguranje, Adris Grupa, kompanija Ina
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE