GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dačić: Poseta pape bi bila korisna za srpski narod

Dačić: Poseta pape bi bila korisna za srpski narod
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.11.2018 / 18:08
Autor: SEEbiz / N1 info
BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da bi poseta pape Franje Srbiji bila korisna za srpski narod, dok je bečki biskup Kristof Šenborn rekao da u vezi sa posetom nema nikakav nalog pape.

Dačić je, na konferenciji za novinare posle mise kojom je obeleženo 100 godina od završetka Prvog svetkog rata, rekao da se odnosi sa Svetom stolicom često posmatraju kroz ulogu katoličke crkve u Hrvatskoj i događaje iz Drugog svetskog rata, što je ocenio kao "pogrešno".

Dačić smatra važnom komunikaciju Srpske pravoslavne crkve sa Vatikanom, ističući da bi poseta pape bila pozitivno iskustvo.

Pitanje o poseti bi trebalo postaviti samom papi Franji, rekao je Šenborn i naglasio kako mu je "na srcu" da kaže da narodi na ovom prostoru imaju zajedničku istoriju i da bi je veoma stalo do pomirenja.

Na pitanje o dijalogu Beograda i Prištine, Dačić je rekao da se konferencija održava na svetom mestu, u Crkvi blažene device Marije, i da je u u osnovi savakog verovanja - nada.

"Nadam se da će dijalog imati uspešan tok i kraj i Srbija je spremna da učestvuje u dijalogu koji će dovesti do komprmisnog rešenja, koje će uvažiti i interese srpskog i albanskog naroda", naglasio je Dačić.

Srpski šef diplomatije zahvalio je Vatikanu na razumevanju, podsećajući na svoje razgovore o ugroženosti hrišćanskog, verskog i kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji.

"Ne mogu da kažem kada će razgovori biti nastavljeni i okončani u terminu koji postavlja EU, imajući u vidu njihove izbore", rekao je Dačić i ukazao da Priština ne ispunjava svoje obaveze iz prethodnih dogovora.

"Najveća prepreka dijalogu su vlasti u Prištini, više nema prepreka u međunarodnoj zajednici", ocenio je Dačić.

Naša iskustva pokazuju da je bolje 100 godina pregovarati, nego i jedan dan ratovati, sa čim se saglasio i Šenbron, uz napomenu "da se nada da ipak neće trajati 100 godina".

Dačić je zahvalio bečkom biskupu Šenbornu što je jednu katoličku crkvu u Beču poklonio Srpskoj pravoslavnoj crkvi, što je važan gest za srpski narod koji živi u Austriji.

Kardinal: Katolička crkva uvek podržavala integracije i pomirenje

Bečki kardinal Kristof Šenborn rekao je da je jako važno što sada, 100 godina po završetku Prvog svetskog rata, pripadnici nekada zaraćenih naroda mogu zajedno sedeti u Srbiji, "na mestu gde je rat počeo". On je naveo da je ipak najvažnije gledati napred.

"Nakon Drugog svetskog rata bilo je velikog zalaganja da bi se našao zajednički put naroda u Evropi. Poznato je da je to bio težak put, s mnogo naroda, kultura i religija", rekao je kardinal.

Prema njegovim rečima, Katolička crkva je od vremena pape Pija Dvanaestog podržavala pomirenje i integraciju u Evropi. Šenborn je rekao da su osnovni uslovi za pomirenje sećanje i razgovor o tome, saradnja različitosti i jedinstva i zajednička platforma vrednosti.

Tagovi: Ivica Dačić, papa Franjo, Vatikan
PROČITAJ I OVO
Zbog smrti Georgea Floyda uhićen policajac
UHIĆENJE
Zbog smrti Georgea Floyda uhićen policajac

MINNEAPOLIS - Policajac Derek Chauvin koji je nasilno priveo u Minneapolisu afroamerikanca Georgea Floyda, pri čemu mu je koljenom pritisnuo vrat nakon čega je Floyd ubrzo preminuo, uhićen je u petak i optužen za ubojstvo.

Američke bolnice odustaju od hidroksiklorokina u liječenju covida-19
ODUSTAJANJE
Američke bolnice odustaju od hidroksiklorokina u liječenju covida-19
NEW YORK - Američke bolnice su uvelike smanjile upotrebu hidroksiklorokina u liječenju covida-19 nakon što je nekoliko studija pokazalo da ne samo da nije učinkovit već može predstavljati i zdravstveni rizik, javlja u petak Reuters i podsjeća da se radi o lijeku protiv malarije kojeg hvali američki predsjednik Donald Trump.
Josipu Rimac sumnjiče da je bila na čelu korupcijske hobotnice
HOBOTNICA
Josipu Rimac sumnjiče da je bila na čelu korupcijske hobotnice
ZAGREB - Nakon višemjesečnog istraživanja, policija je u petak u suradnji s USKOK-om krenula u akciju uhićenja 13-člane skupine, prema njihovim sumnjama, svojevrsne korupcijske hobotnice, kojoj je na čelu bila državna tajnica u Ministarstvu uprave, bivša HDZ-ova gradonačelnica Knina Josipa Rimac.
Inicijativa 30 zemalja: Cjepivo za koronu kao javno dobro
CJEPIVO
Inicijativa 30 zemalja: Cjepivo za koronu kao javno dobro
CARACAS - Trideset zemalja predvođeno Kostarikom i Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) pokrenulo je u petak inicijativu o dijeljenju diagnostičkih alata, lijekova i cjepiva kao "javnog dobra" u borbi protiv globalne pandemije novog koronavirusa.
Austrija od sredine lipnja postupno ukida nošenje maski
MASKE
Austrija od sredine lipnja postupno ukida nošenje maski
BEČ - Austrijski građani od sredine lipnja neće više morati nositi maske u školama, trgovinama i u turizmu nakon što je broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom u zemlji pao ispod 650, objavila je u petak austrijska vlada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE