GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Crna Gora proglasila epidemiju koronavirusa na cijelom teritoriju

Crna Gora proglasila epidemiju koronavirusa na cijelom teritoriju
EPIDEMIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.07.2020 / 07:19
Autor: SEEbiz / H
PODGORICA - Crnogorski krizni stožer za zarazne bolesti odlučio je u utorak navečer ponovo proglasiti epidemiju novog koronavirusa u cijeloj zemlji te uvesti obvezno nošenje maski na otvorenome i u zatvorenom prostoru, osim na plažama i u nacionalnim parkovima.

Epidemija u Crnoj Gori do večeras je bila proglašena u pet općina na sjeveru te države.

U drugom valu epidemije od koronavirusa u Crnoj Gori oboljelo je ukupno 2045 osoba, a preminulo 26 inficiranih. Statistički gledano, na sto tisuća stanovnika broj trenutno oboljelih u Crnoj Gori je 305 i ta zemlja je po tom parametru na vrhu ljestvice zemalja regije.

Zbog takve epidemiološke situacije crnogorski Institutut za javno zdravlje predložio je crnogorskoj vladi proglašenje "stanja epidemije zarazne bolesti“ u cijeloj zemlji te zaštitnu mjeru obveznog nošenja zaštitnih maski.

„Nošenje zaštitinih maski od ponoći je obvezno na cijeloj teritoriji Crne Gore, uključujući i djecu stariju od sedam godina, osim na plažama i u nacionalnim parkovima, pod uvjetom pridržavanja fizičke distance i ranije propisanih mjera. Također ograničva se okupljanje na maksimalno 40 osoba na otvorenim javnim mjestima, a na 20 osoba na zatvorenim“, priopćila je crnogorska vlada.

Mjere zabrane rada noćnih i disko klubova te organiziranja svadbi, maturalnih, rođendanskih i drugih privatnih proslava produžene su do 6. kolovoza. Ranije je rad ugostiteljskih objekata u centralnom, najnaseljenijem dijelu države ograničen do 22 sata, dok je na primoriju radno vrijeme kafića i retorana do ponoći.

U pet općina na sjeveru, Berane, Bijelo Polje, Petnjica, Pljevlja i Rožaje, u kojima je ranije proglašena epidemija koronavirusa, produžena je mjera potpune zabrane rada ugostiteljskih djelatnosti.

Drugi val zaraze u Crnoj Gori počeo je 14. lipnja i od tada do danas broj inficiranih utrostručen je u odnosu na prvi val, kada su se za dva i pol mjeseca koronavirusom u Crnoj Gori zarazile 324 osobe.

Crnogorska ministrica gospodarstva Dragica Sekulić rekla je da bi građani Crne Gore trebali odgovornim ponašanjem doprinijeti očuvanju radnih mjesta, ali da je „besmisleno očekivati da svaki put kad imamo rast broja zaraženih zatvaramo privredu“.

Sekulić je za RTCG kazala da je zatvaranje gospodarstva u prvom valu epidemije imalo smisla, jer je sve urađeno kako bi građane i gospodarstvo zemlje podučili radu i ponašanju u uvjetima epidemije te da smatra da bi zatvaranje gospodarstva, uz svaki porast broja pozitivnih slučajeva, bilo neodgovorno. "Moramo naučiti da jedino svojim ponašanjem možemo čuvati naša radna mjesta, a gospodarstvenici da primjenom mjera mogu očuvati i svoj posao i radna mjesta zaposlenih“, rekla je ministrica gospodarstva.

Tagovi: Crna Gora, koronavirus u Crnoj Gori, Dragica Sekulić, Vlada Crne Gore
PROČITAJ I OVO
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE