GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Crna Gora: Proglašena epidemija u 55 općina nakon razbuktavanja virusa

Crna Gora: Proglašena epidemija u 55 općina nakon razbuktavanja virusa
EPIDEMIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.07.2020 / 22:35
Autor: SEEbiz / H
PODGORICA - Ministarstvo zdravstva Crne Gore proglasilo je u utorak epidemiju u pet općina na sjeveru zemlje zbog sve većeg broja oboljelih od covida-19, a Institut za javno zdravlje izvijestio je o 66 novih slučajeva zaraze koronavirusom u zemlji, što je rekordan broj zaraženih u jednom danu, i dvije preminule osobe.

Za nešto više od tri tjedna u Crnoj Gori su se zarazile 583 osobe, od kojih je osam preminulo. To je gotovo dvostruko više zaraženih nego u prvom valu kada su koronavirusom bile inficirane 324 osobe, a devet osoba je umrlo.

„Trenutno je Crnoj Gori 90 aktivno oboljelih na 100 tisuća stanovnika“, priopćile su zdrastvene vlasti te zemlje.

Za crnogorske epidemiologe naročito je teška situacija na sjeveru zemlje gdje je, kako je priopćeno, sve veći broj oboljelih i ne mogu pouzdano identificirati izvor infekcije. Zbog zbog toga je proglašena epidemija u pet općina tog područja na granici sa Srbijom, gdje su danas preminule još dvije osobe oboljele od covida-19.

„To što sve veći broj oboljelih ne uspijeva pouzdano identificirati izvor zaraze ukazuje na raširenu lokalnu transmisiju virusa u određenim sredinama zbog čega je crnogorsko Nacionalno koordinacijsko tijelo za zarazne bolesti dalo suglasnost ministarstvu zdravstva da proglasi epidemiju zarazne bolesti na teritoriji općina: Bijelo Polje, Berane, Petnjica, Rožaje i Gusine“, priopćeno je iz crnogorske vlade.

Nacionalno koordinacijsko tijelo produžilo je u utorak navečer stroge epidemiloške mjere za taj dio Crne Gore za još dva tjedna.

Crna Gora, koja je postala prva „corona free“ država u Europi, proglasila je kraj epidemije u zemlji 2. lipnja, nakon što 28 dana nije bilo novih slučajeva zaraze.

Drugi val zaraze počeo je 14. lipnja, kada su potvrđeni prvi slučajevi kod crnogorskih državljana koji su bili na nogometnoj utakmici u Beogradu između Partizana i Crvene Zvezde. Našto kasnije novo žarište javilo su u Rožajama, gradu na granici sa Srbijom, udaljenom 60 kilometara od Novog Pazara.

Tagovi: koronavirus u Crnoj Gori, Bijelo Polje, Berane, Petnjica, Rožaje, Gusine
PROČITAJ I OVO
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
PREMIJER
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
ZAGREB - Glavna vladajuća stranka HDZ predala je u rano popodne izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu, a medijima se nakon predaje obratio predsjednik te stranke Andrej Plenković.
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE