GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Crna Gora otvara granice sa Albanijom, BiH, Srbijom i Hrvatskom

Crna Gora otvara granice sa Albanijom, BiH, Srbijom i Hrvatskom
OTVARANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.05.2020 / 21:32
Autor: SEEbiz / Beta
PODGORICA - Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) donelo je odluku da od sutra, 1. juna, Crna Gora otvori sve putne granične prelaze prema susjednim državama koji su bili zatvoreni u okviru mjera protiv širenja koronavirusa, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Ključni kriterijum za dozvolu ulaska je utvrđena stopa aktivnih slučajeva koronavirusa manja od 25 na 100.000 stanovnika u državi čiji je stranac rezident i u državi iz koje stranac ulazi u Crnu Goru.

Tako će od ponoći biti otvoreni do sada zatvoreni granični prelazi sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Hrvatskom.

Na ovom spisku su tri granična prelaza sa Srbijom: Ranče – Jabuka, na putnom pravcu Pljevlja – Prijepolje, Vuče – Godovo na putnom pravcu Rožaje – Tutin, i Čemerno na putnom pravcu Pljevlja – Priboj.

Prema Albaniji će biti otvoreni prelazi Grnčar – Baškim, na putnom pravcu Plav – Skadar i Sukobin – Murićan na putnom pravcu Ulcinj – Skadar.

Sa Bosnom i Hercegovinom se otvaraju prelazi Šćepan Polje – Hum, na pravcu Plužine – Foča; Šula – Vitina, na pravcu Pljevlja – Foča; Sitnica – Zupci na putnom pravcu Herceg Novi – Trebinje i Meteljka – Metaljka na putu Pljevlja – Čajniče.

Sa Republikom Hrvatskom biće otvoren prelaz Kobila – Vitaljina, na pravcu Herceg Novi – Vitaljina – Dubrovnik.

U saopštenju se navodi da zbog gradnje granične infrastrukture privremeno ostaje zatvoren putni granični prelaz Vraćenovići – Deleuša sa Bosnom i Hercegovinom na putnom pravcu Nikšić – Bileća, koji je zatvoren 27. februara.

Iako su ove mjere mnogi protumačili kao potpuno otvaranje granica Srbije i Crne Gore za nesmetan protok robe i putnika, to neće biti tako.

Kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore, na ovim putnim graničnim prelazima saobraćaj putnika i robe odvijaće se u skladu sa važećim merama Nacionalnog koorodinacionog tela.

Naime, prilikom ulaska u Crnu Goru mera karantina ne propisuje se građanima Crne Gore i strancima sa stalnim ili privremenim boravkom u toj zemlji koji ulaze iz država u kojima je potvrđena stopa aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom manjom od 25 slučajeva na 100.000 stanovnika.

Džavljani Crne Gore i stranci sa stalnim ili privremenim boravkom u toj zemlji koji ulaze u Crnu Goru iz država u kojima je potvrđrena stopa aktivnih slučajeva obolelih od koronavirusa veća od 25 na 100.000 stanovnika moraće u karantin ili samoizolaciju od 14 dana.

Dakle, za građane Srbije i dalje su neophodni testovi na koronavirus ne stariji od 72 sata ili će u suprotnom ići u karantin.

Ulazak u Crnu Goru dozvoljen je stanovnicima Slovenije, Islanda, Hrvatske, Slovačke, Švajcarske, Albanije, Austrije, Norveške, Monaka, takozvanog Kosova, Nemačke, Grčke, Mađarske, Danske, Litvanije, Letonije, Azerbejdžana, Luksemburga, BiH, Bugarske, Izraela, Severne Makedonij, Irske, Češke, Finske i Estonije, a sa tim zemljama dozvoljen je i vazdušni i pomorski saobraćaj.

U Crnoj Gori će od ponedeljka biti dozvoljena i sva javna okupljanja, uključujući svadbe i sahrane, sportska takmičenja, ali na njima neće moći da prisustvuje više od 200 osoba i moraće da se postuje mera socijalne distance.

Tagovi: Crna Gora, Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti,
PROČITAJ I OVO
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
PREMIJER
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
ZAGREB - Glavna vladajuća stranka HDZ predala je u rano popodne izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu, a medijima se nakon predaje obratio predsjednik te stranke Andrej Plenković.
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE