GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Crna Gora: Krivokapić, Abazović i Bečić potpisali sporazum

Crna Gora: Krivokapić, Abazović i Bečić potpisali sporazum
BUDUĆA VLAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.09.2020 / 13:49
Autor: SEEbiz / N1 info
PODGORICA - Prijedlog sporazuma opozicije u Crnoj Gori usuglašen je i potpisan pred novinarima, a između ostalog u njemu stoji da nova vlast neće pokretati postupak za povlačenje priznanja Kosova.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare lidera opozicije koji bi trebali formirati novu Vladu, jedan od njih, Zdravko Krivokapić, rekao je da je potpisivanje znak da su krenuli putom koji neće biti promijenjen "kao što spinaju".

Sporazum su potpisali nositelj liste koalicije "Za budućnost Crne Gore" Zdravko Krivokapić, lider koalicije "Mir je naša nacija" Aleksa Bečić i lider koalicije "Crno na bijelo" Dritan Abazović. Između ostalog, obavezali su se da nova vlada neće pokretati nikakve inicijative ili postupke izmjene državne zastave, grba i himne, odnosno da će poštovati Ustav Crne Gore.

Nova demokratska vlast neće pokretati postupak za povlačenje priznanja Kosova, stoji u sporazumu.

U sporazumu se dodaje da neće biti revanšizma po političkom ili bilo kojem osnovu, zatim da će nova vlast donositi sve zakone u skladu s europskim standardima, s ciljem da se što prije ostvare integracije pod okriljem EU.

Nova demokratska vlast će omogućiti učešće u vlasti manjinskim strankama, bez obzira imaju li parlamentarni status ili ne, potpisano je.

Dogovorili su se da će "nova demokratska vlast u Crnoj Gori odgovorno provoditi sve međunarodne obaveze, jačati i unaprijeđivati suradnju s NATO savezom", da će ubrzano i posvećeno realizirati sve reforme u vezi s eurointegracijama, da će izvršiti depolitizaciju ključnih institucija vlasti zbog sigurnosti beskompromisne borbe protiv korupcije i kriminala...

"Ako nas uhvatite u korupciji, prijavite nas", rekao je Krivokapić nakon potpisivanja. Abazović je kazao da će buduća vlada imati podršku međunarodne zajednice.

"Buduća vlada se mora posvetiti ekonomskom stanju u državi", rekao je on.

Krivokapić je govorio i o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti. "Poštujući europske stanarde to ćemo napraviti i za ovaj zakon koji decidirano ne stoji u sporazumu, ali mislim da je potpuno jasno da nitko nema ništa protiv da bude donešen taj zakon, jedino je problem što ovaj sada ugrožava imovinu. Onaj tko ugrožava imovinu i ne omogućava najznačajnije pravo slobode pokazao je što to znači. Ovo nije bilo pitanje referenduma koje je DPS htio prikazati, već je pitanje druge stavke, a to je borba protiv organiziranog kriminala i korupcije koja je evidentna na svakom koraku. Daje nadu da mi kao nova vlast to možemo promijeniti", kazao je Krivokapić.

Bečić je rekao da sporazum sam po sebi govori više od bilo koje njihove rečenice.

"Povijesni rezultat pratila je i naša povijesna izjava produbljena ovim povijesnim sporazumom. Sporazum je najbolji odgovor na sve pokušaja podmetanja, manipulacija, stvaranja tenzija i podjela. On je potvrda da će nova demokratska vlast biti proeuropska, prozapadna, procrnogorska, prograđanska. Spremna da služi Crnoj Gori i njenim građanima. Nema promjene već samo jačanja vanjskopolitičkog puta Crne Gore", istakao je Bečić.

Zacrtavanjem da ćemo poštovati Ustav i da nema promjene simbola, a s druge strane ispruženom rukom prema manjinskim narodima pokazujemo da nam nije samo cilj jačanje europskog i euroatlanskog puta, već i građanske Crne Gore, dodao je Bečić.

"Čekaju nas veliki ekonomski i socijalni izazovi, nagomilani problemi, prazna blagajna, borba protiv korupcije i kriminala. Buduća vlada ima zadatak da se najviše posveti tim pitanjima. S ovim umire svaka manipulacija DPS-a, svaki pokušaj analitičara, manipulacija. Odlučni smoprovesti pomirenje i bavimo se pitanjima koja najviše opterećuju građane Crne Gore", kazao je Abazović.

Potpisom su se obavezali da sporazum poštuju, kako su rekli, dosljedno.

Tagovi: Dritan Abazović, Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić, izbori u Crnoj Gori, Demokratski front, Kosovo
PROČITAJ I OVO
DIP zaprimio 25 lista za europske izbore
LISTE
DIP zaprimio 25 lista za europske izbore
ZAGREB - Državno izborno povjerenstvo (DIP) zaprimilo je 25 kandidacijskih lista za europske izbore koji će se održati u nedjelju, 9. lipnja, a na kojima će birači izabrati 12 europskih zastupnika na pet godina.
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
STRATEGIJA
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
ZAGREB - O micanju Turudića kaže da ga se ne može razriješiti jer on još nije stupio na dužnost, ali se može odluka o njegovom imenovanju staviti van snage.
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
JASNA PORUKA
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
ZAGREB - "Nije to realno, to smo im već rekli. Kad se govori o zaštiti žena i djece od nasilja u obitelji, to je važan instrument Vijeća Europe."
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?
SVAĐA
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?

ZAGREB - Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nina Raspudića - doduše, Marija Selak Raspudić svoj saborski mandat provela je u saborskom Klubu Mosta kao nezavisna iako ju šira javnost doživljava kao mostovku.

Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
STAVOVI
Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
ZAGREB - Posljednji je dan predaje lista za europske izbore, a sve stranke koje žele imati svoje zastupnike u Europskom parlamentu kandidature moraju predati do ponoći.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE