GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ćorušić: KBC u ponedjeljak zaustavlja program za bolesnike koji nisu hitni

Ćorušić: KBC u ponedjeljak zaustavlja program za bolesnike koji nisu hitni
BOLNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.11.2021 / 23:25
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ravnatelje Kliničkog bolničkog centra Zagreb Ante Ćorušić izjavio je da KBC u ponedjeljak zaustavlja program za bolesnike koji nisu hitni, onkološki i djeca, jer će zbog povećanog broja covid pacijenata osoblje biti angažirano na covid bolesnicima.

"Problem je u osoblju, nedostaje nam liječnika i sestara, oni se ne mogu baviti pacijentima koji su naručeni na operacije jer se bave covid pozitivnim pacijentima", rekao je Ćorušić u četvrtak navečer u razgovoru za Dnevnik Nove TV.

Izjavio je da se uporaba covid-potvrda treba proširiti na ostale dijelove javnog sektora, te da je svaka mjera „koja motivira na covid-potvrde i na cijepljenje dobra mjera".

Na pitanje kasni li se s tom mjerom, smatra kako je možda ipak malo prekasno. "Možda je mrvicu prekasno, ali mislim da se može sustići i još uvijek imamo vremena se pripremiti, jer posljedice ove eksplozije novooobljelih u bolničkom sustavu vidjet će se za sedam do desetak dana", rekao je.

Ćorušić je upozorio da u Kliničkom bolničkom centru Zagreb imaju još mjesta, ali da bi se ona uskoro mogla popuniti.

"Sad smo na 128 postelja, od čega su 23 intenzivne postelje, no kako nam dolaze pacijenti iz svih krajeva, mi ćemo se uz ovaj tempo vrlo brzo popuniti i računamo da bi u najcrnjem scenariju trebalo oko 200 postelja unutar KBC-a Zagreb", rekao je Ćorušić.

Ravnatelj najveće hrvatske zdravstvene ustanove izvijestio je da 80 posto pacijenata u intenzivnoj jedinici nije cijepljeno protiv covida.

"Cijepljenje štiti pojedinca, njegovu obitelj i bližnje", istaknuo je i dodao da oni „nastoje utjecati maksimalno na ljude da se cijepe jer je to jedini oblik zaštite od bolesti i prijenosa infekcija".

Ćorušić je podijelio informaciju da je uvođenje mjera u zdravstvo i sustav socijalne skrbi doprinijelo da se cijepi više ljudi, no priznao je ima i dalje onih koji se odbijaju cijepiti i testirati.

KBC Zagreb ima 6156 zaposlenika, od kojih se 12 odbilo testirati i nisu imali covid-potvrdu.

Dvoje zaposlenika koji su to odbijali se predomislilo i počelo se testirati svaka tri dana, jedna je djelatnica dala otkaz, a ostali će dobiti izvanredni otkaz sukladno zakonu i odlukama Radničkog vijeća, kazao je Ćorušić i dodao da sličnih primjera ima i u drugim bolnicama.

Ćorušić je kazao da je među inficiranim bilo 10 trudnica, od kojih su dvije završile na ECMO uređaju, odnosno umjetnim plućima.

„Jedna je preminula, a druga je u vrlo teškom stanju", rekao je i dodao: "Brojke su neumoljive i ja apeliram - cijepljenje u trudnoći nije kontraindikacija", kazao je i dodao da nema nikakvih znanstvenih dokaza da cjepivo ugrožava fertilitet.

Ravnatelje Kliničkog bolničkog centra Zagreb izrazio je očekivanja da je stanje epidemije „blizu platoa“ i smirenje „negdje pred Božić“, odnosno za oko pet tjedana, „uz uvjet da se što više ljudi cijepi“.

Tagovi: Ante Ćorušić, KBC Zagreb
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE